Да бъдеш майка в България - истинско геройство

За демографския срив, раждаемостта и умиращата нация
20 яну 2016 18:54,
125
Да бъдеш майка в България - истинско геройство
Снимка: Архив Булфото

През 2011 г. населението на Земята достигна 7 милиарда души. Само от началото на 2015-а населението на планетата е нараснало с над 2,5 милиона.

Този бум се дължи на множество фактори: на развитието на медицината, на удължаването на човешкия живот, на въвеждането на нови технологии, благодарение на които многократно се увеличава производството на храни.

В разрез с този безпрецедентен демографски взрив у нас говорим за демографски срив. Вярно ли е това, че българите сме умираща нация?

Според Венета Арабска, която има три деца, да бъдеш майка у нас е равно на геройство.

"Има липса на детски заведения, където децата да бъдат настанени и майката спокойно да се върне на работа, знаейки, че детето й е добре", коментира тя в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

По думите на Венета Арабска най-тежките проблеми са свързани с доходите, които получават родителите да гледат децата си.

"С 340 лева, които се получават през втората година, не можеш да купиш абсолютно нищо. Аз имам три деца и съм ги научила да ме питат: "Мамо, имаш ли парички", за да им купя дадено нещо. Те знаят, че повечето от парите ни отиват за бебето", сподели майката.

Анна Тодорова, член на Инициативния комитет "За повече грижи за децата в България", също смята, че 340-те лева са крайно недостатъчни. Според нея това принуждава майките да се връщат бързо на работа, а не да стоят вкъщи и да си гледат децата.

По думите й не е правилно обещетението за втората година да е обвързано с прага на бедност, тъй като с тези 340 лева живеят двама - и майката, и детето.

"Трябва да има истинско решение за демографската политика. Безпокои ме, че моето дете няма да иска да живее тук, защото тя тогава ще бъде заставена да бъде в ситуация, в която да издържа 80% от населението", коментира още Анна Тодорова.

Тя се възмути и как родителите на деца в неравностойно положение получават месечна помощ от 217 лева. "Как можеш да осигуриш адекватна среда с тези пари?", попита риторично Анна Тодорова.

Радостина Грозданова, която има две деца и чака трето, също смята, че отглеждането на деца у нас е много трудно. Тя споделя, че се справя с помощта на майка си, която е пенсионерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъж съм на 26 и не смятам да се възпроизвеждам. Не и в България, не и с български жени. С този феминизъм до тук се стигна. Християнин съм, но започвам все повече и повече да подкрепям исляма в някои отношения. В днешно време християнските жени на по 20 години вече имат поне едно 20-30 бройки. Е, извинявам се, но аз за такова нещо не мога да се оженя и създам семейство. Явно за това в мюсюлманските държави държат жените толкова изкъсо, щото иначе стават ку*ви с извинение... Пък и с тези заплати..
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е, че не е нормално да имаш деца и работиш от 9 до 18, после да пазаруваш, чистиш, готвиш и парите пак да не стигат. По света жените, които работят на такива темпове имат детегледачки, другите работят, почасово, от вкъщи, въобще не работят. И това не са съпруги на изпълнителни директори, а на обикновени работници, служители...бедността в България, липсата на гъвкава заетост и стига с това най-дълго майчинство, хиляди жени работят с нереални осигуровки и какво майчинство получават?
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента се провежда политика на умишлен геноцид. Най-напред трябва да се осигурят детски градини и ясли. За София всички знаете, места няма. А в провинцията местя има, но приемат след 3-годишна възраст. И майките, като им свърши майчинството, какво правят докато детето тръгне на градина? В предишния мандат ГЕРБ уж щяха да правят детските градини да приемат 2-годишни. Дойдоха пак на власт и това го забравиха. А образователният министър дори и не знае, че детските градини попадат в ресора му.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит празник на всички акушерки, гинеколози, санитарки, баби ! И бебетата да са при майките си, а не отделени от тях в родилните отделения.Българки, раждайте деца !
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема не е в майчинството, все пак да не забравяме, че е най-дългото платено майчинство в Европа. Проблема е в стимулирането на една етническа група и прекомерната толерантност към нея. Крайно време е да се спрат всякакви детски добавки и ида се премине към семейно подоходно облагане. Така ще се стимулират тези, които работят, да имат деца. И да, много средства са нужни за гледане на деца, но пък и с по-малко може. Определено не са парите решаващия фактор.
66
7
 
4
 
! Отговори
111 преди 8 години
Мои близки живеят в Чикаго.Когато приятелката ми роди/там няма 45 дни отпуск преди раждането/,ползва 2/ ДВА /месеца майчинство и след това напусна работа ,защото не можеха да си позволят да плащат за ясли или детегледачка.Съпругът й започна веднага работа на още 2 места.Сега детето е на 1 година и се редуват да го гледат българските баби и дядовци,които си живеят в България,но пътуват до Чикаго и стоят там по 6 месеца.А тук си пускат по 6 месеца неплатен отпуск.БЕГАЙТЕ В ЩАТИТЕ!
65
3
 
9
 
! Отговори
без преди 8 години
Да не си мислите, че на запад ше ви дадат 1 000 000. ? месеца ти плащат аплата и после ... на работа. Стига сте се оплаквали от България. Все нещо не ви е дала.
64
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
aaa za edin etnos si e normalno o6te ot nai ranna vazrast
63
1
 
0
 
! Отговори
Buu преди 8 години
Neobhodimi sa pari, no chovek koito sloji sobstvenite si nujdi predi tezi na deteto si... Kak da go razbira obshtestvoto i sled tova durjavata? Kak?!?
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pri uslovie, che mnizinstvoto jiveiat v sobstveni jilishta i imat pomosht ot rodnini ne razbiram zashto sa neobhodimi chak tolkova mnogo pari za gledane na deca.
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Татко да си в БГ..е истинско геройство.
60
2
 
2
 
! Отговори
Don mox преди 8 години
Nqma deca zashtoto kora ne stava sled tolkova amfetiMaichinstvoto v "beliq" svqt e naistina mnogo kratko, no i tuk po-rqdko nqkoi izbiva sauchenicite si, za da potursi vnimanie
59
4
 
33
 
! Отговори
Данийл преди 8 години
За да може да има семейство за което е нужно значително финансиране за мен човек му трябват минимум 1500л. Каква част от работещите получават 1500лв или повече? Много малка част. Докато заплатите са ниски, дънъка плосък и таксите разпределени така че да натоварват бедните, цените високи а културата насочена във възхвала на сексуалния разврат и феминизма българите ще бъдат най-бързо изчезващата нация в света а това предполага че няма да е дълъг процес. Мисля че до 2050г държавата ще рухне.
58
1
 
27
 
! Отговори
Данийл преди 8 години
Да вземем масовото ниво на заплатите в БГ. Първо минималната която е по-малко от 400лв. Изчислено е че за един човек да живее нормално без да се разпростира му трябват около 600лв. Така вижда се неадекватността че минималната заплата не покрива основните нужди за живот на българския гражданин. Средното ниво на заплащане в БГ реално е може би около 500-700лв което директно препраща човека с тези пари да не може да има семейство защото тези пари му стигат да преживява скромно само той.
57
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете да натяквате, че да си родител е геройство. Това е най-нормалното нещо на света. Заради ей такива "митове" за геройство днешните майки са станали арогантни сектантки, които смятат, че целият свят им е длъжен с нещо.
56
5
 
36
 
! Отговори
Данийл преди 8 години
Хората които казват че навремето хората били бедни но имали много деца веднага оборвам. Тогава хората може да са били бедни на луксозни стоки но са имали неща от първа необходимост колкото са искали. Имали са земя за обработване а не фиксирана заплата. Когато обработваш земята като посееш едно житно зърно от него изкласява клас с 30 зърна, колкото повече деца които да се включат в обработката толкова повече печелиш. Това си е един вид частен бизнес. Сега хората са на мизерни фиксирани заплати!
55
2
 
26
 
! Отговори
Данийл преди 8 години
Втората причина е повсеместната бедност на 80-90% от българите които разчитат на фиксирани заплати. Тук не включвам хората със собствен бизнес които ограбват работещите като им плащат мизерни заплати за труда, не спазват трудовото законодателство и т.н. за да си купуват последните модели коли. Високи цени и много данъци и ниски заплати = няма деца, както и гладните животни нямат желание за секс и не раждат деца или казано по друг начин гладна мечка хоро не играе!
54
3
 
36
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Аз на село инвестирам в крави и имам после телета,овце и после имам агнета...Когато държавата инвестира в размножаването на неграмотни индиянци после има също неграмотни индиянци!Когато държавта започне да инвестира в образованото,неосъждано,стриктно към държавата и желаещо да работи население нещата ще се оправят!
53
4
 
25
 
! Отговори
Данийл преди 8 години
Българската нация изчезва няма какво да се спори по въпроса! Изследванията показват че населението в България е най-бързо стопяващото се в света! И тек не се включва факта че 50% от родените не са с български етнически произход и не говорят на майчин език български! Причините са две. Първата е западните "ценности" на "свободна любов" тоест сексуален разврат с различни партньори, феминизма който кара жените да преследват кариера и пари а не семейно щастие и подмяната на християнските ценности.
52
2
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Това еумишлено БГ да се закрие като нация .Часове преди появата на коментара на ;Демографски срив раждаемостта и умиращата нация Присъствах на случаен разговор между две млади майки от комплекса които се възмущаваха че на едната дохода им надхвърля 5(пет лв и 075 от допустимия на чл. от семейството и е лишена правото да ги получава..Дано някой го прочете и достигне до законо творците и МФ