ДАНС влезе в болници, нищи далавери за милиони

Мними пациенти лежат едновременно на две места
19 яну 2016 07:00, Александър Попов
35
ДАНС влезе в болници, нищи далавери за милиони
Снимка: Булфото, архив

ДАНС влезе в болници да нищи измами за милиони левове.

Две болници са източвали Националната здравноосигурителна каса като са отчитали едни и същи пациенти, хоспитализирани в тях по едно и също време. Това съобщи членът на Надзорния й съвет Евгени Тасовски, цитиран от "Монитор".

От миналия април приемът и изписването от болница става единствено с чекиране на лична карта. Оказа се обаче, че системата може да бъде манипулирана. Именно от това са се възползвали и двете лечебни заведения.

Не се споменава кои са те, тъй като в момента се води досъдебно производство.

Опитът им обаче е бил засечен от електронната система на касата, а след проверка къде не са лежали хора съответно не били изплатени и сумите за мнимите пациенти. Така НЗОК спести 10 млн. лв. от осуетените опити, изчисли Това Томов – също надзорник в осигутелната институция.

При проверката се оказало, че въпросните болници са си направили копия от личните карти на граждани, с които също могат да бъдат чекирани като уж хоспитализирани там.

Намерени са и документи, подписани от пациентите, но без да са попълнени всички графи, като идеята е била впоследствие в тях да се напише подходящата диагноза, клинична пътека и сума, която да се отчете през касата за плащане.

Общо 19 000 са нарушения на джипита, лекари от доболничната помощ и зъболекари през миналата година, отчетоха от касата.

Председателят на Наздорния съвет и зам.-финансов министър Кирил Ананиев поясни, че повечето от тях са отчитане на изследвания и лечения, които не са правени.

Междувременно стана ясно, че НАП е събрала над 50 млн. лв. допълнителни приходи от погасяване на пропуснати здравноосигурителни вноски в рамките на три години назад, както и от санкции през 2015-а, каза Кирил Ананиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: НЗОКДАНСболнициизмама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Трябва да се измисли проблем, с който да се оправдае въвеждането на пръстови отпечатъци при влизане в болница и аптека.На мен ми е обидно, че ще ми вземат пръстов отпечатък като на престъпник. А, на теб, българино ? ..
4
10
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Сега остава милиционерите да започнат и да оперират ! ... :)Далаверите са на други места и на други нива.С нещо обаче трябва да се оправдае грешната система на здравеопазване - в пъти по-лоша и несъвършена от онази по времето на социализма.Разбира се, лекарите сега ще бъдат изкупителната жертва.А, замисляме ли се, ако ги няма и тях какво ще правим ?Защото всеки един български лекар може да отиде в Германия и да получава в пъти по-висока заплата.Кой ще ни лекува тук тогава ?
3
3
 
9
 
! Отговори
4 преди 8 години
Тези болници не са от хората на Москов, е като не са ще има "справедливост", що мислите Пирогов никой не пипа, най-голямата машина за смърт
2
2
 
10
 
! Отговори
Drobeca преди 8 години
Добро утро далавераджий хаха.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно има много такива далавери. Добре е, че ни го съобщавате.Но защо мълчите за другия случай от снощи в Перник?Други сайтове съобщиха, че около 18.00 ч. някакъв около 30-годишен мъж е пребил с тръба и изнасилил 17-годишна в Перник. Момичето било докарано в София, защото в местната болница решили, че не могат да се справят.Заловен ли е извършителят? Какво става?