Шарков съзря политинтереси в паниката по "Пентаксим"

Зам.-министърът ще сезира прокуратурата по случая
Обновена: 21 яну 2016 10:08 | 21 яну 2016 10:00,
47
Шарков съзря политинтереси в паниката по "Пентаксим"
Снимка: Reuters. архив

Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Оттам за пореден път увериха, че внесените от Турция препарати са напълно безопасни за българските деца.
 
"Ваксината "Пентаксим" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена съгласно имунизационния календар и на българското законодателство.

Още по темата

Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия.

Той поясни, че при внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба.

"Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен бе д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини.

"Ваксината "Пентаксим" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която излиза от Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването.

"Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения. Атаката е такава, защото съмненията за другата ваксина за хепатита е изчистена. Няма съмнение относно тази ваксина за нейните качества и нейното приложение", добави още д-р Ваньо Шарков.

По думите му първоначалните разговори с Турция били за дарение на тази ваксина. А те поискали ние да им дарим ваксината БЦЖ.

"В никакъв случай България не е губещата страна. Няма нищо съмнително. Нямаше въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност да ни я предоставят. Няма опасност относно нейното приложение", гарантира зам.-министърът на здравеопазването.

Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
2
 
! Отговори
мотив преди 8 години
Когато има спор се търси и кой има мотив .......ами ясно си е идват президетски избори......що пък да не размътят общественото съзнание.?!?Какво значение има ,че много добросъвестни хорица ,ще изпаднат в притеснение?!Важното е да се занижи рейтинга на стойностен и енергичен министър като Д-р Москов и екипа му и пак да зацикли здравеопазването-
32
1
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Прав си ,но в случай не иде реч за лабораторно изследване на тази ваксина , а пушилката е ,че няма подписано разрешително .................разбирам го така ......не е платено на някой да парафира една хартийка.И много злонамерени заместиха ключовата дума"Не разрешена" със "забранена",която сама по себе си нси заплашителен смисъл.Ваксината Пентаксим е разрешена в България от 1998г , най- напред си я купуваха заможните семейства , а от 5 год е и безплатна и задължителна по имунизационния кале
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и сега много удобно навсякъде говорят за административните нарушения. Ама децата ни не се интересуват от административни нарушения. Като е толкова хубава ваксината, защо няма сертификати? да я пратят в независима лаборатория и да ни покажат резултатите. Мен не ме интересува думата на Москов, а резултатите от лабораторните изследвания
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 37точно това се дискутираше също- на ваксините пишело родителите да се обърнат към турската страна, при странични ефекти. От МЗ ТОЛКОВА нехаят за децата, че даже не са се постарали едно етикетче да лепнат, че те поемат някаква отговорност. Сега разбирате ли, че ако не дай си Боже нещо стане, даже няма и как да поискаме компенсация. Ще ни пратят да питаме турците. Те как са я произвели, кка са смесили съставките, в какви условия, добавяли ли са нещо-никой не знае. това е страшно
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВеселинаДнес сутринта бяхме при педиатърката ни. Доволна умна жена, която отдели време да ни обясни Обаче като няма "лапаница" има недоволни.Избрани цитати ......... за Доволните - Лапницата и Недоволните ......
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВеселинаТя твоята педиатърка лабораторен анализ ли е правила? И ако беше само турската налична,ти с леко сърце ли,щеше да ваксинираш детето(да ти е живо и здраво)
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм ПРОТИВ Москов и Шарков да отидат да лъжат затворниците, но съм ПРОТИВ да ни лъжат НАС ! ПРОТИВ съм и сега 100 000 семейства да треперят от тук нататък за здравето на децата си !!!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВеселинаЩото,като са български не се плаща на завода производител? При теб идва ли някой министър да ти експропреира стоката,щот',ще прави бартерче?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До деНа това му се вика педофилия в особено големи размери
24
6
 
1
 
! Отговори
Веселина преди 8 години
Днес сутринта бяхме при педиатърката ни. Доволна умна жена, която отдели време да ни обясни, че най на края министерство на здравеопазването е отказало да остави някой да се налапа с пари. Пентаксим сега е БЕЗПЛАТЕН, защото сме го заменили за нашето БЦЖ (което се произвежда САМО в БГ). Така наречените "турски" ваксини, са произведи ЗА Турция, но във Франция. И въпреки всичко ваксината за наето дете е френска - тя не се защитаваше, а обясняваше. Обаче като няма "лапаница" има недоволни.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ментю МентевКогато не купуваш една стока от производителя и той не ти дава сертификат за качество за стоката на другия подизпълнител,тогава този продукт е МЕНТЕ,и нищо друго
22
1
 
8
 
! Отговори
цацаратурата преди 8 години
как точно цацаратурата разбра, че ваксините са безопасни? може би ги е подложила на пълен лабораторен анализ в прокурорските лаборатории? какво точно направи цацаратурата по въпроса с документната измама?
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""Ваксината "Пентаксим" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света." -да но не произведената в Турция. Произведената в Турция няма сертификат за ползване в ЕС и България. То и по рано щяха да дават на прокуратурата тези които изнесоха истината за ваксината,ама нещо никого не дадоха на прокурор .Проблема е и в това че 100 хиляди ваксини са направени без да имат разрешение за ползване в България ,без да са уведомени лекарите и РОДИТЕЛИТЕ.Това е по подсъдно по всички медицински стандарти
20
0
 
9
 
! Отговори
Ментю Ментев преди 8 години
Пък да знаете от Китай,к'ви Версачета съм набарал
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ бе ШАРКОВ, КОЙ допусна внос на ЗАБРАНЕНИ от Агенцията по лекарствата ваксини, КОЙ ???КОЙ ИЗВЪРШИ ТАЗИ КОНСПИРАЦИЯ ???? КОЙ ???? - "Минстъра" на "Здравеопазването" ! ???????!КОЙ е конспиратара бе Шарков ? КОЙ ???
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук е имало хубави комисионни,бравос!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москооуф,ти га зИмаш белото,подбираш ли си дилъра,или купувш от първия ***?
16
0
 
13
 
! Отговори
Инсп Катани преди 8 години
Забележете че когато стане напечено веднага съзират конспирации, дългата ръка на Някой и тем подобни .
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледайте предаването на Ахчиева в youtube. там тя цитира писмо от французите Санофи Пастьор, в което те казват, че са дали съставките на турската страна, НО как точно е произведена тази ваксина, при какви условия и хигиенни съставки те НЕ ЗНАЯТ и НЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ. Ваксината НЯМА сертификати. Има само за една от съставките, а тя е петвалентна. Има сертификат за едната съставка, която е дадена директно от французите. Останалото е преработвано в Турция и НЯМА сертификат. Колко е безопасна???
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас- - - - -Г-н Шарков ???? Това нещо да Ви говори ??????