На дъното! Дамите ни – политически несретници

Само 20% са депутатките, около 10 на сто от кметовете са жени
Обновена: 19 яну 2016 20:46 | 19 яну 2016 20:46, Камелия Цветанова
29
На дъното! Дамите ни – политически несретници
Снимка: Булфото, архив

България е на 50-то място в световната класация по участие на жените в процесите по вземане на решение и на едно от последните места сред европейските страни, обяви омбудсман Мая Манолова като се позова на изследане.

Още по темата

Тя организира днес специална дискусия за Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, внесен от кабинета в парламента в края на миналата година.

Омбудсманът посочи за пример и по-слабото участие на жените в управлението на страната.

"Имаме 20% участие на жените в парламента и около 10% са жените кметове в България", посочи Манолова, цитирана от "Фокус".

Тя смята, че една от причините за лошата демографска ситуация е липсата на специално законодателство, което да регламентира съвместяването на семейните и служебните ангажименти.

Според Манолова страните с добро законодателство за равнопоставеност, са първи по участие на жените в управлението.

Като пример тя посочи Норвегия, където има най-висок процент на участието на жените в управленските процеси.

"Според един от последните доклади на ООН, тя е страната с най-висок индекс за развитието на човека изобщо. Друг пример е Германия, която е европейски икономически лидер и има едно от най-добрите законодателства за равенство на половете", посочи още Манолова.

Омбудсманът разкритикува предложения закон от правителството с мотива, че няма текстовете, които да го превърнат в работещ механизъм.

"Той по-скоро има пожелателен и декларативен характер, както възпроизвежда на законово ниво съществуващата в България ситуация, без да дава конкретни действени средства за реализиране на истинска равнопоставеност", упрекна Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мая Манолова трябва да е пример, в какво и на какво не трябва да прилича една жена!
15
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЖЕНИТЕ НЯМАТ РАБОТА В ПОЛИТИКАТА И УПРАВЛЕНИЕТО !!!!ИЛИ АКО ИМАТ, ТО ТЯ Е МАЛКО ПО-СПЕЦИАЛНА ......ако ме разбирате .....
14
12
 
32
 
! Отговори
Петров преди 8 години
Защо са тия злобни коментари за Мая Манолова?какво ви е направила,какво ви е попречила в несретния ви живот?Михаил Миков,този посредствен ***,я принуди да напусне парламентарната група на БСП и да напусне политиката изобщо.Мая Манолова доказа,че е много по-смела от мъжете в парламента,това всички го знаят.Бойко Бориосов затова я направи омбудсман.Той поне цени смелостта и куража.А мая доказа,че ги има,играе допоследно.Това е,драги хейтъри,жалки анонимници.
13
11
 
33
 
! Отговори
феминист преди 8 години
И все пак, най-голямата дискриминация си остава в спорта. Крайно време е международната общност да се вземе в ръце и да ни зарадва със смесени схватки борба, бокс, вдигане на тежести, футбол, лека атлетика, въобще всички спортове... Също така да престане разделянето на шаха и да се сложи край на мита за интелектуалното превъзходство на мъжете в този спорт.Много зрелищни биха били и смесени схватки по сумо. Обаче, жените да не бъдат дискриминирани с разни трика, а да вземат участие в традиционни облекла.
12
11
 
34
 
! Отговори
балама преди 8 години
Абе, колко процента са жените в минодобива, металургията, машиностроенето, дърводобива, корабоплаването, строителството...
11
10
 
35
 
! Отговори
толерантен преди 8 години
Е, тя Меркел стига на цяла Европа.
10
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви жени в политиката какви 5 лв. Мая общата ли е пример за жени в политиката . Това на *** български език му се вика ку...рва .
9
10
 
35
 
! Отговори
Димитър Бошнаков преди 8 години
Майче, и аз като преподавател искам финландска учителска заплата от ?5000, но българските учители сме най-зле платените в Европа.acadshumen.wordpress
8
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В родната темида са само клеко-пикаещи, айде няма нужда.
7
15
 
48
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Феминизма води до разпад на социалните отношения и демографска катастрофа защото вместо акцента да е в създаването на монолитни м0ногамни млади семейства се говори за жени в кариерата, жени във властта и т.н. А жените майки?, жените съпруги? Кой ще ражда и ще отглежда деца? Ако всички български семейства раждат по едно дете на 30 години тази нация ще изчезне! Изненада - тя изчезва!Въпреки че сме на първо място по изчезван в света! не е отразен факта че половината родени в България не са българи!
6
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая на снимката каква дама е?!
5
11
 
38
 
! Отговори
ревъг преди 8 години
Парцалки, чалга и устата пълна с тракийска салата ... какво им трябва друго ;)
4
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това да ни е проблема с депутатите. Не е важно какво правят там, ами гениталиите са важни.
3
15
 
39
 
! Отговори
защо преди 8 години
Майчееееее, само Фандъкова е кмет на 30% от населението на България!!! А, за Германия и не споменавай, че като гледаме Меркел какви ги надроби...Или да кажеш нещо. Да заработиш заплата...
2
8
 
44
 
! Отговори
пляс .. водно колело преди 8 години
Ха-ха "само 20% са депутатките" я се поогледайте и се пребройте още веднаж ще се окаже ,че сте доста повече като прибавите и меките китки.
1
9
 
44
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Докато политиката у нас е...място,където може да си...клатиш краката и да получаваш големи заплати и привилегии,трудно ще пробият повече жени.