Агресията и оскотяването ни - синдром на прехода

Експерт: Насилието започва още от ранна детска възраст
15 яну 2016 16:48,
73
Агресията и оскотяването ни - синдром на прехода
Снимка: bgonair.bg

Свидетели сме на страшна агресия в обществото, заяви проф. Вихра Миланова, ръководител на психиатричната клиника към Александровска болница в София и национален консултант по психиатрия, в ефира на Bulgaria ON AIR. Повод за коментара й стана смъртта на 18-годишния Тодор, който бе пребит във Враца.

"Мисля, че това е един синдром на прехода. Като че ли много неща се струпаха и не само, че се струпаха, а акумулираха. Понеже всичко ни е наред - започнахме да се избиваме и помежду си", коментира тя.

Проф. Миланова допълни, че през последните 25 години хората са загубили социалната си сигурност и нямат никакво доверие в институциите.

По думите й насилието започва още от ранна детска възраст и няма значение дали децата са обект или свидетели на агресия. Тя уточни, че чуждестранни изследвания показват, че между 17% и 20% от хората са склонни на подобни агресия.

"Като че ли напоследък станахме свидетели на изклучителна толерантност към вербалната агресия и тя не ни прави впечатление. Вербалната агресия е немалка част от тази жестокост, която ни заобикаля", допълни проф. Вихра Миланова.

Според журналистката Милена Нейова в България има оскотяване на обществото на всякакви нива. Преди години нейната баба Емилия Бузова също е била нападната и бита заради жълти стотинки. Месец по-късно е починала в агония от раните си и до ден-днешен няма възмездие за убийството й.

"Случаят във Враца е много по-драстичен, защото става въпрос за едно младо момче, докато баба ми беше доста по-възрастен човек. Там трагедията е още по-голяма - видях как бащата плачеше и обясняваше какво е да затвориш очите на сина си. Такъв ужас не мога да си представя", коментира Нейова.

По думите й хората не очакват и не вярват в справедливия процес и искат саморазправа и линч, което е страшното.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората не са дисциплинирани по природа,а по принуда.Вижте германците как работят здраво в Германия,а като дойдат на нашето черноморие как се напиват като за световното.Калпавата ни съдебна система до това доведе.Престъпници с над 10 присъди се разхождат на свобода и безчинстват-в Монтана опит за грабеж,във Видин-убита учителка,във Велико Търново убито на 23 години момиче!Ставийски уби един и осакати друг и се пързаля в Русия без да е помирисвал затвор.Ние правосъдие нямаме-това е истината!
41
0
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Ама Да ,бе......в соц-*** е така ....ха,ха,хаааааааааааааа.....Нали копираме "братския съветски опит"........А , КАК ИНАЧЕ...???!!И у бившия "съветски съюз " е така ..ха,ха,хааа...АМА ТАМ "АГРЕСИЯТА" Е ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА....С ОРЪЖИЕ В РЪКА!
40
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Синдром на неработещи държавни институции!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо по татово време нямаше такава агресия . Отговор. Имаше работа и здрава милиционерска ръка. А сега има само измамна демокрация /анархия/
38
0
 
2
 
! Отговори
раждаемост преди 8 години
Жени раждат по 6-7 деца, впоследствие не може да ги хранят.Чакат социални помощи -впоследствие -кражби и убийства с течение на години...
37
0
 
0
 
! Отговори
+ преди 8 години
Zakrivane na ministerstvata i parlamenta i problemat umira.
36
1
 
7
 
! Отговори
АГРЕСИВЕН преди 8 години
Как се става Агресивел ! Ше ви кажа Аз как станах.Напуснах работа заради сексуален и друг тормоз.Викаха ми Г.Й .Напуснах на 2.2.2015 и не ми дадоха Трудовата книжка за да не може да се запиша на борсата.Някои бил ли е без работа !? Знаете ли ,че освен да си плащаш Здравните трябва да подадеш Декларация 7 в НАП и ако не го направиш до 25 дни дори и да ги плащаш все едно не си ги платил без тази декларация а когато разбереш и отидеш да я подадеш да те глобят 1000 лв. защото си закъснял.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SKOTOVE NI UPRAVLYAVAT I NA SKOTOVE SE PREVRASHTAME.
34
2
 
1
 
! Отговори
Etiopski diamant преди 8 години
Bg partien sekretar i bg monarhist popp - varhovni bg cennosti....:-)
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Демокрация" значи народно управление. Какво ви е виновна демокрацията? В България няма демокрация и точно затова оскотя народа.
32
0
 
14
 
! Отговори
dodger преди 8 години
единственият плюс на демокрацията е, че вече може да се бяга легално от България...
31
3
 
20
 
! Отговори
ник преди 8 години
Агресията и оскотяването ни от ранна детска възраст се обуславя от една краварска терористична държава,която чрез скапаните си филми бъкани от насилие и извращения и проповядването на култа към парите се стреми да опростачи колкото се може повече индивиди!С това цели да доминира в света-колкото повече,*** ,*** и чалгари,толкова по лесна за манипулиране държава!Пример-управлява ни с мнозинство
30
0
 
21
 
! Отговори
Апропо преди 8 години
"синдром на прехода" - да попитам аз КАКЪВ ПРЕХОД?? Вече близо 30 години сме в "преход", това е почти 2/3 от комунизма 45 години. След 15 години, които ще минат бързо, още ли ще сме в преход!? Истината драги зрители е, че преход няма, има едно бавно намаляване и изчезване на нацията, по данни на ООН 2100 г. страната ще се населява от 3,5 милиоона население, колко от тях ще имат майчин език български??
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко, българи, на за народецът ПРЕХОДЪТ ще е вечен.Е, за едни други дето ви управляват и се возят на лимузини за по половин милион, които си купуват с вашите пари, проблеми няма.Те са си построили и КомунизЪма и КапитализЪма и каквото се сетите.Управляват ви деца и внуци на едновремешната номенклатура.Обаче нали телевизиите им ви промиха мозъците и вие се радвате като малки деца щом зърнете Идола на нацията.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато мутрите, облечени в костюми и чалга певачките се водят ВИП-персони и се изливат върху обществото от всички медии, така ще е! Те се набиват непрекъснато в очите на младите и семействата не могат да се преборят с това, колкото и да се опитват да възпитават децата си. Помията залива отвсякъде, откъде младите да вземат добри примери?
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Логично е такива неща да се случват в Територията, където най-умният и кадърният, който народът може да излъчи се окзава една празноглава тиква, при това с кално минало.А в слънчева Австралия всичко е спокойно и се радваме на живота всеки ден.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не сме клапав народ, стига глупости. Ако живеехме в наистина свободна среда нямаше ли да живеем по-добре? Политиците и мутрите са проблема, а не народа. Мислете, преди да говорите.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е на прехода, на пост соца е.
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако щете вярвайте навремето си слагахме ключовете под чергите.Никой нямаше блиндирана врата и ходихме на училище без придрожител.Като 7г хващах малкото си братче за ръка и отивахме с автобуса в другия край на града при баба ми без никой да гони, бие и краде паричките за билетче....а и четях по 30-на книги през вакнцията.Никога няма да повярват на това децата ми ако им го разкажа.
23
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Само се говори, нищо не се прави. Говорят хора, които се чувстват защитени от подобни неща с начина си на живот.