Гарантирано от Павлова: Всеки лев от винетките - за пътища

Нямам притеснение за законността им, заяви министър Павлова
23 яну 2016 15:27, Александър Попов
163
Гарантирано от Павлова: Всеки лев от винетките - за пътища
Снимка: БТА

Всяка една винетна система предполага годишна актуализация на цената. Актуализацията на цената на стикера у нас ще зависи от въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили и преминаването към електронна винетна система за леките автомобили. Тогава може да не се наложи ново увеличаване на цената, каза при посещението си във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Този смесен модел е по-справедлив, защото при такса за изминато разстояние повече ще заплащат тежкотоварния и транзитния трафик, каза още тя. Изчисленията могат да покажат, че той компенсира достатъчно, така че увеличеният приход да бъде реинвестиран в поддържането на пътната мрежа и да не се наложи увеличение на таксите за леки автомобили, обясни министърът.

Работим в тази посока, правим изчисления и в момента не можем да кажем дали през следващата година цената на винетката ще бъде същата, заяви Павлова.

Републиканската пътна мрежа е 20 000 км, от които 8000 км са магистрали и пътища от първи и втори клас, по които се движи транзитният трафик. Нашите усилия са насочени към тези пътища и заплащането на равностойна такса за преминаване от тежкотоварните и транзитните автомобили на таксите в другите европейски страни, информира регионалният министър.

Всички приходи от винетки постъпват в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и могат да се използват само и единствено за нейните дейности, както е разпоредил законът, категорична бе Павлова.

Приходите от стикерите за 2015 г. са 230 млн. лв. От тази сума се приспадат разходите за производство и разпространение, както и за 190 000 автомобила, които ги използват безплатно. Така остават малко под 200 млн. лв., които АПИ инвестира в поддържането на пътната мрежа.

Най-малко 60 млн. лв. са разходите за зимно почистване, а останалите средства се използват за изкърпването на пътищата, затова и те са в такова състояние, каза Павлова. Повишавайки приходите, целим не да изкърпваме пътищата, а да правим широкоплощни ремонти, които са с по-устойчив ефект и поддържането ще става по-лесно, подчерта тя.

Павлова заяви, че няма притеснение относно законността на винетките.

"Те са ценни книжа и като такива трябва да бъде публикувана заповед за одобрението им за дадена година до края на месец ноември на предходната година", обясни министърът.

Тя припомни, че още в началото на ноември м.г. е публикувана заповедта за одобрение на дизайна на винетките за тази година.

Графичният дизайн е секретен, защото ако се публикува, всеки ще може да си направи фалшива винетка, подчерта Павлова и допълни, че е публикувано всичко, което е публично.

По отношение на реалната цена на винетката, Павлова коментира че анализите са показали, че тя я е около 150 лв., при положение, че се използа само тази такса.

Затова работим за преминаване към смесена система чрез въвеждането на тол такса, допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: винеткиЛиляна Павлова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
Боко оножда Свинетка преди 8 години
Налагаме нов стандарт в пътищата - тип "вълноообрази"
105
0
 
7
 
! Отговори
Свинетка Павлова преди 8 години
Парите от винетки са за да моето ядене, да ям, ама много да ям. А каквото остане, а то няма да кой знае колко е за пътища, т.е. магистрали , тип едномесечни.
104
1
 
8
 
! Отговори
ggg преди 8 години
Srashna ssvinja!!
103
0
 
10
 
! Отговори
гостЪ преди 8 години
с кое гарантираш *** ? както гарантира предизборно че няма да се качват цените ли? Скривай се в ъгъла и трай че всяка думичка вече ти я псуват всички
102
0
 
7
 
! Отговори
Барако преди 8 години
Как се опитват да ни пързалят с познати номера- реалната стойност на винетката била струвала 150 лева, вижте колко сме добри ,като в бутиците намалихме го от 150 на 100 ама на тебе ти го давам за 97. Туриха ни го на два ката, щото сме мили, кротки търпеливи мижитурки. Всъщност винетки си купуват страхливите балами. Вижте някои от техните хора освен залепена стара с изтекъл срок. Въпрос на месеци е да направят електронни, т.е. който кара да си плаща ама тогава няма аванта.Та това е като ел.пр
101
0
 
8
 
! Отговори
Моля ви преди 8 години
Престанете да показвате тача *** на снимка. Като имате да казвате нещо от нея давайте Пиги от Мъпет шоуто. По е приятна за гледане.
100
0
 
8
 
! Отговори
Чоко без боко преди 8 години
"Всеки лев от винетките - за пътища"Което е абсолютна лъжа!Около 4 лева струва отпечатването.Около 4 лева отиват за дистрибуция и разпространение.Това означава, че половината от цената на седмичната винетка отива за други цели.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ненаситен ***
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гарантирано от Павлова: Всеки лев от винетките - за пътища. За 26 години смениме много гаранти като Павлова - то не са Желю Ж.елев, Иван Костов, Станишев, Царю, .орисов . Все тая сладки оещания и след това горчиви данъци и сметки.Не Ви верваме !
97
0
 
5
 
! Отговори
моше преди 8 години
*** крадлива ,бандитска...
96
0
 
12
 
! Отговори
Сноудън преди 8 години
Дебелата Берта пак се опитва старите номера усвоени по наследство от БКП.
95
1
 
16
 
! Отговори
7 преди 8 години
Айде тая тлъста патица да обясни къде отиват милиардите от акциза за горивата и защо не правят пътища с тях?
94
0
 
8
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Догодина 150лв. цена на винетката. Още от сега Ви казаха цената. Пък Вие нещастни шофьори си мечтайте за хубави пътища. Казаха Ви че ще плащате само за 8000км. останалите пътища кучета ги яли или ако минавате ще си строшите колите, тях никой няма да ги поддържа. Сегашната цена стига само за тези километри. Ако се включите в привилегированите коли - 190000 бр ще карате без пари. Може би това са най-върлите ГЕРБЕРИ. Това е тема за размисъл.
93
0
 
18
 
! Отговори
Благодарим преди 8 години
Това незначителни промяна, в момента пътищата се правят умишлено некачествено за да се поправят често без контрол и с много рушвети. Също се правят и двойно по скъпо. За Хемус на фирмите на Пеевски ще налеем 50% от парите за винетки в следващите 3 години, за да направи калпъв път и та открадне половината, но и да поддържа властта стабилна.
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтата на диктатора е да управлява поне още два мандата.Но скоро ще дойде денят,в който на заспалото стадо ще му писне и вие всички които ГО държите за шлифера и ограбвате България ще бъдете пометени от народният гняв.Четете историята.Колкото и да промивате мозъците на децата,създавайки ***,без род и родина,без корени,както казват еврогейците граждани на светът възмездието няма да ви подмине.Ще си платите.Всички тирани си плащат накрая.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
az taz vecher EDVA SI NAMERIX MESTO DA PARKIRAM .A OTIVAM NA RABOTA V ZAVEDENIE VATRE SAMO SELENI I CHICHKOVCI S DEBEEEELI PORTFELI S EDNA DUMA CHALGARIA INAK VIKAT HEPIBARBETUY V MESTO SRECHANTI RODJENDAN SUNCE MOE MILO I VSICHKI KARAT PO TEZ PATISHTA PIANI ZALENI I NEPLASHTAT ZA VINETKI PONEJE OIKAT NOSHTEM TAKA E V VIDIN ,A MOJE BI NASEKADE V BG
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проста и нагла лъжкиня
89
0
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ПАВЛОВА: ВСЕКИ ЛЕВ ОТ ВИНЕТКИТЕ В КРАДЛИВАТА ГЕРБАДЖИЙСКА КАСА.
88
0
 
5
 
! Отговори
PAVE преди 8 години
NQMAHA KRAITIQ NAGDEDCI.TRQBVA DA SE IZMETAT ZA VINAGI
87
0
 
24
 
! Отговори
naco преди 8 години
Колкото повече "ИЗЯВИ" има г-жа Винеткова ,толкова по-бързо ГЕРБ отива към дъното! Жива и здрава да Сте г-жо!!! Личи си ГЕНА!