Дрескод трябва да върне доверието към съдиите

Под забрана ще са късите поли, джапанките и маратонките
Обновена: 14 яну 2016 19:54 | 14 яну 2016 18:00, Анисия Иванова
21
Дрескод трябва да върне доверието към съдиите
Снимка: Bulgaria On Air

Край на високите токчета, късите поли, дънките, тениските и разкопчаните ризи в Софийския районен съд. Забраната важи за всички служители и магистрати. Те ще трябва да спазват благоприличие и делови вид в облеклото, отговарящ на "високоотговорните им трудови функции". А председателят на съда Методи Лалов е разпоредил тя да влезе в сила от 14 януари.

Лятото е далеч, но модните тенденции отсега залагат на богати бродерии от камъни и мъниста, съчетани с огнени цветове и големи деколтета. В Софийския районен съд обаче този стил ще бъде забранен.

Председателят на съда мотивира идеята си със Закона за съдебната власт, според който годишно всеки служител получава 1730 лева за дрехи и обувки.

"Тези пари трябва да отидат целево, за да изглежда съдията и съдебният служител престижно. Вярно е, че по-важното е как работи съда, но не е и без значение как изглежда един съдия или съдебен служител", каза Лалов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Експертите са категорични, че добрият стил води и до добри резултати.

Проф. Любомир Стойков, медиен и моден експерт, обясни, че смисълът на един такъв дрескод и въобще ролята на облеклото в такива случаи, е да вдъхва доверие.

"Аз съм бил разочарован, когато в държавни учреждения виждам млади момичетс с оголена талия, виждат се дори техните прашки, големи деколтета. Логично е да има регулация", смята експертът.

Новите правила предвиждат облеклото да е в умерен бизнес стил. Чисти и изгладени дрехи, без апликации и натрапчива украса. Джапанки, чехли, кубинки и маратонки вече са в забранителния списък.

"Представяте ли си една съдийка лятото с една шармантна рокля и едни чехли …това не е сериозно. Аз съм виждал съдия, който в събота, на дежурство, е с чехли и това под съдебната тога. Това ли искаме да видим?", пита шефът на СРС.

Нежният пол вече няма да е в прозрачни блузи. Роклите с гол гръб също са в черния списък. Полата да е не по-къса от 5 сантиметра над коляното. А токчето не по-високо от 7.

"Представяте ли си съдия или служител с 20 сантиметрово токче? Защото такива неща сме виждали и това се превръща в нормално. Тази заповед казва "не", на тези крайности", допълва Лалов.

Гримът ще е умерен, маникюрът - семпъл. Аксесоарите също. Мъжете трябва да са с дълги панталони. Край на тениските. Всички вече да са с ризи, блузи и сака. Все пак се допускат дънки. Потниците и разкопчаните ризи остават в миналото.

Председателят на съда успокои, че това не означава, че ще има фейс контрол на входа на съда, нито че ще се мерят точкетата и маникюра. "Говорим за драстични случаи, които ще са недопустими", каза той.

Веселина Кръстева е един от 800-те служители на Районния съд и също е получила 1730 лева за облекло. Тя одобрява заповедта и казва, че от 5 години идва делово облечена на работа.

"Може би ще си обръщам малко повече внимание лятото за посланията, които бих могла да отправя, ако ходя по-разголена, с къси поли", казва шефката на деловодството.

Противници на заповедта в съда оказа се няма. А ще доведе ли тя до по-добро правораздаване - предстои да разберем.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 8 години
Да им дадат най-хубавите,най-гиздавите дрехи,ама вшит накъде сензор или аларма да разпознава кога вземат подкуп.Ех,мечти!
16
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
На входа на един магазин в София майка на малко момче беше клекнала при детето и нещо му говореше. Да но така беше подбрала дънките си, че беше лъснала четвърт от дупето и и прашките и бяха излезле. Чудех се как да и кажа да се оправи, че беше грозна гледка - майка на дете, а като долна *** изглеждаше в този момент
15
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
БРАВО!!! Въобще дрес-код трябва да бъде въведен навсякъде, българките ходят като ***. Сякаш всеки ден си търсят мъж или се предлагат като леки жени.ГНУСОТИЯ! Късите поли са детонатор за измиране на нацията !!! Между сексуализацията на жените ни и измирането ни има 100-процентна връзка. Това което на българите им се вижда готино и яко всъщност е план по унищожение и подчинение. За да победиш и подчиниш един народ трябва да го вкараш в блуд - това работи в България 100%.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо, може би е добре да има дрес-код "на райета" за доста от съдиите и едва тогава, остатъка да се обличат като "читави" хора!
13
0
 
6
 
! Отговори
Д-то преди 8 години
1730 лв? Само на мен ли ми се струва много?! 144лв. месечно, почти колкото една пенсия...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плик с финикийски знаци - това е решението!
11
0
 
5
 
! Отговори
щщд преди 8 години
Като се оправят по новия дрескод пожелавам на съдийските състави да наложат дрескод на подсъдимите - изискано раирано облекло.
10
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Жалко. Някой прокурорки и съдиики /професиите са доста феминизирани/ дето винаги си ги представях с тоги и отдолу по чорапи с жартиери. И реално си имаше такива.
9
0
 
11
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Аха, с това започва и с това ще приключи така коментираната съдебна реформа.Дрескодът е задължителен за всяка държавна институция.И е смешно дори да се коментира.В коментар 5 е написано много вярно - "По дрехите посрещат, по ума - изпращат".Най-лесното е да акцентирате относно облеклото, най-трудно е да има квалифицирани, независими и неподкупни кадри.За съжаление второто няма да стане.Залъгват ни с облеклото, за да им отпуснат още парички.Смях и некадърност!Но за съжаление и отчаяние.
8
1
 
7
 
! Отговори
Луи преди 8 години
Това е поредната уникална глупост.Ако има съдии и прокурори, които се явяват на работа по джапанки, къси поли, ботуши над коленете и разголени рамене, те не са в ред и не им е мястото в рационално учреждение като Съд и Прокуратура. Това е трябвало да го покаже психотест и да се изисква от Етичен кодекс.И ако някой си мисли, че психар-прокурор, който си ходи по джапанки и бермуди или с къса пола видидуп се облече в тога, ако ще и в кралската премяна на Людовик ХOV да се облече, той си е govedo.
7
0
 
9
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Доверието и уважението не са селски овце - да ходят на паша и да се връщат! Те не са и вражески отбранителни точки, за да се завоюват ! ТЕ ПРОСТО СЕ ПЕЧЕЛЯТ! Естествено, че външният вид и облеклото също налагат някакво мнение за системата. Но най-важното си остава КАЧЕСТВОТО на работа на цялата съдебна система.Родната Прокуратура защо не се поогледа ? Какви имоти направиха и какви пари натрупаха някой магистрати в годините на подмяната. Ни тога, ни папийонка ще ми спечелят доверието на такъв.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия...
5
0
 
13
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
По дрехите посрещат.... ама не по тях изпращат.Та, мисълта ми е, че доста по-съществени неща ще трябва да променят родните съдии, ако искат да си върнат доверието на хората ;)
4
2
 
10
 
! Отговори
da! преди 8 години
Работих десетки години в Библиотека във ВУЗ в голям град.Известно време получавахме пари за дрехи, но и на мен ми правеше впечатление, че доста "шарено" сме облечени.Докато дойде един Ректор и издаде заповед " да сме академично облечени"! ( разбрахме, че вместо раздърпаните пуловери е достатъчно да имаме чиста риза и сако) И наистина и ние се харесвахме повече!
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко год.ми се наложи да отида до следствието в Пловдив.2-3 пъти с по около час чакане в коридора.През цялото време някакви манекенки облечени като ***/2 пръста поли и огромни деколтета/,разнасяха едни папки от една стая в друга.Едната занесе папката в едната стая.След малко я вземе от там и я занесе другаде и т.н.Може би са много ценни за съдебната ни система.
2
0
 
12
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Доверие лесно се губи и трудно се връща ,а така наречената "независима" съдебна система мнооого трябва да се потруди и то с престъпници от така наречения елит. Когато най-после хората видят поне един осъден крадлив политик тогава може да се правят някакви сметки за върнато доверие.
1
3
 
18
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Надявайте бурките.