ОмбудсМая иска държавни грижи за "невидимите хора"

Само бездомните са 500 хиляди, а самотните, болните?
Обновена: 20 яну 2016 18:14 | 20 яну 2016 17:39, Камелия Цветанова
14
ОмбудсМая иска държавни грижи за "невидимите хора"
Снимка: Булфото, архив

Според омбудсмана Мая Манолова най-големият проблем в цялата страна е този с "невидимите хора" - това са бездомните, самотните, болни хора.

В Кюстендил работи домашен социален патронаж, който с помощта на общината предоставя услуги едва на 450 души, коментира тя, след като откри приемна в града.

Според нея държавата отсъства при този проблем.

"Ангажирам се да направя съответните постъпки такъв вид дейност да бъде финансирана от държавата и да се включи в т. нар. делегирани дейности", каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че в област Кюстендил няма кризисен център или дом за временно настаняване на хора, които нямат покрив над главата си.

"Според официалната статистика, бездомни хора в областта няма. Единствената община, която е посочила, че има двама души без дом е община Кочериново", каза още Манолова.

Тя допълни, че това е положението в цялата страна и уточни, че според официалната статистика бездомните са около 1-2 процента, но според изследвания на европейски организации, действителният брой на бездомните в България е 6,8 процента, или близо 500 хиляди души.

Оказва се, че голяма част от тези хора са образовани, специалисти и по някаква причина са попаднали на улицата, разказа Манолова.

Омбудсманът уточни, че е същият и проблемът с липсата на центрове за хора, пострадали от домашно насилие, а според нея такива центрове трябва да има във всеки областен град в страната.

Манолова каза още, че от институцията, която представлява започват проверки на домовете за деца, лишени от родителски грижи, от която ще бъда подготвен специален доклад. Такъв ще бъде разработен и по темата със "социално изключените", след което институцията ще излезе с конкретни предложения на държавата.

Манолова посочи, че е поела конкретни ангажименти във връзка с осигуряването на устойчивост на социалното заведение в Кюстендил, което днес посети и посочи, че често след приключването на определен проект, услугите, предоставяни на уязвимите групи остават "да висят". Манолова допълни, че ще отправи предложение към социалното министерство предоставянето на тези услуги да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не поиска това преди, а?Я кажи от къде да дойдат парите ?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 хиляди души бездомни!!! Сред тях има много образовани специалисти! Междувремено, патриот Сидеров атакува магазините в центъра на София... И чиновници скриват мащаби на трагедията.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОмбусМая е една бита карта вече тестето с карти се раздава от Банкя и Сараите.
5
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Снимката кърти. Бездомен чете "дума "до кофа за ***.
4
3
 
21
 
! Отговори
пфу ! преди 8 години
Тая докато беше в управлението що не направи нищо за хората ?!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500000........да бе да
2
5
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Ама имаш къща на село...
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според официалната статистика, бездомни хора в областта няма*************аз и жена ми не протежаваме собствен дом , живеем под наем , а и в близкото бъдеще не можем да си позволим жилище , живеем под наем .