Линейката – вече до 4 мин.! "Прескача" тапи и ремонти...

Нова система ще помага на Спешна помощ да избягва задръствания
25 яну 2016 14:52,
15
Линейката – вече до 4 мин.! "Прескача" тапи и ремонти...
Снимка: архив Булфото

Нова система за контрол на трафика обещава революция в спешната помощ. Тя ще помага на линейките да избягват задръстванията и ремонтите и да стигат до адрес за 4-5 минути, обявиха експерти.

Новата система ЛИМА, с която Пътната агенция работи, трябва да започне да действа в София до няколко седмици. Тя ще изчислява най-подходящия маршрут за всяка линейка. В реално време ще се избягват ремонтите, затворените улици, дори задръстванията.

"Не най-близката линейка може да стигне най-бързо, а всъщност линейка, която на пръв поглед изглежда далеч от самия инцидент", обясни Мартин Димитров от Системата за контрол на трафика, цитиран от bTV.

Още по темата

Изчисленията на специалистите показват, че с тази организация София може да бъде обслужвана дори само от 10-ина линейки.

В момента екипите на Спешна помощ пристигат за 20 минути, половин час или дори повече.  В края на декември бе приета наредба от здравния министър Петър Москов, с която се въвеждат нови критерии за линейките – да се отзовават за минимум 8 минути при спешни случаи.

Изискването ще важи за спешните пациенти, които ще бъдат определяни с код "червено".  С код "жълто" ще се означават пациентите, чието състояние може да се влоши и при тях спешна помощ трябва да стига до 20 мин.

Код "зелено" ще е за хората в стабилно състояние, които биха могли да се придвижат и сами до най-близкия спешен център. Линейките за тях ще могат да се забавят до два часа. Наредбата ще влезе в сила през септември.

Пламен Ненов, който е шофьор на линейка от 6 години, призначава, че почти всеки ден попада на затворени улици и задръствания. Преди няколко дни попаднал на булевард в ремонт със затворени две ленти и едва стигнал до адреса на човек в критично състояние.

"На нас ни отне в това задръстване 10-на минути да мина разстояние от 1 километър", казва Пламен Ненов.

Лилия Николова пък е от обратната страна. Тя добре знае какво е да чакаш линейка и тя все да не идва, - преди време малкият й син се разболял внезапно й се наложило да чака цели 5 часа.

"След час и половина ми звъннаха, за да питат как е детето, а аз казах, че ги чака. След 5 часа ми звъннаха отново да питат дали още ги чакаме", спомня си жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Системата, като гледам ще показва просто къде има задръстване, къде има катастрофа и/или ремонт.Ама с нищо няма да помага на линейките. Пък и ако трябва шофьора преди това да намери най-правилния според системата маршрут ще загуби повече време, да не говорим, че тази система трябва да получава данни от някъде, а не става ясно от къде?!Такова нещо го има и google.maps. Само дават пари за глупости, докато не го вържат с RDS-а не ми го хвали.Повече бих разчитал на Системата на Столична Община.
13
8
 
42
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
За тази цел ще трябват хеликоптери :) Това не е система за контрол, а по-скоро на заобикол. Много по-полезно би било да седнат тия "специалисти", да анализират трафика в града и да се реорганизира изцяло движението, защото е грахота за град с такива размери въобще да има задръствания като нашите. Не можеш да контролираш нещо, което е организирано лошо!
12
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новата система е толкова добра, че работи и без линейки. Специалистите изчислиха, че болни няма да има като заработи системата.
11
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако им сложите перки, може и да стане. Само гледайте баце да не литка него ден, че ще стане лошо...
10
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Линейката чакала в задръстване. Е, как така ще чака в задръстване? Нали всички шофьори са ДЛЪЖНИ да направят път на въпросната линейка, за да може да мине. В Европейските градове с по 7-8 милиона население как стигат линейките? Сигурно след 5 часа. Да ви имам и тъпата логика
9
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двумилионен град с 10 линейки за 4 мин.??Тоя е на яки хапове.Това се казва : Калинките на Борисов в действие.
8
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двумилионен град с 10 линейки за 44 мин.??Тоя е на яки хапове.Това се казва : Калинките на Борисов в действие.
7
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4 мин???ХА-ХА-ХА
6
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много символично е, че "линейката" на снимката, всъщност е гробарката
5
8
 
41
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Специалистите изчислявали !? А и предвиждали, че София можела да се обслужва от 10 линейки!? Не е ли по-правилно да се тества тази система в реални условия и едва след определен период от време да се оцени и да се правят заключения?
4
9
 
47
 
! Отговори
Колю преди 8 години
пише "до 4 мин", това е като в рекламите "подобрява до 90%" и не лъжат, но е от 1 до 90% и повечето пъти е 1%.до 4 мин, ако живееш в съседния блок до спешното
3
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спокойно, всичко ще е код кафяво! Поздрави от сидни ав$тралия
2
8
 
52
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А, това приложение вече го тествах, лека им пръст на нуждаещите се от спешна помощ!
1
8
 
53
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Не дай Боже да разчитам на линейка!