Нов кабинет? Война поне година, видя Борисов

Премиерът предупреди опозицията, че който вади ножа, от нож умира
Обновена: 19 яну 2016 13:33 | 19 яну 2016 13:27, Надежда Бочева
205
Нов кабинет? Война поне година, видя Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предупреди отново, че ако се наложи смяна на кабинета, трудно ще бъде сформирано ново правителство. Според него ще последват месеци на съставянето му, гарантиран по думите му провал на това бъдещо правителство и като цяло - "война поне до това време догодина".

Още по темата
По повод  коментирания в последните дни вот на недоверие, който опозицията организира в момента, Борисов каза: "На президента сигурно не му се прави трето служебно правителство".

За опозиционните сега партии в парламента той каза: "Те на моята порта няма да почукат, а и да почукат, няма да им отвори никой". "Всеки, който вади ножа, трябва да знае, че от нож се умира", каза Борисов.

"От много неща не съм доволен, много неща трябва да се променят. Нима не мечтаехме да имаме метро и магистрали? Ние, загледани в нас си, не виждаме колко в положителен план се е променила държавата", каза премиерът, като уточни, че цитира днешно интервю на Иван Костов в сутрешен блок на една от телевизиите.

Политиката на България е била твърда евроатлантическа позиция, дори във времена, в които сме имали проблеми, каза още той на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".

Премиерът посочи, че в миналото абсолютно провалени са били проектите магистралите Люлин и Тракия, Дунав мост 2, Северната тангента. Той заяви, че лично е показвал на комисаря Йоханес Хан тези обекти, за да го убеди те да бъдат финансирани. Тогава Хан поискал от Борисов да го преведе пеша през моста край Видин, за да възстанови ЕК на България направените разходи, и в последните дни спешно са били поставяни временни въжени конструкции, за да стане това възможно.

Борисов благодари на президента, че никога двамата не са имали разнопосочни сигнали, по време на участието в различни форуми, на срещи с представители на ЕС и НАТО.

България ще постигне ръст на икономиката над 3%, защото усвоените през миналата година евросредства ще позволят на бизнеса да произвежда и да бъде по-конкурентоспособен.

"През 2015 г. от еврофондовете в икономиката влязоха над 7 млрд. лв. Затова икономистите считат, че това е пикът на нашия растеж", каза Борисов и обясни, че фирмите, спечелили проекти, особено що се отнася до иновациите и конкурентоспособността,  тепърва ще строят, ще купуват машини и ще наемат работна ръка и през 2016 и 2017 г. ще произвеждат по-качествено.

"Покрай магистрала Тракия се строят заводи, почти не се вижда полето. Ако сами не си объркаме държавата, аз съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", каза Борисов.

"Контрабандата беше сфера, в която не само изтичаха пари, а и се развиваше сивата икономика. Събрали сме близо 3 млрд. лв. повече приходи", припомни Борисов.

Той коментира и кризата с мигрантите в Европа, като каза, че месеци наред е защитавал тезата, че трябва да бъдат затворени външните граници на Общността за нелегални емигранти и в Европа да бъдат пускани тези, които са проверени от службите и тези, които са нужни на европейската икономика. "Този хаос доведе до тежък пробив в Шенген. Седем европейски държави затвориха границите си", коментира Борисов.

По думите му "САЩ са си позволили да кажат, че ще приемат 80 000 души до 2018 г., до момента имат към 1200".

"Когато по този начин подхождаме, докога и колко можем да приемем? Каква е горната граница? Сега европейски държави казват, че ще върнат мигрантите там, откъдето са влезли. Като ги върнат обратно, затвори ли ще строим, за да ги държим?", попита премиерът.

Той коментира, че Европа действа бавно в тази криза, но ще бъде намерено решение.

Борисов заяви, че България е минала през тежки периоди. "В Анкара прекроиха цялата енергийна и газова карта на Балканите с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия. Южен поток стана Турски поток. За да бъде наказана България, че беше истински лоялен евроатлантически член и спази правилата на ЕК. Тогава спрените реактори от Белене отидоха в Турция", каза Борисов.

"Когато стриктно спазвахме санкциите към Русия, натовска Турция не ги спазваше, милиарди евро обороти. Сега, когато се сблъскаха двамата титани (б. р. Путин и Ердоган), от нас се иска да заявяваме дали сме проруски или протурски. Не, ние не сме нито проруски, нито протурски. Ние имаме ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добросъседство с нашите съседи", допълни министър-председателят.

"Сега нещата се промениха, ние строим усилено интерконектор и с Гърция, Сърбия, Румъния, Турция. Надявам се за газоразпределителя Балкан да се осигури газ от много източници. Нашата цел е действително България да бъде остров на стабилност на Балканите", каза министър-председателят.

Борисов коментира още, че гражданите трябва да се почувстват равнопоставени с държавата и то като се спазва законът. Например, ако администрацията не си върши работата добре, да има имуществени санкции.

Той коментира още законите, които трябва да бъдат променени, например за съдебната власт, антикорупционния.

Борисов смята, че реформата на ВСС вече не дава шанс да се кадрува. Той подкрепи засилената роля на Инспектората и заяви, че ще бъде осигурена независимост на прокурорите, които работят по дадени дела.

Той също като президента припомни данните за усвоените еврофондове, безработицата и посочи свършената работа от Агенция "Митници".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да има избори българина будалата пак ще си избере старото куче
143
0
 
2
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
На никой не му пука. че самия ББ, вчера заплаши обществото ( ако може да се каже, че има такова ) с война. Това не е заплаха за пряко насилие. Иначе ни занимават с врачанските проблеми и кой кого ударил с бокс. Заплахата на ББ срещу ВСС и цялата нация не се забелязва!
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bay bay tikva
141
15
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...почва и новата отсечка на Метрото ....*** ПИКАЯТ ГАЗ И ....НАФТА!
140
5
 
1
 
! Отговори
АЙДЕ ЧЕСТИТО! преди 8 години
ИРАН СЕ ВКЛЮЧВААКТИВНО В ЮЖНИЯ ГАЗОВ ПОТОК!ГАЗОВИЯ ХЪБ НА БОРИСОВ-----ЗАПОЧВА да СТАВА ФАКТ!САЩ --ПОДКРЕПИХА ХЪБА НА БОКО!ЗАТОВА БЕШЕ ТУК И В.НЮЛАНД!
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я каква идилия на снимката!
138
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
Oпозицията предупреждава слънцето, че и без петел съмва,че и без слънцето,България ще я има.
137
2
 
12
 
! Отговори
ссс преди 8 години
Има реална опасност ГЕРБ да си довършат този мандат и дори да участват в следващото управление. ГЕРБ може би са натрупали в партийните си каси, достатъчно пари да си купят още един мандат. Има само два начина да се разкарат от властта... или с гласуване за други партии на следващите парламентарни избори или ....
136
0
 
15
 
! Отговори
МАЛЕЕ преди 8 години
Прокуратурата спира и ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА НА СКАНДАЛНИТЕ ВАКСИНИ ЕУВАКС И ПЕНТАКСИМ. ВАКСИНАТА ПЕНТАКСИМ СЕ СЛАГА НА БЕБЕТАТА В БЪЛГАРИЯ ОТ ЛЯТОТО НА МИНАЛАТА ГОДИНА! СТИСКА ЛИ МУ НА ЦАЦАРОВ , КОЙТО ХОДИ ВСЯКА СРЯДА НА ОПЕРАТИВКА ПРИ БОРИСОВ, КОЙТО ПЪК ИГРАЕ БЕЛОТ С МОСКОВ ДА ГО АРЕСТУВА? Журналистическо разследване на Валя Ахчиева за ваксините,бе спряно безпрецедентно за излъчване от шефовете на БНТ.
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите ще бъдат докарани до там,че сами да си разрушат свинарника
134
11
 
10
 
! Отговори
Мър-мър мър преди 8 години
Че Борисов си подава веднъж оставкта. Защо го избрахте отново? Ревете, като магарета, а на избори ви няма никакви.Я посочете заместник. ....Михов, Сидеров, Местан, Кънев, Първанов,Петкан, Драган...
133
0
 
7
 
! Отговори
!!!!!! преди 8 години
До ДедоДедо,много си объркан.Вземи се стегни че ще ти се смее и Борисов.
132
0
 
33
 
! Отговори
цък преди 8 години
Буда-лааа, първо инвестирай в промишленоста и производството, създай работни места, напълни Държавната Хазна пък тогава "асфалт и магистрали", а не да трупаш външен дълг, който ще плащат "внуци и правнуци".На кого ще ги оставиш тези магистрали в обезлюдена Бг, на Ердоган и турците ли????????
131
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам чувството, че тоя банкянски селянин ако изтърве кокала и го изгонят с камъни за втори път, ще пукне веднага.
130
1
 
32
 
! Отговори
ссс преди 8 години
Този човек не може да бъде на челото на държавата. Първото е престъпник. Второ е прекалено ***. Той не става за зелев кучан. Защо се стигна до там, че да го търпим толкова време. Време е да го свалиме от власт. ОСТАВКА И СЪД!.
129
20
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Чета,чета изявленията и си викам: А бе туй сичката *** ,Русията ли иска бе??? Ама тъй кажете де, айде няма смисъл. Ама тя Русията си е тука бре ора.Обраха Ви Евросредствата чрез подставени лица,аВие не виждате,Бандитските групировки правят каквото си искат, а никой не вижда.Бизнесът е забит в земта а Вие нищо не виждате. И ако поне един в тази държава си мисли,че резултатите от изборите определят кой ще ръководи държавата,мноооого,много жалко.
128
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете да викате оставка,защото ме дразните вече.Оставка си подават достойните хора.Крадците и некадърниците не си я подават.Ние трябва да им я подадем.
127
2
 
48
 
! Отговори
факт преди 8 години
БОКО МАЙ Е ПАДНАЛ НА КОЛЕНЕ ГОТОВ Е НА ВСИЧКО ДА ОБЕЩАЕ НО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ.НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА ВЕЧЕ ВТОРИ МАНДАТ СИ НА ВЛАСТ И НИЩО ХУБАВО НЕ СИ НАПРАВИЛ ЗА ХОРАТА ,ВСЕ ПО-ЗЛЕ СТАВА И ЩЕ СТАВА.ТЕЗИ ЗАКОНИ НИКОГА БОКО НЯМА ДА ГИ ПРИЕМЕ ЗАЩОТО ТОЙ Е ПЪРВИЯ КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН.ОСТАВКА И ИЗБОРИ ДОКАТО РАЗКАРАМЕ МАФИЯТА ОТ ВЛАСТТА
126
4
 
49
 
! Отговори
123 преди 8 години
Този екземпляр е невероятен, невъобразим, неусноим,недостижим, не, не и само не и всичко с не. Просто едно голямо НЕ. НА БОКОВЩИНАТА, БОЦЕ ОСТАВИ НАРОДА ДА ЖИВЕЕ БРЯ МОЛЯ ТЕ. ХВАЩАЙ ПЪТЯ ЗА ЩАТИТЕ И НИКОГА АМА НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАЙ.
125
4
 
53
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Нима не мечтаехме да имаме метро и магистралиТОЯ Е БОЛЕН, ТОЯ Е ПЪЛНО ПОСМЕШИЩЕ ! ТОЯ ЦЯЛ ЕДИН ГЕНОЦИД СРЕЩУ НАРОДА ПРИРАВНИ С ЕДНО МЕТРО И НЕКОЛКО СТОТИН КИЛОМЕТРА МАГИСТРАЛИ .... КАЧВАМЕ ТИКВАТА НА МЕТРОТО, ОТ ТАМ ПО МАГИСТРАЛАТА И ПРАВО В КИЛИЯТА ПРИ ЛЮБОВНИЦАТА МУ, МАМИН ПРАСЧО, А ДО ТЯХ ГОЦЕ, СЪСЕЛА, КРИВАТА ДЖУКА И ТН.