Ново: Стимулират фирми, ако назначат хора от уязвими групи

Над 21 хил. безработни ще бъдат наети по програми
14
Ново: Стимулират фирми, ако назначат хора от уязвими групи
Снимка: архив, БулФото

Над 21 400 безработни да бъдат заети през тази година, предвижда Националният план за действие по заетостта, приет днес от правителството.

Със средствата по него, които са 73 млн. лева, още 11 хил. души ще бъдат включени в обучение.

Нова насърчителна мярка в плана е въвеждането на дуалното обучение за безработни без квалификация. Ще се предоставят средства на работодатели за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа.

За първи път се дава възможност за аутсорсване на услуги за безработни. Ще се предоставят суми за "подкрепена заетост" на регистрирани фирми посредници за безработни лица, които срещат най-големи трудности при устройване на работа, поради това, че са с висока степен на инвалидност, други проблеми или са от най-рисковите групи.

Средствата ще се отпускат на фирмите посредници, които са ги устроили на работа, след като са ги подпомогнали с услуги, консултирали, включили в обучения и др. Срокът за заетост няма да бъде по-малък от 12 месеца. Планирано е включването на 2000 души.

По нова насърчителна мярка е осигурено стимулиране на работодателите да включат в заетост 1400 безработни от уязвимите групи на пазара на труда. Това са хора, регистрирани като безработни поне шест месеца, безработни до 24 години, такива с основно и по-ниско образование, както и хора над 50 години, за които ще се субсидира половината от трудовото възнаграждение и дължимите от работодателя осигуровки.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2016 г. в заетост да бъдат включени 2200 безработни. Със средства от държавния бюджет проект „Красива България” ще осигури заетост на 550 души и професионално обучение на 200 регистрирани лица в бюрата по труда.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата за следващата година – 420 лева при пълен работен ден. Повишава се и трудовото възнаграждение на младежите по програма „Старт в кариерата“ - от 430 лв. на 500 лв. Увеличават се заплатите на ромските медиатори, на психолозите, както и на безработните, включени в редица други национални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КАТО ПРИКЛЮЧАТ ПРОГРАМИТЕ СЛЕД 12-те месеца. СЛЕД ТОВА К'ВО ПРАИМ? ОТЧИТАМЕ НАМАЛЯВАНЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА С ... %! УРА-А-А-А-А-А! ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ТЕЗИ МЕРКИ ВЕЧЕ БРАДЯСАХА ОТ СТАРОСТ! ПОСТОЯННИ РАБОТНИ МЕСТА ТРЯБВАТ, ДРУГАРЮ КАЛФИН! НО ПОСТОЯННИ РАБОТНИ МЕСТА СЪЗДАВА РАЗВИТА ИКОНОМИКА, КАКВАТО ИМАХМЕ. НО Я ГО КАЖЕТЕ ТОВА НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ ЗАПАД, КОИТО НАПРАВИХА БЪЛГАРИЯ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА, С ТАЯ РАЗЛИКА, ЧЕ НИЕ БАНАНИ НЯМАМЕ, ОСВЕН ГНИЛИ ВНОСНИ. КАЖЕТЕ ИМ ГО, ДРУГАРЮ КАЛФИН АКО ВИ СТИСКА...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dokato se razdavat $ xei taka samo za 1 podpis,nikoi nema da se zamisli za ne6to da ysvoi koeto v bade6te 6te my nosi prixodi,pak za firmite posrednici ne mi se misli te 6te ysvoqt 50% ot tia 70 milion4etaa
10
5
 
15
 
! Отговори
Дарвинизъм преди 8 години
След внимателно изучаване биологичната история на Земята,през 1859 гЧарлз Дарвин формулира Закона за естествения подбор,който най-общогласи,че оцеляват и продължават съществуването си годните и приспособимисъздания и индивиди,а негодните измират.Купища НПО,за да оправдаятдаваните им от неведоми сили средства,се опитват да въздействат чрезобществото на биологичната история.Искат негодното,некаддърно и мързеливода оцелее и се размножи.Както е видно в гетата,за съжаление донякъде успяват.
9
1
 
6
 
! Отговори
Мазен куманиз преди 8 години
Аз ще наема за ОТК незрящ, само и само да олеперя мангизите. Защото *** ако не краде умира.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д и с к р и м и н а ц и я.Назначава се по кадърност, не по етност.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак намериха цака да краднат. Фирмата на бати ще вкара 50 лева за обучение, препраща човека фирмата на чичо, той ще дава минимална заплата (ако изобщо му плати) и накрая си делят 100-200 бона от държавата
6
0
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
И през миналата година назначиха млади образовани хора в някои държавни слухби по програми за 9 месеца , обучиха ги и след това аут.Безработен , но обучен. Радост.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само глупости провят за да може тука едни пари да се усвояват.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ново: Стимулират фирми, ако назначат хора от уязвими групи**********а пък те от своя страна симулират дейност ...
3
1
 
22
 
! Отговори
батко на братко преди 8 години
Не ,че интересува но тези фирми посредници чии са и каква част от парите ще излапат докато "устройват щастливите" безработни.
2
0
 
25
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Само работници се търсят и работа уж имало а пари няма никъде,поредната платена статия!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето така са ги бутали напред чернокожите. Една фирма, ако има кандидат бял и черен, е била длъжна да наеме черния под заплаха от санкции.