Да помогнеш в беда – наградиха Мария от Стара Загора

Може да учат учениците да оказват първа помощ
13
Да помогнеш в беда – наградиха Мария от Стара Загора
Снимка: БулФото

Ученичката Мария Стоилова от Стара Загора, която със своите действия спаси човешки живот и предотврати пътен инцидент в градския транспорт не е герой, а е повече от герой, отбеляза министърът на образованието и науката Тодор Танев днес, след като подари на Мария плакета на МОН и таблет.

Мария Звездева Стоилова е ученичка в девети клас в спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора, където тренира плуване. Днес момичето гостува в образователното министерство заедно със своите учители и възпитатели.

На тържествената церемония в Ротондата на МОН Мария беше видимо притеснена, когато министър Танев прочете текста от грамотата за нейното награждаване, предаде БТА.

"Скъпа Мария, съпричастността, съдействието, добротата и смелостта да помогнеш в беда са висши човешки добродетели и белег за благородство. Те са присъщи само на тези, които имат сетива, да видят и усещат с душите си проблемите на другите и на света около нас. Ти си от тези избраници на съдбата", каза министър Танев.

Още по темата

Той изрази и искреното си възхищение към момичето, както и благодарност за доблестта и морала, и за смелата постъпка да спаси човешки живот в ситуация на сериозно изпитание на волята и уменията на едно 15-годишно дете. Министърът поздрави Мария за нейната хуманна постъпка да помогне на шофьора на тролейбуса Филип Точев и отбеляза, че тя има "характер на боец".

В словото си министър Танев говори и за образователната система. "Трябва да бъдем оптимисти, имаме основания да бъдем оптимисти, наред със сложните меандри в сегашната ситуация в страната - с най-вече политически и фискални затруднения и рязани бюджети, системата работи и българският учител е на своето място", каза Тодор Танев и благодари на учителите на Мария.

Латинка Петрова - директор на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия", в който Мария живее от 9 години, каза, че всяко едно дете, което е преживяло житейски трудности, би помогнало на всеки човек в беда. Животът, който е живяла Мария и всичко, което е преживяла, не са оставили тежък отпечатък в душата й, защото тя е с много добра душа, с широко сърце и е боец, каза Петрова.

На присъстващите на церемонията в МОН Мария благодари, че са дошли заради нея и добави, че е малко притеснена.

"Беше ми удоволствие да помогна на човека и искам всеки един човек да бъде като мен", сподели развълнуваното момичето. Пред журналисти Мария каза, че с наградата и с вниманието към нея се "се чувства нормално, както някой шампион, който се бори за медала си". Момичето добави, че се чувства и като герой, а майка й се гордее с нея.

От образователното министерство заявиха, че заради оказаната помощ от Мария на шофьора на тролейбуса са се породили идеи в часа на класния ръководител да се преподава на учениците как да оказват помощ при инцидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До Анонимен 9Изцяло те подкрепям, вместо плакети и евтини таблети да дадат момичето една хубава стипендия за да продължи образованието си. Нека държавата да подкрепи както трябва един млад човек, извършил нещо наистина героично и човешко!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми политически к у рр Б и, отпуснете държавна стипендия на това дете, за да учи медицина в бъдеще, щото това дете е родено да бъде ИСТИНСКИ лекар!!!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моралното поощрение също е важно, но при положението в което се намира момичето би трябвало и нещо повече да и се помогне.
6
0
 
6
 
! Отговори
krasi преди 8 години
primer dostoen za uvajenie.bog da te blagoslovi !nqma nenakazano dobro .
5
1
 
27
 
! Отговори
dimitar преди 8 години
Ето това е нещо много достойно и благидетелно.Дано поне 10% от подрастващите да имат качества като нея.
4
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момичето е живяло в Дом за деца лишени от родителски грижи в лишения и нерадост. И въпреки всичко е станала спортист и най-вече ЧОВЕК. Браво, искрени поздравления. Да го погледнат хубаво това момиче днешните младежи и да разберат какви трябва да бъдат човеците. Господ да го благослови!
3
0
 
30
 
! Отговори
тя преди 8 години
Все още има добри хора!
2
0
 
44
 
! Отговори
За Мария и лицемерие преди 8 години
много хубава статия в 24 часа - ,,...Не може ли вместо празна сувенирна чаша да излезе поне един от строителите на съвременна България и каже: Компанията ми ще финансира висшето образование на Мария, в който колеж или университет на Европа тя пожелае. Или да й даде стипендия до навършване на пълнолетие. Варианти, които могат реално да помогнат на момичето без празни тиради... А и това ще бъде етичен тест - за индустрията и за обществото, че израстват. ..,,
1
0
 
33
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Е, девойче... Получи шанс, макар и малък!Дано Бог ти помогне в трудния живот!