Махат Паисий Хилендарски от учебниците за 6 клас

Без "История славянобългарска" в литературата и учебника по история
Обновена: 24 яну 2016 08:14 | 24 яну 2016 07:49, Красимир Ангелов
111
Махат Паисий Хилендарски от учебниците за 6 клас
Снимка: Булфото

Емблематичната "История славянобългарска", както и възрожденските "Къде си вярна, ти любов народна", "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене", падат от учебника по литература за 6-ти клас, съобщава "Труд”, като се позовава на публикуваните от Министерството на образованието програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас.

Най-сериозни са промените в учебниците по литература за 6-ти клас, сочи проверката. Така например стихотворението на Христо Ботев "Хайдути" се мести от 6-ти в 5-ти клас. От учебниците за 5-ти клас пък отпаднаха "Родната реч" на Иван Вазов и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Тези две произведения ги няма в програмите нито за 6-ти, нито в 8-ми клас.

Началният текст на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, не е предвиден за изучаване в новата програма. Така младите ученици няма да обогатяват знанията си за Паисий Хилендарски, но за сметка на това по-рано ще се срещнат с “Робинзон Крузо”.

"Това е безкрайно значимо, защото с тези жестове на неглижиране и зачертаване на такива фундаментални за българското самосъзнание текстове се преструктурира националното мислене", посочи пред "Труд" Цецка Петрова, учител по български език и литература в 119 СОУ.

На практика обаче все още не са публикувани всички учебни програми и така не е ясно какво отпада окончателно от учебниците в средното образование и какво ще остане. В края на миналата година бяха публикувани програмите за 1-ви и 5-ти клас, а сега Министерство на образованието публикува новите учебни планове за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Повечето учители обаче недоумяват защо промените се обявяват на парче.

Сериозни промени ще има и в учебните планове по история. Така учениците в 6 клас вече ще учат родна история, която ще обхваща периода от създаването на българската държава при хан Аспарух до краят на Второто българско царство при Иван Шишман.  В момента учебният материал по история за шести клас включва периода от Възраждането до Руско–турската освободителна война.

Учебният материал в момента включва делото на будителите Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, както и на революционерите Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски и др. Според новите проекти обаче тези уроци ще бъдат отложени в по-горен клас и шестокласниците вече ще учат по-ранната българска история, съобщава “Монитор”.

Наблюдатели вече посочиха, че готвената нова програма по история напомня много на тази, по която се е учила през 70-те и 80-те години на XX век, когато също се е спазвал хронологичен ред.

Сериозни промени предвижда и проектът на учебна програма по история за осми клас. Според нея учениците ще изучават материал, който в момента попада в учебниците за 9-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е вярна фразата, че "народът е историята си", то кои сме ние? Защо сами се опитваме да заличим паметта си? Трябва да има обществено обсъждане. Нямаме никаква трибуна да изкажем възмущението си. Поредната глупост, която ни кара да се отречем от това правителство!
67
1
 
1
 
! Отговори
Кристина преди 8 години
До АнонименНапъно си прав!
66
2
 
1
 
! Отговори
Вуйчо преди 8 години
То пък сега все едно някой ги четеше в 6ти клас.
65
0
 
0
 
! Отговори
старша сестра преди 8 години
Защо не публикувате изцяло промените, та да се произнесе народа.Чий ще ги търсим на самотен остров с Робинзон или ще сме Петкановци? Блудолизци,а не българи.
64
1
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
So happy I am not there, my kid is no longer Bulgarian. Iskam da pomnia vremeto kogato biah gord da kaja " Az Sam Balgarin, obicham nashte planini zeleni, Balgarin da se naricham parva radost e za mene " Spomeni....
63
2
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Нагледно доказателство как ГЕРБ ще обучават децата ни.
62
1
 
7
 
! Отговори
Терънс преди 8 години
Не знам защо много коментиращи казват неща от рода на "защо още търпите", "*** народ" и т.н. Какво точно очаквате да направим?
61
0
 
5
 
! Отговори
12 преди 8 години
Цитат от реч на Адолф- "Дойде време, в което Германският народ можеше да се гордее само с миналото си"
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време беше.Това не е литература за шести клас. Трябва да се изучава в по горните класове 10-11.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Тошо на какви голи охлюви предатели ни остави, скапана *** нация, и *** да ни нахлупят пак ще си траем, прочетете Записки по Българските въстания, там най добре се описва овцедушието на Българите, не вярвам да се събудим някога, само знаем да си дращим тука глупости! Това е БЪЛГАРИНО положението!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе излизайте на протест и да ги помитаме тези от това министерство, та те не са българи и работят против интересите на българския народ.
57
19
 
3
 
! Отговори
гяур преди 8 години
и без това беше безинтересно,никога не ми е било интересно да чета ботев и вазов в 6 клас.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно се лекува облъчен народ !!! И явно са прави докторите като казват че лъчевата болест за сега не се лекува !!!
55
7
 
10
 
! Отговори
dp преди 8 години
72 - Nemeca - на будителя - Паисий или който и да е - му предстои да те събуди, тебе и подобните ти хленчари.Единственото, което се постига с учене на невъзможни за четене четива писани преди толковавреме е досадата от тях у децата.Стига просто да бъдат споменати и да се прочете малко от тях, колкото да знаят какво е.Дъвкането с часове на очевидното е _единствено_ контрапродуктивно.
54
12
 
22
 
! Отговори
Nemeca преди 8 години
До 70Точно там е мястото на История славянобългарска. И за такива неуки хора като теб, ми е ясно, че им е все едно дали и какво учат децата в училище. Обаче все още в тази държава има и здраво мислещи хора като мен, за които будителя Паисий трябва задължително да се изучава, защото без него нямаше да има нито Левски, нито Ботев, нито Раковски нито никой. Защото точно той започва процеса на възвръщане на българското самосъзнание, което ти ОЧЕВИДНО НЯМАШ.
53
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро продажното Тиквено правителство ще замени "история славянобълская" с изучаване на корана. Така повелява евроинтеграцията
52
11
 
17
 
! Отговори
dp преди 8 години
Не знам има ли по-хленчаркав народ от българите, ей. Едва ли има.Мястото на тая история НЕ Е в литературата, в часовете по история да се прегледа/спомене стига.Престанете да хленчите как се срамували/гордеели с това какви сте бе, що за жалка пасмина.Човек се гордее или срамува от това, което прави и е направил, останалото не зависи отнего и не е повод за нито едното.АМАН от хленчари.Помислете какво можете да НАПРАВИТЕ вместо да хленчите.
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пожарникар с лопатаВиж как ще изглеждат тез произведения след години :"Къде си вярна ти любов народна - у нас или на околовръстното ?""Хубава беше моя горо кога те имаше""Вятър ечи Балкан стене след силна гроздова"
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама защо изобщо има учебници по история,че и по география.Да ги махнат въобще и на децата да преподават чалга певици и плеймейтки,белким научат кой е Левски и коя е столицата на Англия,например.Управляват ни *** и съсипват и бе това сбърканата училищна програма.Горките деца.
49
3
 
0
 
! Отговори
14 преди 8 години
До SharkПри тези 500 знака трябва ли на всеки т....р да обяснявам в подробности и с многословие смисъла който той би трябвало по презумция и интелигентност да разбира ???