ОмбудсМая ще се бори срещу такса "сградна инсталация"

Трябва да спре "крепостничеството" към Топлофикация!
Обновена: 22 яну 2016 12:20 | 22 яну 2016 12:14, Анисия Иванова
29
ОмбудсМая ще се бори срещу такса "сградна инсталация"
Архив: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова ще се бори да падне такса "сградна инсталация". Абсурд е човек, живеещ на седмия етаж, неползващ услугите на "Топлофикация" и през чиито апартамент не преминават тръби, да плаща такава такса, обясни Манолова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя допълни, че ще се бори за премахването на тази такса или поне за нейното минимализиране по законодателен път.

"Като омбудсман ще направя всичко по силите си гражданите да не се нала да плащат за услиги, които не са потребявали", допълни тя.

"Нямам обяснение защо при всичките проблеми с "крепостничеството на гражданите“ към Топлофикация не е намерено решение на поне част от тях", каза още Манолова.

За изминалата година приходите от такси "юрисконсултско възнаграждение", които се налагат на гражданите, без да са употребявали като услуга, възлизат на 10 млн. лв, заяви тя.

"Ако Топлофикация иска да запази ореола си на дружество, предоставящо обществена услуга, трябва да се откаже доброволно от такса "юрисконсултски задължения", смята омбудсманът.

Манолова говори за темите, върху които най-много ще се фокусира в позицията си на обществен посредник. Сред тях са "Топлофикация", пътния данък, ЕРП-тата и монополите.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди тези които са се отказали от услугите топлофикация(топла вода,парно), са нямали проблем.Но са станали много и нарастващи.За това ЛОБИСТИТЕ измислиха такса гради.Мая , може да е права но защо си мисли ,че ЛОБИСТИТЕ ги няма.
24
3
 
1
 
! Отговори
-10 преди 8 години
На другите дето се топлят само на сградна инсталация и не искат да плащат нищо им пожелавам да си спрат и тока, телефона, интернета, водата - ДА ИМ Е ПО-ЕВТИНО!----------Аз като имам апартамент в блок без парно, отполяващ се на ток, и като не живея там, трябва ли да плащам нещо на комшиите?
23
0
 
4
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Дали е същото в -15 градуса да живеете в апартамент, през който минават тръбите на Топлофикация и в такъв, без тръби ? Говорим за чист"лабораторен опит", без никакво друго отопление !------------Това е проблем на ползващите услугата, не на топлофикация. Ако ползващите услугата смятат, че прекалено много топлина се отдава от тръбите, които преминават през имота на наползващите, да си намерят начин да ги топлоизолират или ако не им е изгодно да се откажат и те от услугата!
22
3
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 8 години
По тръбите се губят 2-3%, не повече,. А такса сградна инсталация е 30-40%. Не виждате ли противоречието в числата, че се правите на ударени. Това си е рекет, както и да го кръстите, чиста физика, не може да се топлиш с тръби, те само пренасят, топлиш се с радиатори, те топлоотдават.
21
1
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Да, същото е. Тръбите имат пренебрежимо топлоотдаване. Топлото се отдава от радиаторите, те имат по-голяма площ, а не от тръбите. Плюс това в блок без тец, където се топлят на ток, да не би да има такса сградна инсталация, ясно е че всеки топли и част от общоата сграда, но това не е специфично само за тец, че само там да го има? Това е рекет спрямо неползващите парно в един блок, чисто и ясно.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕмилияЗначението не е за този, който е в предложения от теб апартамент, а за онези отгоре, които в радиатора ще получават охладена вода, т.е. радиаторите им в най-добрия случай ще са хладки. Примерът, който даваш, е глупав. Тези стари инсталации са ефективни само ако всички от първия до последния етаж ползват парното. Иначе е всеки да се спасява поединично.
19
4
 
3
 
! Отговори
Емилия преди 8 години
Дали е същото в -15 градуса да живеете в апартамент, през който минават тръбите на Топлофикация и в такъв, без тръби ? Говорим за чист"лабораторен опит", без никакво друго отопление !
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на правителството на Станишев, Майче, вие гласувахте промени в закона за енергетиката, с които практически въведохте това крепостничество. Не вярвам да го промените, защото в НС има 240 разбойника и нито един заинтересовани от това! Дори Али-баба е имал 40...
17
22
 
3
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Омбудс Мая първо да пита хората какво мислят. Като ползвател на парно аз не съм съгласна. По тръбите, които преминават през апартаментите се губи топлоенергия. Кой да я плаща_ Не може само тези, които ползват парно. Който не иска да плаща такса сградна инсталация да се премести в сграда без централно отопление.
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Мая оная Мая ли е?
15
19
 
4
 
! Отговори
ЙУХ преди 8 години
На цървулите които пишат срещу парното - бял ден да не видят дано!На другите дето се топлят само на сградна инсталация и не искат да плащат нищо им пожелавам да си спрат и тока, телефона, интернета, водата - ДА ИМ Е ПО-ЕВТИНО! и да се върнат в пещерите в камената ера. Така няма да плащат нищо и ще са щастливи.Тарикати политици манипулират простаци избиратели които искат и те да са тарикати ама не става.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом тоя рус ку...ляк е последната надежда.Надежда всяка остави .Бог да пази България.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Охоооо,вече виждам в дискусията се включиха и от топлофикация.Галинке,май ти припари под краката от коментарите.Без работа ли може да останеш или да ти падне заплатата.Или си от тия,дето държавата им плаща парното.Ако е така,марш от форума да не го замърсяваш.
12
3
 
16
 
! Отговори
ээээ преди 8 години
Проблемът е, че сега Топлофикация иска да плащаме за енергията, която е доставила на абонатната станция, а не за енергията, която си получил в апартамента си. Когато деленията на топломера при всички жители на столицата познат да означават едно и също, тогава нещата ще се оправят. Трябва да стане както при електричеството и водата. Плащаш това, което си ползвал, а не това, което Топлофикация незнайно защо ти е доставила до блока.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съгласен съм с Галина от както я избраха вдига само щум каде са резултатите???и да не забравяме че има и други градове освен софия
10
0
 
11
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
Ами бори се и ти.Защо все чакаме някой друг да ни свърши работата.Да не мислиш че е лесно да дръпнеш кокала на самозабравил се монополист?Ето,*** пред народното събрание полей се с бензин и виж реакцията на търтеите там.А не само да плямпаш,че нищо няма да стане.Няма,ако никой нищо не прави.
9
5
 
2
 
! Отговори
Бо преди 8 години
До АнонименТръбите ти са идеални части от Етажната собственост приятелю. Вързали са си гащите.
8
4
 
10
 
! Отговори
Галина преди 8 години
До тук само се бори.Резултати няма.Добра е на приказки.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народното събрание да премахне топлинните счетоводители,а топлофикация сама да си урежда отношенията с клиентите,защото наличието на тази паразитна структура само повишава цената за потребителите.
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам въпрос към топлофикация:Неужажаеми монополисти,тръбите мои ли са или ваши?Ако са ваши,елате да си ги вземете.Ако са мои,плащайте ми транзитни такси,тъй като не ползвам парно,така,както държавата получава транзитни такси за всички тръби,минаващи през нейна територия.Останалото е грабеж.