Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той
Обновена: 20 яну 2016 21:29 | 20 яну 2016 21:25, Анисия Иванова
159
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!
Снимка: БТА, архив

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

Още по темата

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно Москов НАИСТИНА прави реформа и мъти водата на фарма-мафията щом така организирано и злобно непрестанно бива нападан. Иначе аз мога да назова над 10 мои познати и приятели, които ходят или си водят роднините в Турция на лечение, защото тук няма условия. Цяла Южна България пазарува лекарства от Турция и Македония, защото са в пъти по-евтини и не по-малко качествени, но сега, виждате ли, ваксините са от Турция са проблемни. НЕ, не са проблемни. Проблема е, че едни хора губят милиони от това.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини." Е на човека ми се е искало да е така ама тези от прокуратурата взе, че видели че и другата дарена ваксина няма разрешение за употреба България. Та сега се налага лъже че едната е произведена във Франция ама е пакетирана в Турция.Според мен много вероятно е намесено КГБ и ДС против Москов.Мммммда.
95
1
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
Но ако изчакате ден-два, ще ви излезе много по-евтино. Щото левът вече е 50 рубли и върви нагоре.
94
3
 
3
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
Ваксината е направена да мори русофили. Не се ваксинирайте с тези ваксини, купувайте си руски ваксини, от "Берьозка".
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То според здравното министерство внесената от Турция противохепатитна ваксина "Еувакс" е абсолютно безопасна .Заявено на 21 дек 2015. Интересно защитаващите Москов ,ще си направите ли от тази ваксина ???
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов ??? 100 000 деца са това бе ! Срам нямаш ли ???
91
4
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
До Анонимен Естествено, че ще почине. И добре е направил, да не ти продължава болните гени, еваларка! Още веднъж, ваксинацията може да е задължителна, но ако писмено се откажете, никой няма да ви боде. Но тогава с право ще ви треснат една хубава глоба за мракобесие.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppМоля не се изказвайте неподготвен, имунизационният календар е задължителен в България, за разлика от почти всички западни държави, с изключчение мисля на Италия, на Изток положението е друго.... Ако не сте разбрали това е далавера за милиони...Първородният ми син почина от точно такава задължителна ваксина - никой никъде не го отчете...А патолога написа "експертиза", от която излизаше че детето не се е раждало...
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов нали си принципен?Или не си?А комисионните кой взе?
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете с глупостите !Като член на ЕС, България е ДЛЪЖНА да внася продукти /независима какви, особено пък здравни/, САМО И ЕДИНСТВЕНО ОДОБРЕНИ ОТ ЕС !!!!! Турция в случая не е страна членка на съюза, т.е. продуктите и са със задължителен контрол ! И тъй като Агенцията по лекарствените средства не е дала такова разрешение, това значи че МИНИСТЪРА е нарушил закона с вноса на забранен продукт ! А още по-лошо е че го е допуснал за употреба без разрешението на здравните власти ! ОСТАВКА - СЪД !!!
87
3
 
1
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
До АнонименИ като питаш бебето дали иска да го боцкаш, и то сигурно ти посочва и марката на ваксината, която желае, нали?-----------------А ти питал ли си бебетата дали искат да ги защитаваш и да зимаш решения вместо тях? И какъв ценз имаш, за да даваш мнения по медицински въпроси от такъв характер? Ти лично изследвал ли си ваксината дали е добра?
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shopp116Не те обиждам, а те окачествявам. Според писаното от теб.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shopp 115 И като питаш бебето дали иска да го боцкаш, и то сигурно ти посочва и марката на ваксината, която желае, нали?
84
2
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
До АнонименИ ако обичаш, без обиди. Виждам, че си редовен ***, знаеш как да избегнеш филтъра за нецензурни думи, следователно си от платените путинисти.
83
1
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
До АнонименКойто пита възрастните, той пита и децата.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shopp 112Ти на ид и от ли се правиш? Говорим за ДЕТСКИ ваксини, ако не си разбрал! Кой пита децата дали искат или не искат да се ваксинират , бе *** ло ум ник?
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2013Не говорете глупости !!! Всяко едно лекарствено средство внесено в страната , трябва да има сертификат /разрешение за внос/ от Агенцията по лекарствата !!! Едва след издаване на такова разрешение лекарството може да влезе на територията на страната ! Митницата е за това !!! Ако стоката е влязла без разрешение, то виновните лица следва да понесат санкции предвидени в закона и на Митниците и на Здравното министерство !!! Иначе всики може да ни изтрови за 3 дни !!!!
80
0
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
До Анонимен Не е заължителен, никой не може да те боде без твое съгласие. Щом не искаш ваксина, отказваш се писмено и оди мри. Е, и глоба ше си платиш, задето разнасяш зарази.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2013Френската фирма няма за какво да протестира тъй като турците не подават ваксината под тяхно име. Турската фирма си е поставила името - MEFARA. Но министъра твърди че ваксината е произведена в Леон и само е пакетирана в Турция. Това не е вярно това си е турска ваксина с една френска компонента.Така че не е ОРИГИНАЛ а МЕНТЕ на френската. Пентаксим не е марка а това че ваксината е петвалентна. Френската ваксина е SANOFI PASTEUR SA. Та си е точно "уиски" и "уиски" на цар Киро.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shopp 108Като стана министър, ще го направя задължително! А ти тогава ще ходиш да се боцкаш в САЩ!