Плевнелиев видя опасност за ЕС: Не се впечатлявам от оръжия!

"Тероризмът може да бъде победен от образовани и толерантни общества"
Обновена: 21 яну 2016 11:10 | 21 яну 2016 10:54, Веселина Йорданова
116
Плевнелиев видя опасност за ЕС: Не се впечатлявам от оръжия!
Снимка: архив, Булфото

България е фактор на стабилност, макар 2015-а да бе година на извънредно напрежение и геополитически кризи. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на годишната си пресконференция.

"Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, рекорден брой кризи и мигранти, изключителна нестабилност по света белязаха 2015 година. Днес Обединена Еропа е в опасност, защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разделение", изтъкна президентът.

Плевнелиев посочи и кризите, с които трябва да се справи ЕС, като всяка една от тях може трайно да отслаби Съюза, включително и България – икономическата и финансова криза, бежанската криза, гръцката криза, украинската, терористичните заплахи.

"Тероризмът изисква глобален отговор, защото идеологията му може да бъде победена само от образовани и толерантни общества. Серозна е заплахата за Шенген и свободното движение в ЕС. Популизмът и национализмът са в невиждан възход, рекорден е броят на антиевропейските партии и движения", отчете още държавният глава.

По думите му референдумът във Великобритания за оставане в ЕС при негативен резултат може да доведе до трайно дестабилизиране на съюза. "Създаването на ЕС на много скорости може да се отрази негативно на България", изтъкна още той.

Плевнелиев каза, че се отнася с уважение към руския народ, култура, наука, но действията на Кремъл по украинската криза са в противоречие с международния правов ред. "Не се впечатлявам от военна мощ и оръжия, но истински ще се впечатля от качествен дебат навсякъде в Европа, включително в Русия, как да постигнем траен мир", каза президентът, според когото това може да стане, когато правилата важат за всички.

По думите му има реална опасност за нестабилност в Европа, ако се разпалят стари вражди и противоречия на Балканите. Президентът предупреди и че има амбиции за водене на политики от миналото. В 21 век се изискват нови идеи, а не връщане към погрешни идеологии от миналото, подчерта той.

На този фон Плевнелиев заяви, че България е стабилна, а 2015 година бе на активна и принципна външна политика.

"Уважаваме човешките права на бежанците, но и пазим добре границите си. Работим за свързаност и интеграция на Балканите, но очакваме правилата на добросъседство и обективно представяне на общата ни история да се спазват от всички. Активни сме и в НАТО, и в ЕС, и на световната сцена. България бе източник не на проблеми, а на решения", каза Плевнелиев. По думите му страната ни е получила заслужена висока оценка от световните лидери, което се е изразило и в рекорден брой посещения в България и наши участия на международната сцена.

По думите му това е позволило модернизацията и реформирането на важни сектори в държавата. Президентът отбеляза, че има 2,8% ръст на икономиката 12% ръст на експорта, 30% ръст на чуждестранните ивестиции, безработицата е паднала на най-ниското си ниво от 2009 година.

България е втора по скорост на усвояване на еврофондовете. 96% усвояване за първия програмен период е безспорен и голям успех и за страната, и за правителството, отбеляза президентът.

Плевнелиев посочи обаче, че е очаквал по-видими резултати в разследването на фалита на банка КТБ и не е удовлетворен от постигнатото до момента. Държавният глава поиска и усилия за задълбочаване на реформата в съдебната система. По думите му конституционните промени са стъпка напред, но оставиха впечатление, че липсва смелост за по-големи реформи.

Той поиска и разследване докрай на "вражеския акт" на кибератаките по време на изборите, които определи като "новия Костинброд".

"Гордея се, че съм първият български президент, инициирал всенародно допитване, направих това два пъти", напомни Плевнелиев. Той предупреди, че едно "не" на референдума за електронното гласуване от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство, защото българите, казали "да" на електронното гласуване, ще се почувстват непредставени. Според него, който иска да спечели доверието на гражданите, трябва да направи четири прости неща - електронно правителство, справедлива система на правораздаване, повече референдуми и социално-отговорна, а не олигархична икономика.

В България преходът бе подменен и това задържа развитието на страната, като позволи на комунистическата номенклатура да се прероди. Всеки десети служител в българската администрация е агент на ДС, те са навсякъде около нас, посочи президентът и допълни, че няма да се успокои, докато комунизмът не влезе в учебниците по история и в музея по един обективен начин.

Президентът каза, че не се впечатлява от медийните атаки срещу него. "Гледам напред", завърши той обобщението на изминалата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Когато в тялото проникнат вируси - чужденци то покачва температурата като прави обстановката за тях враждебна и започва да ги унищожава. Т0лерантност е медицински термин който означава че тялото не може да се справи с нашествениците и умира. Едно здраво тяло има нулева т0лерантност към външни вредители и се бори с тях. Т0лерантността е капитулация. Ние трябва да посрещаме предизвикателствата и противниците си с здравословна доза враждебност и да ги разпознаваме както имунната система. Капиш?
74
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Окаяни човече Плевнелиев та нали именно т0лерастията към ислямистките нашественици и африканците доведе до това положение! Нима наистина не разбираш или просто повтаряш мантрите спуснати ти от началниците ти? Говориш едно към едно техните глупости и сякаш спиш и не виждаш какво става. Макар изобщо да не съм им симпатизант ще ти цитирам мнението на един израелец - "ако покажеш слабост пред арабин, ти си свършен". Т0лерастията е слабост, фатално заболяване на имунната система на нацията.
73
0
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Тая мишка Плевнелиев.Един ден няма да си президент и дано мигранти да ти стъпят на кухата *** кратуна.Българския народ търпи но не и предателите като теб измислен ГЕРБерски глъпак
72
0
 
8
 
! Отговори
х преди 8 години
"Не се впечатлявам от оръжия, само от 19 санта хюдж кока на Минко".
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7тези умни мисли на квартална сбирка на Атака ли ги усвоихте?
70
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 94Защо в сайта не се пише за вноса на забранените за внос ваксини със живак от Турция ?ваксини с живак произвеждат само в Сибир бе ушко!
69
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 8 години
Докато лъжата командва политиката траен мир не може да има. Да се научим да живеем в несигурност, вместо да чакаме нещо да се оправи жал живот.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не говорим че ,,Пентакс,, е забранен за употреба в ЕС заради съдържание на живак .Явно има умишлено прикривате иот правителството и мълчание от пресата .
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този никакъв го няма.Винаги е на другата страна а не на вълната на народа.Ама винаги.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо в сайта не се пише за вноса на забранените за внос ваксини със живак от Турция ? Пентаксима има разрешение за една съставка , а не за пет . Защо се покрива и премълчава лъжата и измамата на богоизбраният Москов . Редно е ,,,Днес ,,като свободен и независим сайт да разнищи ,да даде някакво ,,тълкувание,,на измамата със ваксините . Очаквам с интерес Кавото и да товори, ,богоизбраният Москов ,,ваксината е влязла незаконно,след като е забранен вноса му.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, ей Роско, я бягай в базата на ИДИЛ да ги образоваш и да им покажеш колко си толерантен като им дадеж жена си да я изнасилят...
64
1
 
17
 
! Отговори
Стойчо преди 8 години
Плевналиев, не те ли е срам да ни занимаваш още със себе си.... Колкото по- рано си отидеш, толкова по- добре за България....
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, като гласувахте с НЕ на референдума за Белене, онеправдани НЯМА
62
0
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 89Прав сте, ако изхождаме от качествата на днешния Президент...
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България е безсмислено да има президент след като сме парламентарна Република. След като има премиер институцията президент е паразитна заедно с цялата и администрация и охрана. Или премиер или президент. За какво са ни само хрантутници които и без това не гонят интереса на България и на обикновения човек?
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо питам аз и сегашният доклад на Еврокомисията е негативен за БЪлгария! Нали сега пак Герб управляват сега с какво ще се оправдаят? Време е някой да изхвърли ***! Всички сегашни политици в кофите за смет там им е мястото!
59
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек е най - лошият президент в историята на България. През целия мандат се държа сякаш са го назначили на този пост от посолството на САЩ.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До неутраленПрезидента на България е бизнесмен но не и политик ! В политиката е бос, но нали жена му работеше с олигарха Прокопиев, мафията наложи на Борисов да го приеме за президент
57
0
 
20
 
! Отговори
чичко Сталин преди 8 години
"България е стабилна държава".... Съгласен съм на 100%! Така стабилно сме ударили дъното че никога няма да изплуваме. Даже и бежанците като видяха как се живее тука избягаха. А президентчето ни е само за стендьп комеди. Да разсмива хората.
56
1
 
19
 
! Отговори
иван преди 8 години
тоя нема ли да си ходи. с нетърпение чакам изборите на есен!