Нов кабинет? Война поне година, видя Борисов

Премиерът предупреди опозицията, че който вади ножа, от нож умира
Обновена: 19 яну 2016 13:33 | 19 яну 2016 13:27, Надежда Бочева
205
Нов кабинет? Война поне година, видя Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предупреди отново, че ако се наложи смяна на кабинета, трудно ще бъде сформирано ново правителство. Според него ще последват месеци на съставянето му, гарантиран по думите му провал на това бъдещо правителство и като цяло - "война поне до това време догодина".

Още по темата
По повод  коментирания в последните дни вот на недоверие, който опозицията организира в момента, Борисов каза: "На президента сигурно не му се прави трето служебно правителство".

За опозиционните сега партии в парламента той каза: "Те на моята порта няма да почукат, а и да почукат, няма да им отвори никой". "Всеки, който вади ножа, трябва да знае, че от нож се умира", каза Борисов.

"От много неща не съм доволен, много неща трябва да се променят. Нима не мечтаехме да имаме метро и магистрали? Ние, загледани в нас си, не виждаме колко в положителен план се е променила държавата", каза премиерът, като уточни, че цитира днешно интервю на Иван Костов в сутрешен блок на една от телевизиите.

Политиката на България е била твърда евроатлантическа позиция, дори във времена, в които сме имали проблеми, каза още той на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".

Премиерът посочи, че в миналото абсолютно провалени са били проектите магистралите Люлин и Тракия, Дунав мост 2, Северната тангента. Той заяви, че лично е показвал на комисаря Йоханес Хан тези обекти, за да го убеди те да бъдат финансирани. Тогава Хан поискал от Борисов да го преведе пеша през моста край Видин, за да възстанови ЕК на България направените разходи, и в последните дни спешно са били поставяни временни въжени конструкции, за да стане това възможно.

Борисов благодари на президента, че никога двамата не са имали разнопосочни сигнали, по време на участието в различни форуми, на срещи с представители на ЕС и НАТО.

България ще постигне ръст на икономиката над 3%, защото усвоените през миналата година евросредства ще позволят на бизнеса да произвежда и да бъде по-конкурентоспособен.

"През 2015 г. от еврофондовете в икономиката влязоха над 7 млрд. лв. Затова икономистите считат, че това е пикът на нашия растеж", каза Борисов и обясни, че фирмите, спечелили проекти, особено що се отнася до иновациите и конкурентоспособността,  тепърва ще строят, ще купуват машини и ще наемат работна ръка и през 2016 и 2017 г. ще произвеждат по-качествено.

"Покрай магистрала Тракия се строят заводи, почти не се вижда полето. Ако сами не си объркаме държавата, аз съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", каза Борисов.

"Контрабандата беше сфера, в която не само изтичаха пари, а и се развиваше сивата икономика. Събрали сме близо 3 млрд. лв. повече приходи", припомни Борисов.

Той коментира и кризата с мигрантите в Европа, като каза, че месеци наред е защитавал тезата, че трябва да бъдат затворени външните граници на Общността за нелегални емигранти и в Европа да бъдат пускани тези, които са проверени от службите и тези, които са нужни на европейската икономика. "Този хаос доведе до тежък пробив в Шенген. Седем европейски държави затвориха границите си", коментира Борисов.

По думите му "САЩ са си позволили да кажат, че ще приемат 80 000 души до 2018 г., до момента имат към 1200".

"Когато по този начин подхождаме, докога и колко можем да приемем? Каква е горната граница? Сега европейски държави казват, че ще върнат мигрантите там, откъдето са влезли. Като ги върнат обратно, затвори ли ще строим, за да ги държим?", попита премиерът.

Той коментира, че Европа действа бавно в тази криза, но ще бъде намерено решение.

Борисов заяви, че България е минала през тежки периоди. "В Анкара прекроиха цялата енергийна и газова карта на Балканите с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия. Южен поток стана Турски поток. За да бъде наказана България, че беше истински лоялен евроатлантически член и спази правилата на ЕК. Тогава спрените реактори от Белене отидоха в Турция", каза Борисов.

"Когато стриктно спазвахме санкциите към Русия, натовска Турция не ги спазваше, милиарди евро обороти. Сега, когато се сблъскаха двамата титани (б. р. Путин и Ердоган), от нас се иска да заявяваме дали сме проруски или протурски. Не, ние не сме нито проруски, нито протурски. Ние имаме ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добросъседство с нашите съседи", допълни министър-председателят.

"Сега нещата се промениха, ние строим усилено интерконектор и с Гърция, Сърбия, Румъния, Турция. Надявам се за газоразпределителя Балкан да се осигури газ от много източници. Нашата цел е действително България да бъде остров на стабилност на Балканите", каза министър-председателят.

Борисов коментира още, че гражданите трябва да се почувстват равнопоставени с държавата и то като се спазва законът. Например, ако администрацията не си върши работата добре, да има имуществени санкции.

Той коментира още законите, които трябва да бъдат променени, например за съдебната власт, антикорупционния.

Борисов смята, че реформата на ВСС вече не дава шанс да се кадрува. Той подкрепи засилената роля на Инспектората и заяви, че ще бъде осигурена независимост на прокурорите, които работят по дадени дела.

Той също като президента припомни данните за усвоените еврофондове, безработицата и посочи свършената работа от Агенция "Митници".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЕЗ БОИКО БОРИСОВ НЯМАЛО ДА ИМА СВЯТ, ХАХАХАХАХАХА, ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА БИЛ.
103
2
 
23
 
! Отговори
До 128 преди 8 години
В една демократична държава изборите не трябва да се манипулират.А в нашата,това беше направено и за президентските и за местните и преди това за парламентарните избори.И най-големия специалист-фалшификатор е Цецо крадецо.Затова печелят.
102
1
 
27
 
! Отговори
is not a country преди 8 години
тоя бандит ли е бе ?според мен е див селски бек от Банкя - който след :Живков ЛукановВиденовКостовСакскобургодскиСтанишевОрешарски краде най много от Българите !
101
2
 
25
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
Такива като ББ има във всяка махленска кръчма. Много от тях дори са по умни!
100
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакайте лятото да ви либерализират тока и ще ви се стъжни , а се готвят и водата да вдигат
99
3
 
23
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Констатация на бивш американски посланик за ББ::Бабаит,облечен в "Армани".Справка:Уикипедия.
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се маха Бойко по-бързо !Предлагам да изберем Г-н Делян Пеевски за премиер.
97
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко - то не може да лъжеш постоянно и да искаш да те уважават !НЕ СТАВА НЯКАК !
96
4
 
36
 
! Отговори
SMS преди 8 години
БОЙКО НАРОДА ТЕ МРАЗИ И ИСКА ДА ТЕ ЛИНЧУВА ? ЗА СЕГА ГИ УДЪРЖАМ !
95
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да допълня защо е добре да се намали пенсионната възраст Много е просто - хората ще се пенсионират и ще се отварят работни места за младите , така ще падне безработицата и ще се увеличи потреблението ...ама то трябва и акъл Орбан им дава по 33 000 евро за дете ...как няма да раждат по 3
94
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много Българе си мислеха че Борисов става за нещо - оказа се че и *** за каца не става щото мекичък идва !
93
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бат Бойко е замесен със КТБ , *** се прай на луд - щото е премиер !за миналия мандат каза че ще опандизва Доган , ама аайде де още чакаме !каза същото и за шефа на КТБ , ама още чакаме !
92
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще разбереш Борисов .... КОЙТО НА НАРОДА СИ НОЖ ВАДИ, КАКВО ГО ДОСТИГА ......./виж си думите по-горе/
91
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко наистина е единствения добър управник от доста години насам
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе нали народа е работодател на тия , я по 500 лв заплати и данък уйкенд като ходят някъде със служебните коли !Какво са ми са разпищолели
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не закачайте премиера - той адски много работи с смс- и : с СМС - ите ще вдига икономиката !миналия мандат щяхме да изнасяме АГНЕТА за КАТАР !
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той така стресна и КТБ навремето и после каза че я спасявал......пфу
87
3
 
26
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
ВЪН БАНДИТА БОРИСОВ ОТ ВЛАСТА
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрагена с СМС- ите ! ЕВАЛА БАТКА !
85
5
 
22
 
! Отговори
???????? преди 8 години
Лицето Бойко Методиев Борисов ни плаши, че ще предизвика гражданска война ли? Това не е ли подсъдно?