Семейство и култура – оттам ли идва насилието?

Психолог: Когато децата ни нямат ценности, лесно рушат!
19 яну 2016 21:41, Анисия Иванова
53
Семейство и култура – оттам ли идва насилието?
Архив: Булфото

Когато млад човек стане насилник, причината се търси в семейството и заобикалящата го култура. Това обясни психологът Георги Добринов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. Според него по-лесно в живота е, когато нямаме ценности и рушим - "по-лесно е да чупиш една тухла, отколкото да я направиш".

"Когато има криза, субектите, които се намират в нея, не знаят какви действия да предприемат. Поради тази причина хората, които правят тези актове на насилие, нямат в себе си сигурност. Това по никакъв начин обаче не ги оневинява. За да се стигне до този момент, има много несвършена работа", добави Добринов.

Семейство и култура - оттам се подават ценностите, от които берем плодове. Като възрастни ние даваме много обещания и когато не ги спазваме, децата растат в среда, в която разбират, че правилата важат за някой друг, но не и за тях, обясни Добринов.

Според психолога вижда се една безнаказаност не само на престъпниците, а на всички нива - това е едно заучаване на хората, че има безнаказаност.

Лошото е, че голяма част от младите хора на България растат в среда, в която няма спокойствие, обясни психологът.

Канализирането на енергията, особено в тийнейджърска възраст, е един изключително важен момент за всеки един юноша. Там някъде се къса връзката със семейството и с обществото, добави експертът по сигурността Румен Ралчев. Той коментира и това, че винаги е възможно масовите безредици и контролът върху група хора да бъде изпуснат.

"Когато има масови събирания и особено с цел някаква ескалация, напрежение, което се очаква или вече има - хората сме така устроени, че губим контрола си и има много наблюдения затова. Има данни за хора, които никога не са извършвали нещо нередно, но в такива обстоятелства, повлечени от тълпата и от организаторите правят такива безобразия, че не могат да се познаят", добави Добринов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактът, че обсъждането на темата прерастна в обидно плюене, говори повече от всичко написано !Да, факторът семейство е основополагащ, а лошият пример ражда" два типа индивиди :1. Такива на които психиката е обременена до живот и имат и винаги ще имат проблем с общуването с околните.2. Такива, които са отвратени от преживяното и неистово се борят техните семейства да са коренно различни от това в което са израснали. За съжаление и в двата случая негативите са налице !
36
1
 
3
 
! Отговори
Ася преди 8 години
До Анонимен А аз, не можах и не мога да простя на баща ми, пречупил с авторитарния си и много мръснишки характер, детството и младостта на мен и брат ми. На майка ми - още по-малко мога да простя безхарактерността и неумението да обича, тя просто се подчиняваше, слугуваше, пазеше да не го ядоса, а т.н." КУЛТУРА" на семейни отношения, просто беше насилие, жестокост и агресия,... Е, какви хора излизат от тоя ад? Най-малко - насилници, комплексари с объркани ценности, за цял живот!
35
1
 
4
 
! Отговори
Гимназиста преди 8 години
Спазването на правилата е едно от основните условия, необходими за дадена общност. Но има и други, като вярата, че усилията положени в градивна посока ще сполучат, че ще се стигне до завършек, че ако се случи нещо ще има кой да подкрепи отделния индивид в трудностите. За съжаление в Бг-условията тази вяра липсва. И е нормално да липсва, при положение, че накъдето и да се насочат усилия ще се намери някой да отрича, и да се подиграва. И много хора споделят тази култура, и спират всяко развитие.
34
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Нее само до чалгата това са и лъжите преди малко написах една истина за един лъжец и веднага нета ми пада да мисля да споделям и пиша докато се замислят в каква държава живеем какви приятели имаме и кои какво прави зад гърбани в ловеч и кви ненормални лъжи ползва а тия слепилиса теленор не знам *** в ловеч явно са
33
0
 
7
 
! Отговори
От преди 8 години
От твърде многото психолози е това, хората веця нямат ценности , само психолози... Ей на едно време само поп, даскал и кмет. Никакави психорози и как хората са имали ценности.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н "Жена", защо не сте с ника си впрочем?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 42А вие как мислите? Когато изкарвам хубави пари и си издържам семейството дали жена ми я е гнус да ми дава ракията със салатката като се върна от рабопта или с удоволствия ми я поднася и си налива и тя на нея докато на скарата стане нещо? А децата си пият още соковете..слава богу- само на 8 и 10 годинки са...и не им пречи да си пия ракията с майка им. Така поне забелязвам- не се мусят, не правят физиономиии. Та какво ме питахте, мадам? Пардон, г-не? Пардон г-н Жена?!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 39Простил съм му отдавна на баща ми! И за майка ми и за психическият тормоз над мен и брат ми! Помогнал ни е доста през годините, н е му се сърдя! Все пак времето лекува. Минаха 25 години оттогава. Иначе не проумявам защо съм егоист, като си пия ракията свъс салатката? Нещо не ви разбирам. Бихте ли ми обяснили?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тео, този е оня с ник Жена. Сега се крие под ник анонимен, а аз му се вързах.
28
0
 
1
 
! Отговори
Тео преди 8 години
До хм...Не, просто сте банална и след като един-два пъти човек има взимане даване с вас разбира начина ви на действие и е пределно ясно с кой си има работа. Всичко винаги е било едно и също - в теми, свързани с психологията се задава въпрос, като вашата теза е напреки на общественото разбиране и се търси дискусия. От там нататък всичко е ясно - кликове, импресии и прочее. Този пост ми отне точно 2 минути. Хайде със здраве, окуражавам ви - все още има хора, които кълват!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 34Г-жо разбирам ви интереса да вникнете в моя проблем и да намерите отговор на въпроса откъде идва тази агресия на баща ми, а у неговите деца липсва....Разбирам ви, но не мога да ви помогна с друго освен да съм прям. А аз до тук бях такъв на 100%Ако имате въпроси, задавайте!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 34Майка ми я биеше много. От 10 години са разведени, а брат ми е в Германия. Не знам дали бие някоя.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 32Сега разбрахте/ г-жо. Разбрахте и че пра дядо ми каза за баща ми( неговият внук) Не му се сърдете, човека е луд! каза го един ден, като двамата с брат ни ни преби от бой на по 12-13 години.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба ми е злобна жена, а баща ми не мрази никой, той ме биеше защото изпадаша в ярост ако направим бе;ля с брат ми! Биеше и майка ми, а същевременно даваше всичко за нас като материални блага. не ни е лишавал от нищо. Просто пра дядо ми казваше за баща ми: не му се сърдете, човека е луд!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 27Проследили сте ми постовете вероятно и сте разбрали, че аз децата си не съм ги удрял. Тоест излишно е да ми казвате какво става , ако се напия. Нали? А дядо ми беше най-кроткия човек във фамилията- хрисима душица. аз съм кръстен на неговото име. Баба ми е злобна женица. баща ми се е метнал на нея. Баба ми няма как да го е била баща ми навремето до такава степен, че дядо ми да й го позволи това. Тя беше просто злобен характевр, а не агресивна чрез физически действия. Такива ми ти неща...
22
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 8 години
До до 8"а това, че не биете физически децата си, не означава, че не ги тормозите психически с пристрастеността си към алкохола. Може да не го осъзнавете. Просто вметка."Съответната персона прилича по изказ и поведение на една членка на форума от женски род ... равната ... всички, които по-дълго са били тук я знаят. Заядливо същество, с което няма как да се води смислен диалог - животът е твърде кратък за да се занимаваме с индивиди, за които личните терзания са центъра на вселената.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 23По какъв начин тормозя децата си, като си пия ракията вечер със салатка? Обяснете ми г-не/ г-жо! Много ще съм ви признателен да чуя вашето мнение!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 22Когато пия- унищожавам само себе си. Когато бия децата си- унищожавам психиката на рода си! Още да обяснявам ли? А защо пия си е *** въпрос. Порок го наречи. Все едно да питам ти ако пушиш, защо пушиш, а не спреш цигарите. Аз не пуша. така че ако не вредиш на някой друг- бъди си с пороците, но не пречи на хората!Това е поуката!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече да се гледа Семейството на Биг Брадър и повече култура от Шоуто на Слави. СЕМ спира Шоуто на Волгин, не спира Шоуто на Слави.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тео. Теооооо...и ти се оказа слаб в мисленето!