Нов кабинет? Война поне година, видя Борисов

Премиерът предупреди опозицията, че който вади ножа, от нож умира
Обновена: 19 яну 2016 13:33 | 19 яну 2016 13:27, Надежда Бочева
205
Нов кабинет? Война поне година, видя Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предупреди отново, че ако се наложи смяна на кабинета, трудно ще бъде сформирано ново правителство. Според него ще последват месеци на съставянето му, гарантиран по думите му провал на това бъдещо правителство и като цяло - "война поне до това време догодина".

Още по темата
По повод  коментирания в последните дни вот на недоверие, който опозицията организира в момента, Борисов каза: "На президента сигурно не му се прави трето служебно правителство".

За опозиционните сега партии в парламента той каза: "Те на моята порта няма да почукат, а и да почукат, няма да им отвори никой". "Всеки, който вади ножа, трябва да знае, че от нож се умира", каза Борисов.

"От много неща не съм доволен, много неща трябва да се променят. Нима не мечтаехме да имаме метро и магистрали? Ние, загледани в нас си, не виждаме колко в положителен план се е променила държавата", каза премиерът, като уточни, че цитира днешно интервю на Иван Костов в сутрешен блок на една от телевизиите.

Политиката на България е била твърда евроатлантическа позиция, дори във времена, в които сме имали проблеми, каза още той на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".

Премиерът посочи, че в миналото абсолютно провалени са били проектите магистралите Люлин и Тракия, Дунав мост 2, Северната тангента. Той заяви, че лично е показвал на комисаря Йоханес Хан тези обекти, за да го убеди те да бъдат финансирани. Тогава Хан поискал от Борисов да го преведе пеша през моста край Видин, за да възстанови ЕК на България направените разходи, и в последните дни спешно са били поставяни временни въжени конструкции, за да стане това възможно.

Борисов благодари на президента, че никога двамата не са имали разнопосочни сигнали, по време на участието в различни форуми, на срещи с представители на ЕС и НАТО.

България ще постигне ръст на икономиката над 3%, защото усвоените през миналата година евросредства ще позволят на бизнеса да произвежда и да бъде по-конкурентоспособен.

"През 2015 г. от еврофондовете в икономиката влязоха над 7 млрд. лв. Затова икономистите считат, че това е пикът на нашия растеж", каза Борисов и обясни, че фирмите, спечелили проекти, особено що се отнася до иновациите и конкурентоспособността,  тепърва ще строят, ще купуват машини и ще наемат работна ръка и през 2016 и 2017 г. ще произвеждат по-качествено.

"Покрай магистрала Тракия се строят заводи, почти не се вижда полето. Ако сами не си объркаме държавата, аз съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", каза Борисов.

"Контрабандата беше сфера, в която не само изтичаха пари, а и се развиваше сивата икономика. Събрали сме близо 3 млрд. лв. повече приходи", припомни Борисов.

Той коментира и кризата с мигрантите в Европа, като каза, че месеци наред е защитавал тезата, че трябва да бъдат затворени външните граници на Общността за нелегални емигранти и в Европа да бъдат пускани тези, които са проверени от службите и тези, които са нужни на европейската икономика. "Този хаос доведе до тежък пробив в Шенген. Седем европейски държави затвориха границите си", коментира Борисов.

По думите му "САЩ са си позволили да кажат, че ще приемат 80 000 души до 2018 г., до момента имат към 1200".

"Когато по този начин подхождаме, докога и колко можем да приемем? Каква е горната граница? Сега европейски държави казват, че ще върнат мигрантите там, откъдето са влезли. Като ги върнат обратно, затвори ли ще строим, за да ги държим?", попита премиерът.

Той коментира, че Европа действа бавно в тази криза, но ще бъде намерено решение.

Борисов заяви, че България е минала през тежки периоди. "В Анкара прекроиха цялата енергийна и газова карта на Балканите с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия. Южен поток стана Турски поток. За да бъде наказана България, че беше истински лоялен евроатлантически член и спази правилата на ЕК. Тогава спрените реактори от Белене отидоха в Турция", каза Борисов.

"Когато стриктно спазвахме санкциите към Русия, натовска Турция не ги спазваше, милиарди евро обороти. Сега, когато се сблъскаха двамата титани (б. р. Путин и Ердоган), от нас се иска да заявяваме дали сме проруски или протурски. Не, ние не сме нито проруски, нито протурски. Ние имаме ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добросъседство с нашите съседи", допълни министър-председателят.

"Сега нещата се промениха, ние строим усилено интерконектор и с Гърция, Сърбия, Румъния, Турция. Надявам се за газоразпределителя Балкан да се осигури газ от много източници. Нашата цел е действително България да бъде остров на стабилност на Балканите", каза министър-председателят.

Борисов коментира още, че гражданите трябва да се почувстват равнопоставени с държавата и то като се спазва законът. Например, ако администрацията не си върши работата добре, да има имуществени санкции.

Той коментира още законите, които трябва да бъдат променени, например за съдебната власт, антикорупционния.

Борисов смята, че реформата на ВСС вече не дава шанс да се кадрува. Той подкрепи засилената роля на Инспектората и заяви, че ще бъде осигурена независимост на прокурорите, които работят по дадени дела.

Той също като президента припомни данните за усвоените еврофондове, безработицата и посочи свършената работа от Агенция "Митници".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премиерчето :на ЛИТЪР ПЕТРОЛ 1 лв. е за държавата ?къде са парите и защо винетката е 97лв.
83
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Война казваш Готов съм , както и целия народ !Какво ще постигнем ? Нормални доходи , човешко отношение , нормални цени на бензин , ток , газ и др Храната няма да поскъпва защото е паднал нефта Лекарствата няма да са по скъпи от Сърбия , Румъния , Македония Ще намалим ДДС върху детски стоки , медицина и др....Ще намалим пенсионната възраст до такава , че човек да може да я доживееЩе направим еднократна данъчна амнистия като в Италия Не МИ стигна поста , но съм готов за Войната
82
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асфалта , велоалеите и винетките , синя зона - в това направление ще помним внука на Тодор Живков - Бойко Борисов !
81
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шом иска война ....БЪЛГАРИО, СТЯГАЙ СЕ !!! НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА !!!
80
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЯВЯВАМЕ : ИСКАМЕ ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ , СТАНИШЕВ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ , ДОГАН ТЕХЕН НАЧАЛНИК.....РАДАН ПОРТИЕР
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СЪЗДАВАТ РАБОТА А САМО ИСКАТ , ДО КОГА ЩЕНИ ТОРМОЗЕТЕ С ВСИЧКО , СЪДИЯ ИСПЪЛНИТЕЛ , ДАНАЧНИ ВИНЕТКИ , ТОК , ВОДА И ТАКА НА ТАТЪК НЕПОСИЛНИ СУМИ ЗА НАРОДА , В НАШИЯ ГРАД ТИХОМЪЛКОМ НАПРАВИХА КУБИК ВОДА ВЕЧЕ 3 ЛВ, ПОНЕЖЕ Е ОТ МАРИЦАТА И Е КАЛНА ДО БЕЗОБРАЗИЕ
78
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боцко на съд и в панделката ?България е над всичко и всеки !
77
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойче - ти не си по демократичен от комунистите бе !Толкова се изложи със празната ти тиква и заплахите ти във ВСС , че си за разтрел !А Яне Янев къв ти е на тебе ?Придворен шут ли ти е или вечерен клоун , който те забавлява в трапезарията !Ти Бойче си по корумпиран и от КАТАДЖИЯ !
76
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали ще ни стигне една година да ви избием всичките. На война като на война.
75
1
 
18
 
! Отговори
янев преди 8 години
всичките ни политици след 89 год които станаха десиденти СА нереализирани партийни членове по времето на Живков бай Тошо макар и с седми или осми клас образование такива кариеристи ги мачкаше и не им даваше гък да кажът , но след това се пръкнаха и още има от тях в парламента а резултата от управлението им е виден вече 25 години тия не трябва да са депутати а трябва да са по дунавските острови и другите курортни места като ловеч скравена и други тпота
74
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА Е ПЪРВИЯ "ДЪРЖАВНИК" В БЪЛГАРИЯ КОЙТО ОБЯВЯВА ВОЙНА НА НАРОДА СИ !!!!?????
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искаш да събереш сега 97лв. винетка от народа , да попълниш дупката нали бе рекет да направиш пореден на хората !после да излезне и да каже колко добре започва годината !
72
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моляте изчезни колкото се може по бързо .
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който тръгне срещу народа обикновено има печален край! По добре да подава оставка сега защото ако хвърли кучетата на властта полицаи, НСО и други служби срещу народа ще предизвика гражданска война и то с такъв мащаб, че ако не го подкрепят америкаците(понеже е послушен държат го с компромати), народа ще изрине всички *** от властта! Ако решат и самите американци ще го свалят разкриват компроматите и край с кариерата му!
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко прати ни по един смс :да ти научим номера бе тиквар ?
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да изтегли - финнансовия ти министър още 10 милярда кредит - може да стигнем и 20% ръст Бойко БОЙКЛУКА !
68
1
 
21
 
! Отговори
БаСта преди 8 години
Демокрация по протестърски - няма избор!Една партияЕдин лидерЕдин избор!И никой нама шанс...след тях...пак теШтото иначе ... правилни протести до откатА сега си трайкайтеПослушен мат'рял
67
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАНО ПО СКОРО СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ВАС , БОКО ,ЛИЛИТО И ВСИЧКАТА ЧЕЛЯТ НЕ НАЯДНА
66
1
 
23
 
! Отговори
is not a country преди 8 години
Премиерчето - магистрали , тангенти - бла бла бла !Айде де кажи отде ще дойдат тези свръх очаквания за икономиката и над 3% разтеж ?От винетките и синята зона ли ?От високите данъци и такси ли ?От 20% ДДС или 10 % плосък данък ?Ти на къв се прайш бе ние си изтрадахме асфалтовата ти политика бе Мутро от велоалеите ли ще дойде разтежа от 3 % ПОДАВАЙ ОСТАВКА НЕКАДЪРНИК ТАКЪВ !
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сега нещата се промениха, ние строим усилено интерконектор и с Гърция, Сърбия, Румъния, Турция. Надявам се за газоразпределителя Балкан да се осигури газ от много източници."Как ХЪБ стана интерконектор и газоразпределител?А Г***З ще стане "нашето знаме"?