На Плевнелиев му е твърде рано да мисли за нов мандат

Иска му се да свърши нещо за гражданите, а не да говори за избори
Обновена: 21 яну 2016 12:03 | 21 яну 2016 11:46, Веселина Йорданова
107
На Плевнелиев му е твърде рано да мисли за нов мандат
Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев смята, че е твърде рано да се обявяват кандидатури за нов държавен глава. Според него всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца изборна кампания, вместо да свърши нещо смислено, ще бъде наказан от хората.

Още по темата
Ранното стартиране на дебатите ще подмени истинския дневен ред на обществото, който е голямата тема за справедливостта, изтъкна президентът.

На годишната си пресконференция той каза още, че очаква до лятото да видим отговорни действия, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство.

"Ако цялата година се занимаваме само с президентските избори, ще разочароваме гражданите", подчерта той.

Президентът призова политиците да спазят добрия принцип и шест месеца преди президентските избори да не правят промени в законодателството, както в предишни години. Държавният глава коментира и скоростната смяна на представляващия ВСС вчера, когато Соня Найденова беше сменена с Димитър Узунов.

"Като гражданин няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС - не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те", изтъкна той.

Според Плевнелиев гражданите са жадни за справедливост. Очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Като гражданин съм разочарован от това, което видяхме вчера, призна президентът.

По думите му се намираме във важен момент, в който е наложително всички отговорни институции да се съсредоточат максимално за приемане на изключително важни закони, правила върху "реформата на реформите".

"Демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е да има или няма съдебна реформа и ако я има, кой ще има тежката дума във ВСС. Алтернативите са две – задкулисното вземане на решения по цялата реформа, а от другата страна са принципни, публични, добре обосновани дебати. Силно съм притеснен от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазвани и то пред очите на целия народ", каза още той.

Попитан за това дали е допринесъл за влошените ни отношения с Русия, президентът заяви, че България никога не е поставяла под въпрос историческите връзки, общите ценности, които споделяме и това ни прави силни. Когато виждаме действия, които нарушават международния правов ред, дестабилизират нашето семейство, се очаква да имаме позиция. Аз няма да се снишавам, нито ще чакам началниците да се разбират, коментира Плевнелиев.

По отношение на смяната на началника на отбраната, президентът посочи, че е партньор в този процес и той "ще бъде доведен до успешен край заедно с правителството и заедно с министъра". Според медийни публикации настоящият - вицеадмирал Румен Николов, ще бъде сменен, след като навърши пределната за неговата длъжност възраст от 59 години. За пълен мандат той трябва да бъде повишен в длъжност, което явно няма да се случи.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев изтъкна, че идеалът ни е ясен и посочен от Левски - да постигнем "чиста и свята република" и да намерим достойно място в редиците на европейските народи.

"Зависи от всеки един от нас. Държа здраво посоката на европейското развитие, спомагам за силния глас на България в семейството на демократичните европейски държави", допълни държавният глава."Не по думите, по делата ще познаете кой какъв е. Най-силната мярка срещу олигархията беше взета от служебното правителство на Марин Райков. Никой друг не посмя да въведе правила за държавните пари", каза той.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пък смята, че се подменя дебатът за съдебната реформа.

Тя попита какво очакваме от правораздаването, като прокурорът и съдията не могат да се гледат и са се смразили заради политически разпри.

"Докато не се единим, никакви реформи няма да имат резултат. Какви SMS-и си писали, на кого си писали и защо са си сменили представляващия - не можем да се занимаваме с такива неща", каза Попова и допълни, че агресията и насилието са дошли от това, че сме смразени и разединени, и от падението на морала и на нравите.

На въпрос дали би се кандидатирала за президент, Попова каза, че не е мислила по този въпрос и има план за живота си, който не е до края на 2016 година, а за по-дълъг период. "Ще видим", каза само тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Всъщност за *** е ТВЪРДЕ КЪСНО да мисли за нов мандат. Да беше помислил на времето- преди да се изложи многократно като кифладжия, преди да бъде разобличен като американо-турско протеже, за което интересите на чужди държави са приоритет. Преди да застане неколкократно на амбразурите бранейки нечии чужди, но не и български интереси. Преди да падне драстично в очите на хората. Преди да прави безумни изказвания и то когато никой не го пита.Чао г-н Прецидент, сбогом.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От повечето прочетени коментари това което мога да кажа е "*** народ,слаба държава".Затова и няма да е има след 50-100 години.
63
0
 
11
 
! Отговори
ми кВо чака преди 8 години
Щом като толкова иска да свърши нещо за гражданите да вземе да си подаде оставката това ще е единственото нещо срещу което те няма да имат нищо против.
62
0
 
10
 
! Отговори
цък преди 8 години
Това не е президент, това е Прецедент, който няма място в бг-та политика!!!!!!!!
61
3
 
2
 
! Отговори
Колев преди 8 години
Президен ще бъде тоз който предложи ГЕРБ...както всички много добре знаем. А защо не и самия Борисов---не е решил не е станал президент. Възможно е да бъде и Кристалина...или Фандъкова...или Цачева...или Томислав Дончев. Всеки един от тях ще бъде избран с абсолютна сигурност ако бъде предложен--това го знае цяла България.
60
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Няма какво да мисли за втори мандат, русофоби не виреят в България.
59
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Не му е рано да миси за нов мандат, просто не са му казали дали ще е той или някой друг.
58
0
 
17
 
! Отговори
пулемет преди 8 години
напротив...твърде късно е да мисли за нов мандат...той вече си *** пътеките....
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пума
56
0
 
17
 
! Отговори
истината преди 8 години
На този трябва да му се ЗАБРАНИ повече да се изказва публично от името на българския народ.Най-голямото недоразумение от началото на прехода !!!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще да не мисли за нов мандат.
54
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цецо *** Бъркаш се с президентските избори в Русия,ама и там не стана съвсем така.Там беше отчетена 120% изборна активност в някои региони.Но далече не всички са гласували за Путин.Той взе около 75%,което означава ,че в тези региони 45% са гласували за друг кандидат.Кой казва,че в Русия има диктатура?
53
0
 
13
 
! Отговори
Цецо Маймуната преди 8 години
Плевнелиев ако се кандидатира, ще вземе 130% от гласовете. Аз ще обработвам данните от електронното гласуване.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма шанс за друг мандат. Мисля си, че и той самия не иска, но го натискат да продължи - така е в партиите, които ни управляват. Дано има по-добри кандидати за изборите.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато съдили нацистите в Нюрнберг,всеки от тях е бил пазен от американски войник,обикновени редници.Част от тях били смутени,защото трябвало да пазят генерали,маршали и т.н. Командирът им им казал,че това не са военни а военнопрестъпници и няма нужда да показват уважение.Войникът който пазил Гьоринг се държал много грубо с него. Гьоринг му казал :"Правилно ли съм постъпвал или не,аз съм историческа личност.Моето име ще остане в историята.А ти си едно нищо".
50
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Бре,този можел и да мисли.Интересно с какво
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новата мъжка, българска Бритни...
48
0
 
13
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 8 години
Много е късно . Той отдавна трябваше да си отиде .
47
0
 
17
 
! Отговори
Vomit преди 8 години
ТОЗИ Е ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ АКО СИ МИСЛИ ЗА ВТОРИ МАНДАТ
46
0
 
18
 
! Отговори
До 49 Българин преди 8 години
15 към 1 против тъпите ти и ненормални гербаджийски изказвания. За това трябва да си по голям *** от тоя на снимката.