Кой взима над 15 бона заплата? Управителят на БНБ-то!

Централната банка отвърна на ВАС, но не казва колко е ДМС-то
22 яну 2016 14:14,
60
Кой взима над 15 бона заплата? Управителят на БНБ-то!
Снимка: БНБ

БНБ излезе с официална позиция по решението на Върховния административен съдот преди два дни за достъп до обществена информация за възнагражденията в централната банка.

От БНБ твърдят, че възнагражденията на Управителния съвет на БНБ и методиката за тяхното определяне са публикувани още на 30 юли 2015 г., както и в бюджета на институцията за 2016 г.

На 18 септември 2015 г. БНБ публикува брутните възнаграждения на предишния управител Иван Искров, както и на неговите заместници Калин Христов и Димитър Костов за периода юли 2014 г. - юни 2015 г., настояват от пресцентъра на държавния трезор.

Още по темата

С оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни допълнителна информация свързана с възнагражденията в БНБ ще бъде предоставена след влизане в сила на решението на ВАС, се посочва в съобщението им.

От централната банка допълват, че според бюджета й за тази година, възнагражденията на служителите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от възнагражденията на служители със сходни функции в други банки.

Така възнагражденията на хората, определени като "ръководен персонал" е 4342 лв. месечно, специалистите получават 1748 лв., а средномесечното възнаграждение на тези които се определят като "поддържащ персонал" е 916 лв.

През 2016 г. възнагражденията на членовете на Управителния съвет на БНБ остават непроменени: 15 368 лв. за управителя, по 13 173 лв. за подуправителите, по 4391 лв. за другите членове на Управителния съвет.

Запазва се лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г., пише в бюджета на Централната банка, не от там не уточняват точно колко е ДМС-то.

От БНБ не казват също и колко са били бонусите на бившия управител на БНБ Иван Искров и на предишния началник на Банковия надзор Цветан Гунев, които според решението на магистратите също трябва да бъдат оповестени. Поне така обявиха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Решението на съда идва след тяхна жалба заради отказа на БНБ да им предостави тази информация.

Двамата призоваха вчера ръководството на БНБ да не търси нови вратички, за да даде отговорите, защото трябва да стане ясно как банката се е самооценила шест месеца преди фалита на КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
3738 преди 8 години
Заплатите в държавните енергийни дружества значително надхвърлят тези в БНБ.Вижте по колко получават шефовете в БЕХ и как ги укриват:Сканираните оригинални официални документи са качени единствено в "Ядрена престъпност" - блога на Георги Котев.Публикацията е от 02. 09. 2015г. и е озаглавена "Енергепийна калинка 1 в кабинета Борисов 1 - документи".
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя за позицията наистина е ниска, но ние сме в борд, какво точно прави БНБ?!?
49
8
 
4
 
! Отговори
citizen преди 8 години
За такава отговорна позиция, заплатата е даже ниска.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Халал да му е заплатата, стига да си върши работата, а не като оня дето пееше и танцуваше с Василев по механите, а после ограбиха 3 милиарда от банката.
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде холан. Един среден шпакловчик,фаянсджия или друг "майстор",вади толкова на месец.
46
2
 
7
 
! Отговори
2 лева преди 8 години
До Анонимен 47Напълно си прав! Това казвам и аз....добре че сте учили момчета. Някой трябва да я издържа тая държава. Иначе....сега на 10ти или 25ти си погледни пак фишчето и виж колко кинта съм ти отчислил тоя месец без да съм учил :D :D :D
45
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Само гузните има какво да крият! Не по-маловажно е, какви бонуси е взимал Искров за да си затваря очите за грабежа на КТБ!
44
0
 
6
 
! Отговори
До анонимен преди 8 години
От Костов. Много повече е!Знаеш ли какви бонуси взимат?
43
1
 
11
 
! Отговори
naleg преди 8 години
Затвор и да върнат парите. Щом трябва, нека да им се отнеме имущество !
42
4
 
5
 
! Отговори
2 лева преди 8 години
Добре, че има мл0умни*ци като вас в IT сектора дето да плащат по 2000 лева данъци и осигуровки, че да има и за другите. :D :D :D 2 лева да изкарам 1 стотинка няма да дам на държавата.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСъвсем не. Изкарах че е реална а не че валят. Езиците можем да си ги чешем до утре. Или докато ми свърши работното време :Д
40
2
 
9
 
! Отговори
х преди 8 години
И това ръководство на БНБ ще се оака като предходното.Има нещо НЕЗДРАВО В РАЗМЕРА НА ЗАПЛАТИТЕ ИМ,като имате предвид,че БНБ е ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ- не е ЧАСТНА ТАКАВА.Апетитът идва с яденето- ще зейнат за повече и ще се оакат...
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименти сигурно си им личния счетоводител или работиш в нап или си им виждал фиша от заплатата хайде пак си чешем езиците ти изкара че в България валят пари заплата15 хил била малка хахахах
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен (38)Браво, все повече успели хора като теб да има. Аз съм обикновен програмист и не взимам 6 цифри но срещам доста хора в моята сфера които получават доста повече от мен. В тоя ред на мисли 15к не ми се виждат много за ръководна длъжност.Поздрави
37
6
 
4
 
! Отговори
България $ливен преди 8 години
Аз пък съм безработен. Докарвам си по 700 800 лв месечно от разни врътки, карам дърта Лагуна на газ, данъци не плащам и ми е все тая. Завиждайтйеее! :D
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименмоята заплата си е читава освен това имам и доста странични доходи тъй че друга служба не ме блазни :D
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Злaтко,много простовато бе моето момче, ама много! Какво е това "БНБ-то"? Да не е нещо като НДК-то или ООН-то.Не става само с писане, трябва и акъл.
34
4
 
7
 
! Отговори
Вики преди 8 години
Хайде стига сме се взирали в заплатата на гуверньора. Не е нещо кой знае какво в сравнение с пазарните и тази на неговите колеги в другите страни. ВЪпросът обаче е какво прави, за да си заработи тези пари. В момента, аз лично не виждам даже и да носи отговорност за нещо. Напраиха един нагласен конкурс за одитор, а сега отказват да нося отговорност за разпространяването на лъжи за банките в медиите. След като банките в страната не могат да разчитат на БНБ да ги защитава, то тогава за какво ние то
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи навсякъде имаш познати мениджъри и девелъпъри. Да те уредят някъде да взимаш и ти читава заплата :D
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРаботят и двамата в Амстердам и искаш да ми кажеш че в клона на букинг бг вземат повече от в централата в холандия хахаха !!!