Съвет от 100-годишния дядо Димитър: Обичай, не отмъщавай!

Мъжът все още работи и помага на възрастни хора
Обновена: 20 яну 2016 10:37 | 20 яну 2016 10:30,
22
Съвет от 100-годишния дядо Димитър: Обичай, не отмъщавай!
Снимка: BTV

"Като се събудиш, преди да обичаш себе си, обичай хората. Не връщай никого. Аз обичам всички хора. И тези, които по незнание, по невнимание, или по характер са малко по-лабави, аз ги обичам и тях. И не отмъщавам на никого".

Тази рецепта за дълголетие дава Димитър Спасов от Варна, който след дни ще навърши 100 години. Той е изкарал 7 месеца на фронта по време на Втората световна война, а в момента помага на други ветерани от войните.

Столетникът все още работи. Той е зам.-председател на областното ръководство на Съюза на ветераните от войните и работи доброволно в помощ на свои колеги ветерани.

"Например не го приемат в болницата. Отиваме и се разправяме и уреждаме приемането. Маса хора от нашите са на 94 години. Той сега не може да се оправи в една канцелария. Отиваме ние, искаме туй и туй и го водим него, да подпише там, каквото трябва", обяснява Спасов пред bTV. Той работи и на вилата – сади домати и пипер, включва се и във всяка "обществена" работа в квартала.

Постъпил на първата си работа като стажант в Инспекцията по труда през 30-те години на 20 век. Дядо Димитър не е свикнал да бездейства. Работил е на изкопи, на гарата, на пристанището. Не се оплаква от ниската си пенсия.

"Стига ми. Българският народ казва - простирай си краката според юргана. Ако е като при жените – минижуп – краката ти ще бъдат навън и ще се оплакваш всеки ден, че не ти стигат парите. Ние ветераните вземаме 100 лева държавна субсидия. И смятам, независимо кой какъв ранг има и колко, нямам право да се оплаквам", завършва дядо Димитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Пожелавам ти още повече вяра в Бога и Христа да имаш дядо Димитре, ти добре си усвоил християнския принцип да обичаш и си пример за мнозина.
11
0
 
0
 
! Отговори
До No to Communism преди 8 години
Няма нищо по-извратено от истеричните мразители на уж комунизма, какъвто никога не е имало. Щото пък при сегашния див капитализъм сме цъфнали и вързали, увеличаваме се и живеем спокойно и доволно!
10
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
До No to Communism : Нещо се бъркаш, пич...Фронтовак и комунист не е едно и също.
9
0
 
18
 
! Отговори
Кака Сийка преди 8 години
Жив и здрав да си дядо! Горд и достоен българин, изживял живота си достойно и честно. Такива хора да дават интервюта и да говорят за истините в живота, а не само силиконови фолк певици, гейове и политици.Достоен българин!
8
16
 
3
 
! Отговори
No to Communism преди 8 години
Комунистическте варвари изклаха около 222 000 българи по данни на университетски изследвания. Съсипаха съдбите на поне 5 милиона българи - с национализациите в града и селото. Репресиите не престанаха даже през 1990 година. За последен път милиционерите пребиха Френския възпитаник Илия Минев, прекарал 26 години в комунистическите зандани, през април 1990 г. Колко народ мина през концлагерите и затворите, изселванията. Никаква прошка!Този окървавен червен *** ще ми припява за "обич и прошка".
7
0
 
21
 
! Отговори
! преди 8 години
С едно просто изречение каза цялата тайна на живота "Обичай, не отмъщавай!" .
6
0
 
23
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Жив и здрав, дедо! Всички да бяхме като теб, България щеше да е малко по-добра.
5
1
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Малко такива хора останахте,а и никой не изпълнява препоръките ви стари и доказани.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До All you need is loveТи със сигурност си най-*** парче наоколо тази сутрин , но ти прощавам.
3
0
 
39
 
! Отговори
kukoto преди 8 години
Баща ми си отиде на 88 години и също беше ветеран от Втората световна война. Това поколение е от друго тесто замесено. Жалко ,че хората се изродиха и нищо хуманно не остана в тях.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЯДКА КАЖИ ГО НА БОЙКО БОРИСОВ НА ПЪРВАНОВ ДОГАН И ПЕЕВСКИ.И ДАНЕ КРАДНАТ.
1
1
 
36
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Възхищавам ти се, бай Митко ! Дано нещо от това, което казваш влезе в главите и сърцата на по-младите. Пълна истина е - не се отмъщава ! Казано е, че има "Видовден" ! Тогава всеки си го получава...