Атанасовден е! Иди си, зимо, идвай пролет!

Православната църква почита паметта на Атанасий Велики
18 яну 2016 07:36, Петя Славова
11
Атанасовден е! Иди си, зимо, идвай пролет!
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата, пише БТА.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Сгрешена е датат преди 2 години
Сбъркали сте дата, господа свещенници. Атанас гилди и аз гилди се отнася за 31 януари. Сега, какво отиване на зимата, като всяка година от средата на януари до края му, тя е най люта. Има да чакате още десетина дни, налъмите ще цъфнат, ама няма да има край на зимата до края на януари.Празнувайте именните дни по два пъти, за да ви е по-лек азимата. Наздраве.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на всички, които имат имен ден. Да са живи и здрави, само хубави неща да им се случват.
6
0
 
2
 
! Отговори
И още преди 2 години
Вярва се, че на този ден, след като си облече копринената риза, св. Атанас отива да доведе лятото.
Затова в миналото ромите-катунари са казвали “Танас гилди и ние гилди“ /“Танас тръгва и ние тръгваме“/.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на имениците!... Всичко точно, ама хората това са го измислили за стария Атанасов ден на 31.01. Тогава наистина е среди зима. Както впрочем и всички други празници след като са изместени с по две седмици...според мен това е една малоумщина и не е късно да бъде поправена. И кой по дяволите празнува Трифон зарезан на 01.02?? Всеки го знае на 14.02. Да се върне стария църковен календар, и без това празнуваме Коледа с католиците, а Великден с източноправославните...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Свинетка реди така,ама немааааа.....
3
0
 
21
 
! Отговори
Атанас преди 2 години
Честито на всички адаши!! И да са живи и здрави всички свестни българи независимо от пола и името!
2
1
 
7
 
! Отговори
Оногондур преди 2 години
На египетската александрийска зима и аз ще и издържа с копринена риза.
А долният коментар номер 1 се надявам някой редактор да го премахне.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧИД на всичи които празнуват днес!