Всяко четвърто българче в интернат - престъпник!

Официално издирваните към момента хлапета са 20
20 яну 2016 10:22,
9
Всяко четвърто българче в интернат - престъпник!
Снимка: flickr

Всеки четвърти непълнолетен престъпник, настанен в социално-педагогически интернат (СПУ) у нас, е избягал и се търси от полицията.

Официално издирваните към момента хлапета са 20, става ясно от справка в на Министерство на образованието, които се грижат за функционирането на педагогически интернати и т.нар "възпитателни училища интернати (ВУИ), пише "Телеграф".

Най-често децата попадат там заради кражби, просия и други криминални прояви. Голяма част от тях успяват да избягат без проблем и да се превърнат в закоравели престъпници.

Част от избягалите от интернатите деца се оказва, че са болни от тежки заболявания, става още ясно от доклада на обществения защитник. Проверка във възпитателното училище в Завет е установила, че от там липсва момче, което е ХИВ позитивно и има хепатит С.

Честа практика в интернатите е да се настаняват деца с различни тежки заболявания като епилепсия и шизофрения, за които престоят на подобни места е рисков.

Затова и омбудсманът препоръчва преди настаняването на младежите в интернати задължително да им се прави медицинска експертиза. В част от училищата се оказва, че липсват документи за извършени ваксини на децата.

Не всички интернати обаче приемат деца, престъпили закона. Някои от тях са се превърнали в социални домове, които приемат деца от бедни семейства, коментира наскоро Мая Манолова, разказвайки за случай, при който момче от интернат е изпипвало панически страх от душ, просто защото никога не е виждало такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Knus преди 7 години
Prihvanali sa ot monsterite...
8
0
 
0
 
! Отговори
Ортак преди 8 години
Както беше написано на сайта на една западна медия: "Качествената журналистика изисква инвестиции"
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бас че е с цвят на черна жмел ..
6
0
 
7
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Добрата и качествена журналистика е дефицит в днешнои време
5
1
 
3
 
! Отговори
KKK преди 8 години
До Анонименда доста е зaтъпял на последък този сайт ... и умишлено пишат такива новини. Гелй сега всеки 4ти избягал, но се търсят 20... елементарните сметки показват че има 80 малолетни престъпника в държавата, което е СУПЕР ДОБРА новина, въпреки че ме съмнява да са толкова малко... така че тоя сайт е до долу и скоро никой няма да го чете освен тоталните ***
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво е това "момче от интернет"?Родено, израснало там или?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този сайт няма нито една положителна новина.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е бългрче,от маслинките е.
1
4
 
30
 
! Отговори
преди 8 години
Това е бъдещето, свиквайте всички. Ако искате да го променим, гласувайте за излизане от ЕС и връщане на комунистическото отношение спрямо малцинствата.