Кой взима над 15 бона заплата? Управителят на БНБ-то!

Централната банка отвърна на ВАС, но не казва колко е ДМС-то
22 яну 2016 14:14,
60
Кой взима над 15 бона заплата? Управителят на БНБ-то!
Снимка: БНБ

БНБ излезе с официална позиция по решението на Върховния административен съдот преди два дни за достъп до обществена информация за възнагражденията в централната банка.

От БНБ твърдят, че възнагражденията на Управителния съвет на БНБ и методиката за тяхното определяне са публикувани още на 30 юли 2015 г., както и в бюджета на институцията за 2016 г.

На 18 септември 2015 г. БНБ публикува брутните възнаграждения на предишния управител Иван Искров, както и на неговите заместници Калин Христов и Димитър Костов за периода юли 2014 г. - юни 2015 г., настояват от пресцентъра на държавния трезор.

Още по темата

С оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни допълнителна информация свързана с възнагражденията в БНБ ще бъде предоставена след влизане в сила на решението на ВАС, се посочва в съобщението им.

От централната банка допълват, че според бюджета й за тази година, възнагражденията на служителите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от възнагражденията на служители със сходни функции в други банки.

Така възнагражденията на хората, определени като "ръководен персонал" е 4342 лв. месечно, специалистите получават 1748 лв., а средномесечното възнаграждение на тези които се определят като "поддържащ персонал" е 916 лв.

През 2016 г. възнагражденията на членовете на Управителния съвет на БНБ остават непроменени: 15 368 лв. за управителя, по 13 173 лв. за подуправителите, по 4391 лв. за другите членове на Управителния съвет.

Запазва се лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г., пише в бюджета на Централната банка, не от там не уточняват точно колко е ДМС-то.

От БНБ не казват също и колко са били бонусите на бившия управител на БНБ Иван Искров и на предишния началник на Банковия надзор Цветан Гунев, които според решението на магистратите също трябва да бъдат оповестени. Поне така обявиха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Решението на съда идва след тяхна жалба заради отказа на БНБ да им предостави тази информация.

Двамата призоваха вчера ръководството на БНБ да не търси нови вратички, за да даде отговорите, защото трябва да стане ясно как банката се е самооценила шест месеца преди фалита на КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименхммм и в букинг имам познат дивелъпър и HR тааа не са им бонусите 100 к не са богати хора хахах
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До KostovОтговарям ти веднага около 10000 на месец бруто !
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИмах предвид Booking в Холандия, мислих че са собственост на Експедия, но ясно не са. Идеята ми беше че това е съвсем реална заплата за високопоставен служител в ЕС и повярвай ми все ми е тая за хората които коментират тук че целенасочено да ги "лъжи най-нагло" :Д
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да и заплатата на синиър девелъпър в еспедия САЩ е 100 хил долара годишно с бонусите и то брутна така че не лъжи най-нагло
27
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Искам и аз да си чеша... ушите и да вземам, айде скромно 10000!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕкспедия няма клон в БГ хайде да не се лъжем ,имам приятели мениджъри точно в Ай Ти компании и не са им такива заплатите и не работя за 700 лв хаахах
25
0
 
5
 
! Отговори
Kostov преди 8 години
А колко взимат изпълнителните директори на Булгаргаз.?Хайде,кажете!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 24Прав си, взимат повече. На хората които работят за 700лв им е много трудно да приемат, че има хора които получават по 15к +, но това е факт. Специалисти (а не служители) се намират трудно и 7000 евро за една холандска компания например са нищо. Те годишните бонуси на Lead developer-ите в Expedia са над 100 000 пък какво да говорим за заплати
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен (22)Годишна заплата на мениджър в чуждестранна компания в размер на 150 000 евро е нормална заплата за ЕС. Такива има и в България. Освен това за мениджър на клон на Мак Доналдс и мениджър на клона на ИТ компания например има огромна разлика
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименTe wyw VMware техническите директори не взимат 15 бона на месец ти ми говориш че масово валят пари в Бг хах смешковци !!!
21
1
 
0
 
! Отговори
до #20 преди 8 години
Не, най-вероятно работи в НАП или НОИ и има инфо за осигуряването. Разпространяването на данъчна и осигурителна информация без съгласието на засегната страна е наказуемо, между другото.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе просто работя в НАП имам и много приятели по банки които много добре знаят какви суми на кого се превеждат имам приятели мениджъри на които им знам реалните заплати ;D
19
0
 
0
 
! Отговори
До анонимен 7 преди 8 години
ДМС са били в размер на 550 000 за 7те членове на УС на БНБ как искров си е раздал милион от 550 хил не лъжи толкова вулгарно заплатат с бонуси му е била малко над 20 000 лв на месец ,което подчертавам е огромна сума за това което е вършел!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен (19)Ти на отчет ли ги водиш :Д
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ кои частни компании мениджърите взимат над 15 бона само ми кажи фирма и длъжност и веднага ти казвам колко е заплатата на съответнич човек :D
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може заплатата на управителя на държавна институция да се сравнява със заплатите в частния сектор. Като иска заплата като на Хампарцумян, да отива в частна банка. Ама не - едното е далеч по-престижно от другото. Трябва да има някакво приличие във възнагражденията, когато парите идват от бюджета. Така е на теория. На практика се получава, че хем работи за държавата, хем получава голямо възнаграждение, хем е корумпиран и зависим. Последното вече е престъпление, не само морално, ами и криминално
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на шефовете на енергийните монополи сигурно са по-ниски възнагражденията???
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е колко искате да взема управителя на БНБ? Те разни мениджъри на частни компании взимат повече. 600лв заплата добре ли ще е за да сте щастливи ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност Ротшилд са собственик на БНБ. ;)
12
1
 
15
 
! Отговори
Гундьо преди 8 години
До 10 Отговорна работа е: Нещо си се объркал, управителят на БНБ нищо не управлява, а както се видя и за нищо не отговаря, така че паричките определено са много за нищонеправене.