БАБХ открили ГМО пуканки и моркови с олово, но не казали

От агенцията не уведомяват обществото навреме, сочи доклад
Обновена: 14 яну 2016 12:04 | 14 яну 2016 10:44,
64
 БАБХ открили ГМО пуканки и моркови с олово, но не казали
Снимка: Reuters. архив

Моркови с олово, лазаня с месо, третирано с хормони, овесена каша с отровни гъбички. Това са част от случаите, на които инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са се натъкнали.

От агенцията са открили проблемите, но не са уведомили обществото навреме, заяви пред bTV Цветан Цветков, председател на Сметната палата, коментирайки доклада на одиторите.

"Целта на одита беше не дали българите консумират такива продукти, а дали БАБХ си вършат работата", каза той. По думите му от агенцията наистина правят редовни проверки, но не уведомяват обществото своевременно.

Според Цветанов сигналите за проблемните храни се подават от единна европейска система. Инспекторите са констатирали проблемите. В някои от случаите те са открити още на склад, когато е лесно продуктите да бъдат иззети. В други от тях обаче хранителните продукти вече са достигнали до търговската мрежа.

"От агенцията трябва своевременно тази информация да се публикува на страницата на БАБХ, а медиите да разгласяват информацията", смята Цветков. От агенцията трябвало и да обявят марката на опасния продукт, както и магазините, в които се разпространяват.

Така до пазара стигнали и 1584 кг. ГМО пуканки за микровълнова фурна. От тях са иззети едва 6 кг., а останалата част е стигнала до домакинствата. Никой не е уведомил населението.

Одитът на Сметната палата обхваща периода между 2011 и 2014 година. В него се посочва, че агенцията страда от хронично безпаричие, заплатите са ниски и това води до текучество и подкупи.

В доклада се посочва още, че е пренебрегнато изискването за ротация на инспекторите. Агенцията няма и годишни планове за проверки по магазини, заведения и складове. Няма и ефективен контрол, което води до риск на територията на страната да бъдат допускани опасни храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: морковиГМОБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
7 преди 8 години
Изглежда вашата медия е спестила някои факти. Случаите, за които се говори не са били рискови, за да се травмира излишно обществеността. Също така са отпреди няколко години. Откритото количество на олово в т.нар. "моркови с олово" би навредило в пъти по-малко, отколкото би навредил въздуха, който дишаме. А що се отнася до лазанята с хормони, такова нещо няма и не е имало, нека малко се помисли преди да се пише и говори...
47
0
 
2
 
! Отговори
Troy преди 8 години
Не е ли по-лесно да кажат в кои продукти няма ГМО...Сигурен съм че списъкът ще бъде кратък,ясен и полезен :) .
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...правят редовни проверки, но не уведомяват обществото своевременно." Не само своевременно, а въобще не осведомяват. Всеки ден чета вестници, слушам новините по няколко канала и такова нещо не съм чул. Е, преди време чух че някой производители на краве масло използвали растителни масла, но не било редно да се споменават нарушителите. Аз му намерих цаката-вече не купувам българско производство, а само немско. Наказах и честните производители, заради тези чиновници от БАБХ със заплати своевре..
45
0
 
13
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Това добре ама какво ще правим с това американо-европейско споразумение което е изцяло в полза на интернационалните американски компании и което им позволява наред с всички други неща и да внасят ГМО-продукти? И което Бойко подписа?
44
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
До МРАВКАтрябва безмилостен контрол на границата, а друг е въпросът, че пуканки, плодове и зеленчуци могат да се произвеждат в българия и да не ни вкарват чуждите буклуци
43
0
 
8
 
! Отговори
чалгю преди 8 години
А шефа БАБХ преди няколко дни ни уверяваше, че хапваме най-качествената храна в вселената !
42
0
 
8
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
Защо ли това, че обикновените хора не се предупреждават навреме, не е изненада?Така, както и не бяхя предупредени за Чернобил и последствията от авариятя се виждат и до днес!
41
0
 
10
 
! Отговори
Гражданка на БР преди 8 години
Спукват животновъдните ферми от проверки - видите ли с какво трябва да се хранят животните, че нали после хора щели да го ядат месото, а ром сложил една скара на тротоара, в най - големия прах от автомобилите и пече пържоли и кебапчета и ги продава, че пушек се вдига и никой от ОДБХ нищо не му прави. Даже и не припарват да го проверят. Мизерници и заплатаджии! При всяка проверка измислят нови и нови правила, с които да изменят предните, които същите те са ги поставили!! Да ги закрият!
40
0
 
14
 
! Отговори
DDJ преди 8 години
Закриване и съд !
39
8
 
1
 
! Отговори
от компетентен преди 8 години
В пуканките, за които става дума не е установявано никакво ГМО, след взета проба от партидата, за която е имало съмнение, се оказва, че няма ГМО...Така че това да ви е проблема.
38
0
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Защо на сайта на БАБХ не са публикувани намерените вредни храни?Там има само напълно безполезна информация - каква им била структурата, както и някой и друг нормативен документ.
37
3
 
22
 
! Отговори
Истината преди 8 години
От 26 години в България е бъкано с демократи и затова сме на този хал.демократи-мутридемократи-дебеловрати бизнесменидемократи-дебеловрати политици назначили демократи от своите кланове в държавните органи, вкл. и в тази Българска агенция за безопасност на храните, която нито е българска, нито се грижи за безопасността на храните в България, а както във всички държавни органи и в БАБХ демократите се грижат преди всичко за собственото си благополучие и си затварят очите за вредните храни.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контролни действия има, после почва едно мотаене или по простичко казано изнудване на нарушителя : ще си плащаш ли или да изнасяме фактите! Като почнеш от Инспекция по труда, по храните и каквато още инспекция има....Всички знаят, че са рушветчии, ама си развиват дейност необезпокоявани от никого.
35
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично по български -контролни органи има, бумащина много , а смислени действия - никакви.
34
4
 
5
 
! Отговори
Ф.Е.Джерджински преди 8 години
До ИстинатаПредполагам обясняваш еректилната си дисфункция с имагинерните демократи. Такива,както вече писах никога не е имало. От Кърджали съм. По онова време имаше другари на които беше разрешено да имат ферми за прасета, които хранеха с браконерски уловена риба в района на ОЦЗ бъкана с олово. Предаваха ги на "Родопа" и всички плющяхме свинско с олово. Сега основна час от месото което консумираме е контрабанден внос от Полша.ПП: Демокрацията е велико нещо,но за съжаление Тя в бг не се случи.
33
2
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 8 години
КОЯ ЛАБОРАТОРИЯ , Е РЕГИСТРИРАЛА ТОВА "ГМО", бе.......ЩО НЕ КАЗВАТЕ...??!...И С КАКАВА МЕТОДИКА...СА ОТКРИТИ ТИЯ В-ВА....?Щото в България --не знам да има "ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ГМО"-изследвания!!!
32
0
 
38
 
! Отговори
Бочко преди 8 години
За скриването на информацията ВИНОВНИТЕ ДА БЪДАТ ДАДЕНИ НА СЪД С ОБВИНЕНИЕ В ГЕНОЦИД
31
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16Да бяхме с най-ниския стандарт на живот в Европа с мед да ни намажеш! Вече стандартът ни на живот е по-нисък и от някои африкански държави. Ама това е, щото сме търпеливи създания
30
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
po lo6o 6te stava o4akvaite skoro i natroveni po bolnicite do tam e stignalo bezxaberieto na upravlqva6tite
29
2
 
18
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Една от задачите на ДС беше да осигурява сигурността на държавата, а не като някои папагали сега да реват постоянно, какви доносници имало. ДА, имало е, и пак ще има, въпреки, че официално ДС не съществува. Докато има некадърни близачи за власт за съжаление ...