Да бъдеш майка в България - истинско геройство

За демографския срив, раждаемостта и умиращата нация
20 яну 2016 18:54,
125
Да бъдеш майка в България - истинско геройство
Снимка: Архив Булфото

През 2011 г. населението на Земята достигна 7 милиарда души. Само от началото на 2015-а населението на планетата е нараснало с над 2,5 милиона.

Този бум се дължи на множество фактори: на развитието на медицината, на удължаването на човешкия живот, на въвеждането на нови технологии, благодарение на които многократно се увеличава производството на храни.

В разрез с този безпрецедентен демографски взрив у нас говорим за демографски срив. Вярно ли е това, че българите сме умираща нация?

Според Венета Арабска, която има три деца, да бъдеш майка у нас е равно на геройство.

"Има липса на детски заведения, където децата да бъдат настанени и майката спокойно да се върне на работа, знаейки, че детето й е добре", коментира тя в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

По думите на Венета Арабска най-тежките проблеми са свързани с доходите, които получават родителите да гледат децата си.

"С 340 лева, които се получават през втората година, не можеш да купиш абсолютно нищо. Аз имам три деца и съм ги научила да ме питат: "Мамо, имаш ли парички", за да им купя дадено нещо. Те знаят, че повечето от парите ни отиват за бебето", сподели майката.

Анна Тодорова, член на Инициативния комитет "За повече грижи за децата в България", също смята, че 340-те лева са крайно недостатъчни. Според нея това принуждава майките да се връщат бързо на работа, а не да стоят вкъщи и да си гледат децата.

По думите й не е правилно обещетението за втората година да е обвързано с прага на бедност, тъй като с тези 340 лева живеят двама - и майката, и детето.

"Трябва да има истинско решение за демографската политика. Безпокои ме, че моето дете няма да иска да живее тук, защото тя тогава ще бъде заставена да бъде в ситуация, в която да издържа 80% от населението", коментира още Анна Тодорова.

Тя се възмути и как родителите на деца в неравностойно положение получават месечна помощ от 217 лева. "Как можеш да осигуриш адекватна среда с тези пари?", попита риторично Анна Тодорова.

Радостина Грозданова, която има две деца и чака трето, също смята, че отглеждането на деца у нас е много трудно. Тя споделя, че се справя с помощта на майка си, която е пенсионерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И баща да бъдеш не е лесно. Как се храни семейство с 500 лева заплата?
10
6
 
4
 
! Отговори
Lina преди 8 години
Da za jalost e taka az sam edna maika koiato mi davache darjavata 9lev.na mesech sram i pozor e kak sam izgledala deteto si az si znam.Darchvata me izgoni zaedno s detetomi ........bolno mi e no e taka tova e istinata na mnogo maiky
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До А2 години, защото толкова трябват, докато приемат детето в ясла или детска градина, панимал?
8
1
 
22
 
! Отговори
перко преди 8 години
Освен ако не си на 12 год. , целият "Социал" работи за теб
7
3
 
45
 
! Отговори
Осман преди 8 години
В България е най добре да си политик, депутатин и т.нт. Не е добре да си работник, пациент, майка, пенсионер и прочие.
6
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нормално да дават 340лв. Какво може да купиш на едно дете?!? То храна не може да осигуриш с тези пари, дрехи не може да му купиш, какво остава за играчка. Срамота е, но за съжаление е така :(
5
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто някой не иска Българите да се увеличават . Просто е ..
4
8
 
25
 
! Отговори
А преди 8 години
Аха защото навсякъде в света са 2 години платените майчински та искаме и още......не е това проблема!!!
3
8
 
40
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Интересно е авторката на статията колко деца има . Само си намираме поводи да не създаваме деца, защото ни пречат на удоволствията !!! В съвременното общество децата са "разход", а не Божи дар !!! Загубена работа !!!
2
2
 
26
 
! Отговори
демокрация преди 8 години
Ало защо изтрихте първия коментар какво невярно имаше в него или не ви отговаря на опорните точки.
1
36
 
29
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Гледайте си децата и стига сте ревали. Ако нямахте деца пак нямаше да имате пари.