Плевнелиев видя опасност за ЕС: Не се впечатлявам от оръжия!

"Тероризмът може да бъде победен от образовани и толерантни общества"
Обновена: 21 яну 2016 11:10 | 21 яну 2016 10:54, Веселина Йорданова
116
Плевнелиев видя опасност за ЕС: Не се впечатлявам от оръжия!
Снимка: архив, Булфото

България е фактор на стабилност, макар 2015-а да бе година на извънредно напрежение и геополитически кризи. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на годишната си пресконференция.

"Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, рекорден брой кризи и мигранти, изключителна нестабилност по света белязаха 2015 година. Днес Обединена Еропа е в опасност, защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разделение", изтъкна президентът.

Плевнелиев посочи и кризите, с които трябва да се справи ЕС, като всяка една от тях може трайно да отслаби Съюза, включително и България – икономическата и финансова криза, бежанската криза, гръцката криза, украинската, терористичните заплахи.

"Тероризмът изисква глобален отговор, защото идеологията му може да бъде победена само от образовани и толерантни общества. Серозна е заплахата за Шенген и свободното движение в ЕС. Популизмът и национализмът са в невиждан възход, рекорден е броят на антиевропейските партии и движения", отчете още държавният глава.

По думите му референдумът във Великобритания за оставане в ЕС при негативен резултат може да доведе до трайно дестабилизиране на съюза. "Създаването на ЕС на много скорости може да се отрази негативно на България", изтъкна още той.

Плевнелиев каза, че се отнася с уважение към руския народ, култура, наука, но действията на Кремъл по украинската криза са в противоречие с международния правов ред. "Не се впечатлявам от военна мощ и оръжия, но истински ще се впечатля от качествен дебат навсякъде в Европа, включително в Русия, как да постигнем траен мир", каза президентът, според когото това може да стане, когато правилата важат за всички.

По думите му има реална опасност за нестабилност в Европа, ако се разпалят стари вражди и противоречия на Балканите. Президентът предупреди и че има амбиции за водене на политики от миналото. В 21 век се изискват нови идеи, а не връщане към погрешни идеологии от миналото, подчерта той.

На този фон Плевнелиев заяви, че България е стабилна, а 2015 година бе на активна и принципна външна политика.

"Уважаваме човешките права на бежанците, но и пазим добре границите си. Работим за свързаност и интеграция на Балканите, но очакваме правилата на добросъседство и обективно представяне на общата ни история да се спазват от всички. Активни сме и в НАТО, и в ЕС, и на световната сцена. България бе източник не на проблеми, а на решения", каза Плевнелиев. По думите му страната ни е получила заслужена висока оценка от световните лидери, което се е изразило и в рекорден брой посещения в България и наши участия на международната сцена.

По думите му това е позволило модернизацията и реформирането на важни сектори в държавата. Президентът отбеляза, че има 2,8% ръст на икономиката 12% ръст на експорта, 30% ръст на чуждестранните ивестиции, безработицата е паднала на най-ниското си ниво от 2009 година.

България е втора по скорост на усвояване на еврофондовете. 96% усвояване за първия програмен период е безспорен и голям успех и за страната, и за правителството, отбеляза президентът.

Плевнелиев посочи обаче, че е очаквал по-видими резултати в разследването на фалита на банка КТБ и не е удовлетворен от постигнатото до момента. Държавният глава поиска и усилия за задълбочаване на реформата в съдебната система. По думите му конституционните промени са стъпка напред, но оставиха впечатление, че липсва смелост за по-големи реформи.

Той поиска и разследване докрай на "вражеския акт" на кибератаките по време на изборите, които определи като "новия Костинброд".

"Гордея се, че съм първият български президент, инициирал всенародно допитване, направих това два пъти", напомни Плевнелиев. Той предупреди, че едно "не" на референдума за електронното гласуване от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство, защото българите, казали "да" на електронното гласуване, ще се почувстват непредставени. Според него, който иска да спечели доверието на гражданите, трябва да направи четири прости неща - електронно правителство, справедлива система на правораздаване, повече референдуми и социално-отговорна, а не олигархична икономика.

В България преходът бе подменен и това задържа развитието на страната, като позволи на комунистическата номенклатура да се прероди. Всеки десети служител в българската администрация е агент на ДС, те са навсякъде около нас, посочи президентът и допълни, че няма да се успокои, докато комунизмът не влезе в учебниците по история и в музея по един обективен начин.

Президентът каза, че не се впечатлява от медийните атаки срещу него. "Гледам напред", завърши той обобщението на изминалата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
27
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Толерантен бъди в гей клуба, а с тези хора шега не бива.Най-слабия и безличен чавек в страната. Гнус ме е от него.
34
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС е прекрасно място за живеене. Българите в момента като членове на ЕС живеят най-добре от цялата 1300 годишна история на България.
33
20
 
0
 
! Отговори
Плевнелиев преди 8 години
"Щом ЕС и САЩ са решили да има санкции срещу Русия - ще има! Разбира се, че България има принципна позиция. И съм още по-горд, че ние бяхме държавата, която най-силно подкрепи санкциите и замрази всички икономически отношения с Русия, а дипломатическите са просто на нужното за дипломацията ниво и нищо повече. Трябва да се разбере веднъж завинаги, че нашият път е към Европа!"
32
0
 
22
 
! Отговори
срам и позор преди 8 години
От много толерантност Европа е на тоя хал бе Плевньоооо
31
0
 
8
 
! Отговори
дарко преди 8 години
ама то и ахмед доган не се страхуваше от орижие ама я *** го питаи сега
30
0
 
27
 
! Отговори
hellios преди 8 години
Най-хубавото нещо е, че тази пародия на президент ще си тръгне в края на годината
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега сравнете това подобие на човек с чешкия президент Милош Земан, който в коледната си реч към народа каза, че в Европа се осъществява запланувано нахлуване на нелегални имигранти и терористи. Никаква независимост и никакво внимание към интересите на гражданите, горе долу на нивото на чехлю ни е цялата политика.
28
0
 
23
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Аз пък се впечатлявам от оръжия, особено ако са насочени към мен и децата ми.
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки път щом видя негово изказване получавам дежавю. Едни и същи неща говори всеки път и то всеки път глупости. По какъв начин толерантността ще победи тероризма? Ако някой успее да ми даде адекватен отговор на това, просто ще го призная......
26
0
 
9
 
! Отговори
357 маг. преди 8 години
Аз пък се ... страхувам
25
0
 
20
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Абе как не се впечатляваш от оръжия, бе!Всеки се впечатлява от насочено към него оръжие.Ние сме обикновени хора, а не Рамбовци.С толерантност я докарахме дотук. Хайде да пробваме и по другия начин!
24
18
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Нема кво да бегам, това са факти. Сега, че другарите кутевисти си искат Юносты и Масквич си е техен проблем пък и има решение - фащат влака от Централна гара и за три дни са у Масква при Вова Президента с главно П
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този ****** пак се обади не подготвен.
22
2
 
16
 
! Отговори
НЕ съм Шарли преди 8 години
Вместо да обвиняват Б.Борисов за измислени грешки по добре да го попитат доволен ли е от наложения от него "президент" ! Убеден съм, че ужасно се срамува !
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Световната история няма нито едно доказателство за това което казва.По-скоро нещата се случват по следният начин - идват терористите убива колят палят изнасилват.Така нареченото толерантно общество бива унищожено и на негово място настава първичен робовладелски строй.
20
24
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Президентът мисли и действа в перспектива - неслучайно къде що има технологичен иновационен парк неминуемо е по негова инициатива. Затова и България е сред страните с най-добри РС специалисти и в топ 50 по иновации в света.
19
2
 
15
 
! Отговори
иван преди 8 години
ВЪВ ВСИЧКИ ДЕМОКРАЦИИ ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ ЛИПСВА ПОРАДИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕСНОТО ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ. РЕФЕРЕНДУМА ТИ ГО НАПРАВИ БОКО ,ЗАЩОТО ТИ ПОЧНА ДА РОНИШ КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ. НАПРАВИХТЕ ОЩЕ ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ. ДАНО СКОРО ТЕ ИЗМЕТАТ И ПОВЕЧЕ НИКОГА ДА НЕ СЕ ПОЯВИШ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО!
18
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-скоро да ти изтича мандата и д асе махаш,докато съвсем не си загробил България.Некадърник продажен.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости и клишета. Какви стени е издигнало поколението, което събори Берлинската стена??? Г-н Президент - издишате!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тероризмът може да бъде победен със свалени *** !!!Да заминава до Кьолн и може да го огрее