Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той
Обновена: 20 яну 2016 21:29 | 20 яну 2016 21:25, Анисия Иванова
159
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!
Снимка: БТА, архив

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

Още по темата

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
0
 
! Отговори
от дежа вю зо 14 и 2 преди 8 години
Валя Ахчива показа писмо 1. че против хемофилус е разрешена в България /това е 5-тат компонта/ и 2- че "Санофи" е произвела и внесла в Турция Пентаксим,аПроизведена в ЕС !!!Някоай някъйде в 2014 година не си свърши работата и не осигури доставка на най-хубавата ваксина -Пентаксим! В това е единствения проблем! Благодарете се на министър мосов ,че снабди българските деца с такава!
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До момента нито едно познато ни семейство, на което предстои ваксинация на детето ,не поставило задължения, забранен за употреба в ЕС турски ***. Освен тези които си донесоха ваксини от съседни или близки държави. А тоя да си приказва каквото иска. Тези корумпирани кияци с това ще се запомнят. Мършляка ви пробута тридесет годишното месце, тиквата се облажи. Само далавери и мърлящина. Скоро да не им баят пак брадатите доносници, че ще се вдига кръвното.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Китай и Северна Корея такива ги разтрелват
34
0
 
14
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
А може би не си чувал че Дори и Доктори влизат в Затвора да ама в Европа в България такова животно като Съдебна ситема няма Та затова и Москов се напъва толкоз проблемът е че нашоо Министро дори не зачита и Европейският съд и забраната на това лекарство в Европа кой знае от тия 15 долара на парче колко пара ще кашира тоз дето прилича на Д.русан от Снимката
33
9
 
1
 
! Отговори
съни преди 8 години
На доктора ли ще вярваш за болест, или на прокурора!
32
0
 
17
 
! Отговори
мда преди 8 години
За Москов бизнеса с Турция е нещо свято .Какви деца ,за него това са деца на бедни и жалки хора дето нямат бизнес.
31
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 8 години
"Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!Добре, тогава трябва да отпадне задължителното ваксиниране на децата!Който родител се съмнява в качеството на тази ваксина/а тя няма разрешение за употреба в ЕС/,трябва да има законното право да я откаже!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо да се Ваксинират всички депутатии след година две според резултатите ще се ваксинирам и АзТУРСКО ЛЕКАРСТВО ЗВУЧИ МНОГО ПО ЛОШО ОТ ВУДУ МАГИЯТоз е Психясал НапоследъкЗдравна система ще гради пък не Е.бав.ва Съдебнатааййй Сек.,тир Бре Дру.сани Тарикати колко щешТой и Наркоманът казва че Херойнът е Полезен съдържа много минерали и витамини ама кой му вярва
29
1
 
16
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Естествено, че ваксината е по- важна, а не някаква пикла. на която й се приискало секс с татенце. От ваксините зависи здравето или не на децата ни, особено ако един луд министър иска да ни натрови децата заради комисионните си
28
1
 
31
 
! Отговори
ганди преди 8 години
Кой си ти бе Москов, че да гарантираш- къде е ваксинирано твоето дете, от къде е доставена ваксината за него, как не Ви е срам всички некадърни кражбари да си играете със здравето на най-милото бе. Защо не почнеш да внасяш от Франция или бонусите , които си получил не позволяват да прескочиш поети ангажименти. Просто кажете чии интереси защитавате- да бе ще каже, не са българските.
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е призведена във Франция защо не е разрешена в ЕС ???
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одесей само такива като тебе дето имат загорял от слънцето любовник в турция си чупят краката и трътката там
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одесей верно ли е че си Иво Инжев ?
24
2
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Москов твърд: "Кокаин"-ът няма да бъде спрян!
23
1
 
11
 
! Отговори
Не ! Съд преди 8 години
До 23 остай че са пакетирани в Турция ами са и Подарък :)
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕвроатлантикКакво смърдиш?. Сигурно ти се иска и тебе да те дефлорират ?
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата казва че съдържат живакМинистъра казва няма страшноНа кого да вярвамСтава дума за детски ваксиниЩе ваксинирате ли вашета дете
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До истина! Да но се правеше пентаксим производство на фирмите SANOFI PASTEUR SA, Франция; SANOFI-AVENTIS Zrt., Унгария, а не Pentaxim-ът с производител MEFARA Турция.А тук става въпрос че Москов внесе турски на които само един компонент е произведен във Франция.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пепи БМВ - то , Боко що още ги държи такива. Ами те ще го обрулят скоро. Не е само тоя. Иначе пожарът на бунта гори.
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е направо диверсия срещу държавата!Защо да се ползват ваксини пакетирани в Турция? Москов може ли да гарантира, че няма добавена някоя допълнителна и нетествана съставка по време на пакетирането им!