На Плевнелиев му е твърде рано да мисли за нов мандат

Иска му се да свърши нещо за гражданите, а не да говори за избори
Обновена: 21 яну 2016 12:03 | 21 яну 2016 11:46, Веселина Йорданова
107
На Плевнелиев му е твърде рано да мисли за нов мандат
Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев смята, че е твърде рано да се обявяват кандидатури за нов държавен глава. Според него всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца изборна кампания, вместо да свърши нещо смислено, ще бъде наказан от хората.

Още по темата
Ранното стартиране на дебатите ще подмени истинския дневен ред на обществото, който е голямата тема за справедливостта, изтъкна президентът.

На годишната си пресконференция той каза още, че очаква до лятото да видим отговорни действия, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство.

"Ако цялата година се занимаваме само с президентските избори, ще разочароваме гражданите", подчерта той.

Президентът призова политиците да спазят добрия принцип и шест месеца преди президентските избори да не правят промени в законодателството, както в предишни години. Държавният глава коментира и скоростната смяна на представляващия ВСС вчера, когато Соня Найденова беше сменена с Димитър Узунов.

"Като гражданин няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС - не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те", изтъкна той.

Според Плевнелиев гражданите са жадни за справедливост. Очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Като гражданин съм разочарован от това, което видяхме вчера, призна президентът.

По думите му се намираме във важен момент, в който е наложително всички отговорни институции да се съсредоточат максимално за приемане на изключително важни закони, правила върху "реформата на реформите".

"Демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е да има или няма съдебна реформа и ако я има, кой ще има тежката дума във ВСС. Алтернативите са две – задкулисното вземане на решения по цялата реформа, а от другата страна са принципни, публични, добре обосновани дебати. Силно съм притеснен от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазвани и то пред очите на целия народ", каза още той.

Попитан за това дали е допринесъл за влошените ни отношения с Русия, президентът заяви, че България никога не е поставяла под въпрос историческите връзки, общите ценности, които споделяме и това ни прави силни. Когато виждаме действия, които нарушават международния правов ред, дестабилизират нашето семейство, се очаква да имаме позиция. Аз няма да се снишавам, нито ще чакам началниците да се разбират, коментира Плевнелиев.

По отношение на смяната на началника на отбраната, президентът посочи, че е партньор в този процес и той "ще бъде доведен до успешен край заедно с правителството и заедно с министъра". Според медийни публикации настоящият - вицеадмирал Румен Николов, ще бъде сменен, след като навърши пределната за неговата длъжност възраст от 59 години. За пълен мандат той трябва да бъде повишен в длъжност, което явно няма да се случи.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев изтъкна, че идеалът ни е ясен и посочен от Левски - да постигнем "чиста и свята република" и да намерим достойно място в редиците на европейските народи.

"Зависи от всеки един от нас. Държа здраво посоката на европейското развитие, спомагам за силния глас на България в семейството на демократичните европейски държави", допълни държавният глава."Не по думите, по делата ще познаете кой какъв е. Най-силната мярка срещу олигархията беше взета от служебното правителство на Марин Райков. Никой друг не посмя да въведе правила за държавните пари", каза той.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пък смята, че се подменя дебатът за съдебната реформа.

Тя попита какво очакваме от правораздаването, като прокурорът и съдията не могат да се гледат и са се смразили заради политически разпри.

"Докато не се единим, никакви реформи няма да имат резултат. Какви SMS-и си писали, на кого си писали и защо са си сменили представляващия - не можем да се занимаваме с такива неща", каза Попова и допълни, че агресията и насилието са дошли от това, че сме смразени и разединени, и от падението на морала и на нравите.

На въпрос дали би се кандидатирала за президент, Попова каза, че не е мислила по този въпрос и има план за живота си, който не е до края на 2016 година, а за по-дълъг период. "Ще видим", каза само тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-слабият ни президент досега. Като министър, преди Павлова, беше точно човекът за мястото. Твърде жалко, че доста хора повярваха, че и като президент ще е е човек на място и гласуваха за него. Съмнявам се да се кандидатира за още един мандат.
24
13
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
И Путин те иска Плевнелиев да се кандидатира...
23
0
 
22
 
! Отговори
:) преди 8 години
Този няма никакъв шанс за нов мандат. Най-неподходящия ни президент за всички времена.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toq ako go izberat za prezident pak shte stane grajdanska voina garanciq
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама оставене човека на мира. Той през този мандат нищо не свърши и не каза нищо смислено. Да го оставим на спокойствие да мисли дали да се кандадатира. Аз ще отида в църквата и ще запаля свещ дано Дядо Господ му даде идея да не се кандидатира.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ич да не мисли....че ще стане вече мазалото
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dostoen prezident,koito zaedno s dostoiniat ni ministar-predsedatel vodiat balgaria kam novi po-goliami uspehi.
18
15
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До КратунИмаш право да се срамуваш... - ти си Кратун...
17
1
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Правилно, Плевнелиев не може да мисли за толкова далечно бъдеще като края на 2016-та. Всичките му изказвания съдържат: искам, иска ми се, да направим, да бъдем и прочие пожелателни форми. Досега обаче нищо значимо не е свършил. Айде, сктий се някъде, че ме е срам от такъв немощен президент.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иска му се, ама не му стиска, щото тези, на които служи, работят срещу гражданите на тази държава.
15
31
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Ако бъде избран за втори мандат ще бъде добре за България, ако ли не ще остане в историята, като един смел Президент разобличил експанзионистичната политика на Путин спрямо България и хибридната война, която той води срещу нас... - никой друг не би посмял да се опълчи на джуджето-диктатор...
14
23
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 10,Направи две служебни правителства и ни преведе през може би най-голямата политическа криза от 89-та насам - пет парламентарни избори за две години. Предизвика всеобщо пряко гласуване за електронното гласуване, след като му прецакаха другите въпроси. Де що е свързано с технологии и иновации е по негова инициатива - например бизнес парк София и хай-тек парка. Това обаче естествено е забутано под килима за сметка на някакви глупости за пастирки и всякакви такива комунарщини
13
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
boiko-prezident.plevnaliev ministar-predsdatel.
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан се кри в посолството на Турция, този кото загуби изборите и го махнат, ще се крие в посолството на САЩ.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роска ходи си с хубаво , че малко ще търпи народа още , ходи си момченце с хубаво не се застоявай , простили сме ти всичките изцепки , плюс последната , че си горд Турция да ни охранява границите ...щото си *** , но не ставай и нагъл , че идват лоши дни за "политическия елит"
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
brown
9
0
 
34
 
! Отговори
Шлосер преди 8 години
"Иска му се да свърши нещо за гражданите ..."В момента има тази "уникална" възможност. 1. Да спре да говори изобщо, а още по-малко за избори.2. От сега да обяви, че няма никакво намерение да се пробва за втори мандат.
8
0
 
27
 
! Отговори
SS преди 8 години
Какъв мандат бе мишчице заминавай направо на топло в торта и не се показвай да не ти изяде главата някоя котка.
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"На Плевнелиев му е твърде рано да мисли" е напълно достатъчно като заглавие.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво е правил през последните 4 години, че чак сега се сетил да мисли и да направи нещо за гражданите?!?