Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той
Обновена: 20 яну 2016 21:29 | 20 яну 2016 21:25, Анисия Иванова
159
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!
Снимка: БТА, архив

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

Още по темата

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква епидемия бе, епидемия причинява вируса на хепатит А, а Еувакс е за хепатит В. Хепатит В се разпространява по кръвен и полов път.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъже, хващат го в лъжа, той пак лъже, посочват му документи и факти и той пак лъже, направо с наслада ни лъже!!1. Еувакс са го заявили пред Министерски съвет като ваксина за имунизационния календар, т.е. искали са да го слагат на бебета. 2. Като се заговори, че е опасна, излъга, че не е за децата ни, но на нея пише "pediathric", т.е.детска доза е. 3.Щяла да се използва за имигрантите- как, като няма разрешение изобщо за използването и на територията на България?! 4.Щяла да се използва при евентуална епидемия при бежанска криза. Е, тука вече съвсем ни взе за балъци!! Каква епидемия бе, епидемия
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До виждащ и мислещ!Гледайте предаването на Ахчиева в малко по внимателно . Там тя цитира писмо от французите Санофи Пастьор, в което те казват, че са дали съставките на турската страна, НО как точно е произведена тази ваксина, при какви условия и хигиенни съставки те НЕ ЗНАЯТ и НЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ. Ваксината НЯМА сертификати.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До виждащ и мислещ!Като е толкова хубава турската ваксина защо сега се внася френска ?
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-хубавото на младежа с "блясъка" в очите е,че лесно се "пали" и много дълго и престъпно досадно "бръмчи"... Харесал текста на песента на "добруджанчетата" "Пипни ме тук-пипне ме там"- и хоп- ЗАКОНЧЕ: всеки болен българин ЩЕ СЕ ПРЕГЛЕЖДА И КУПУВА ЛЕКАРСТВА САМО СЛЕД ПИПАНЕ НА някакво апаратче,на "НЕЩОТО НА МОСКОВ"!Не МУ ли ГО ПИПНЕШ -няма преглед,няма лекарства!Ако от първо ПИПАНЕ не стане работата- ще го ПИПАШ,докато СТАНЕ РАБОТАТА! АМАН ОТ И.ДИОТИ!Няма ли нарколечители в държавата?
112
1
 
1
 
! Отговори
виждащ и мислещ! преди 8 години
До 128 - ти си за връзване и не поствай непроверени данни. Валя Ахчиева показа две писма:1. за разрешена за България хемофилусната съставка! ...не уточни дали това касае моноваксината за хемофилус , но предполагам ,че е така2.показа писмо в което "Санофи" доказват ,че пентаксим,а в Турция е френски продукт разрешен за прилагане за децата в Турция.Това напълно ме успокои. Къде е далаверата ,не виждам! А Пентаксим е заложена ваксина в БГ имунизациония календар от около 5-6 години
111
1
 
2
 
! Отговори
Кока кола преди 8 години
Хахах. Ей за тази пуста далавера ще ни затрият.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българинА бе то ние си пием уискито на цар Киро и нищо ни няма ,ама си е чисто менте.Но важното е че е по евтино.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Така е! Сега вече министъра корумпиран ли е? Заявките за тази година са направени преди да излезе истината за турските ваксини.
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До факти Е като е толкова добра турската защо сега внесоха от френската ? Или искаш да кажеш че вече министъра е корумпиран и сега фирмите са му платили ?
107
2
 
3
 
! Отговори
Така е! преди 8 години
Е ,явно всеки който има пари у нас може да плати на медийната и съдебната мафия и да се прави на сърдит задето му е пропаднала далаверата с вноса на ваксини и печалбата от няколко милиона.Затова не се чудете защо като влезете в чуждите сайтове там всичко е доста по евтино отколкото у нас.Като се почне с техника и се свърши с лекарства.Това е защото търговците ни си заделят парици за такива случай като тоя-като им пропадне далаверата плащат където трябва и парата пак си им тече!
106
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Някой знае ли кой внася у нас тази ваксина?И защо турската е двойно по евтина?Явно вносителят е платил на прокуратурата и на няколко журналисти та се нададе вой до бога.И какво излиза-досега сме плащали два пъти по скъпо за една и съща ваксина!Някой е загубил няколко милиона и затова бил виновен министъра.Едва ли не ваксината била отровна.А нали в Турция с нея ваксинират децата и им няма нищо.Докога ще търпим фарма мафията и продажните ни журналисти и прокурори?
105
3
 
5
 
! Отговори
факти преди 8 години
Пентаксимът дето е внасян от Франция здравната каса го е плащала 54 лева.Внесената от Турция ваксина е 15 долара-тоест 27 лева.И какво излиза-някой е загубил 100 % си печалба и затова прокуратурата и медиите вият на умряло.Работя от 27 години.През 90-те години когато по болниците нямаше лекарства имахме дарения откъде ли не та и от Турция също.Използвахме дарените лекарства и лекувахме децата лежащи в болницата и нокой не се оплакваше.Но тогава нямаше днешните вносители със 100% печалба.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppДано да ти изсъхне мръсният език и всичко гадно герберастко меке.ре на хранилка от комисионните за тровене на нашите деца!
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледайте предаването на Ахчиева в youtube. там тя цитира писмо от французите Санофи Пастьор, в което те казват, че са дали съставките на турската страна, НО как точно е произведена тази ваксина, при какви условия и хигиенни съставки те НЕ ЗНАЯТ и НЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ. Ваксината НЯМА сертификати. Има само за една от съставките, а тя е петвалентна. Има сертификат за едната съставка, която е дадена директно от французите. Останалото е преработвано в Турция и НЯМА сертификат. Колко е безопасна???
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 130опити с нашите деца ли ще правите долни мръсни сектанти
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯвно Москов НАИСТИНА прави реформа и мъти водата на фарма-мафията щом така организирано и злобно непрестанно бива нападан- - - -Явно си прекалено ГЕРБав, за да ти е останало и грам мозък в главата ???? А иначе простотията ти и селянията ти си личат от далече .... Достоен си за проЗтия министър, и най-вече за шефа му - безумно проЗтата Тиква !!!
100
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Москов предлагам да затвориш болницата в ловеч отдавна са за навънка
99
0
 
1
 
! Отговори
цццццц преди 8 години
и тоя същата маскара
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОСКОВ, простия българин можеш да излъжеш, но този МЕГА СКАНДАЛ няма да те подмине !!! И не само теб, а цялата ни държава, за съжаление ! Това че приятеля ти Тиквата те прикрива няма да те спаси ! Европейските здравни власти ще те съсипят !!! Защото забрави че сме членове на ЕС !!!! ВСЕКИ ВНЕСЪЛ ЗАБРАНЕНИ ПРОДУКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС БИВА НАКАЗВАН !!! Язък че си "министър" !!!