Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той
Обновена: 20 яну 2016 21:29 | 20 яну 2016 21:25, Анисия Иванова
159
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!
Снимка: БТА, архив

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

Още по темата

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дежа вюТи *** по рождение ли се или на такъв се правиш?То Москов разправяше в началото и ,че ЕУВАКС си е добра ваксина и че ще даде на съд тези които разпространяват лъжи за високото съдържание на живак в нея / ако не ти мързи нали си му фен прочети какво казваше/Млъкна и почна да разправя че турците просто са му ги набутали тези, когато му показаха документите доказващи наличието на завишени дози живак .Но идвете произведени ваксини в Турция нямат разрешение за ЕС и България.
16
1
 
8
 
! Отговори
истина! преди 8 години
С "Пентаксим "в България се работи от 1998 гПървоначално пратела и имащите семейства си я закупуваха и носеха риска на някакво нидо да не е нарушена хладилната верига , а нямащите финанси си правеха ДТК -дифтерия ,тетанус и коклюш - една ваксина с много странични реакцииОт около 5 години се внесе безплатно за всички подлежащи" Пентаксим" и това е една от най- леко приеманите ваксини!!Пред 2014 незнайно па какви причини дългогодишното безпроблемно снабдяване с ваксини спря!Кой и защо не д
15
3
 
11
 
! Отговори
sdfsd преди 8 години
А не беше ли преди два дни във Франция някакъв инцидент с тестване на лекарства?
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На зле отиват нещата. Разделението на властите е само на думи, но се вижда, че прокоратурата и съда никой не ги бръсне за слива пък камо ли да спазват закон и конституция.
13
3
 
28
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Тоя защо не са го арестували още?
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да бъдат спряни защото?(А) Има сделка(далавера) и неможе се разтрогне(Б) Москов е Луд
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дежа вюНарочно писмо от френската фирма има само за единият компонент от турският пентаксим .Става въпрос за Hemophilus тип Б .Турският пентаксим е производство на фирмата MEFARA Турция,и френската фирма никога не е давала гаранция за нейният пентаксим.Така че не ЛЪЖИ.Та ти пожелавам когато ти се наложи да ти поставят от турските.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Махай се Москов! Ти си срам за България и цялото лекарско съсловие.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В природата несъм видял Лъв или Вълк да бият инжекции със съмнителни субстанции на бъдещите поколения . Много хора твърдят че тез ваксини водят до тежки инвалиди
8
2
 
18
 
! Отговори
Яне Янев преди 8 години
Москов влюбен съм в теб! Ела да ми биеш една инжекция отзад в Сандански! Плащам в бяло.
7
3
 
24
 
! Отговори
Не! преди 8 години
Този е опасен за България. Има някакво заболяване, специалистите ще.кажат какво и цялото ДСБ е ангажирало ресурс да го прикрива защото освен него и Радан друго нямат. Махайте го, не разбира какво прави. А как ще докаже, че ваксината само е пакетирана в Турция? Те и много маркови дрехи и стоки са от там - я Adibas, я Nikke...
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти си за Белене бе Москов! Ама "демократите" за това го сринаха Белене, за да си "разиграват коня" новите управници както си искат. Ако беше бай Тошо, а не бай Боко до сега да си "изчезнал безследно" *** долен.
5
3
 
28
 
! Отговори
Асен Генов преди 8 години
Оставка бе!!! И да спреш бялото,че мозъка ти е на акумулатор..... Пръстови отпечатъци ще ти вземе Лозан Панов пращайки те към затвора където ти е мястото и на теб и на Буда и на цялата ви клика....#Оставка!
4
15
 
4
 
! Отговори
дежа вю преди 8 години
народе ???? Кое е по -безопасно пред тези навлизащи със съмнителен вак8инационен статус мигранти и едни ваксини доказано с френско производство нарочно писмо от "Санофи"?Няма далавера! Едни правини добросъседски отношения - размяна на необходими ваксини-Ние даваме наша жива ваксина с/у френска. В какво е проблема?Министър Нанков внесе Тамифлу и отнесе години съдебни процеси?? Кому беше нужно това??
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** бии си ги в себе си тез ваксини , ***
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пак лъже като разпран.Само една от компонентите е произведена във Франция -- Hemophilus тип Б. Турската ваксина вече няма тя е направена на децата. А сега това което се използва е ФРЕНСКА. Така че няма какво да забранява.
1
4
 
30
 
! Отговори
маче преди 8 години
Оставка бе ***......Плевен падна и ти също....