Близки на пациенти не могат да дарят кръв. Защо?

В някои райони спешно се нуждаят от нея, другаде я бракуват
Обновена: 26 яну 2016 14:22 | 26 яну 2016 14:14, Камелия Цветанова
16
Близки на пациенти не могат да дарят кръв. Защо?
Снимка: Булфото, архив

Близки на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане, не могат да дарят кръв за тях, ако не са в района на населеното място на нуждаещия се, защото няма връзка за обмен на кръв между петте регионални центъра в България.

Лекари от Лабораторията по трансфузиционна хематология на "Пирогов“ са категорични, че петте центъра трябва да си сътрудничат, защото в настоящата ситуация в някой от районите може да се стигне до бракуване на кръв, докато в друг район има остра нужда от кръв. 

"Няма система за обмен на кръв между тези центрове. Ако има такава система, хората ще могат да даряват кръв за близките си навсякъде", обясни д-р Евгения Шурлиева от "Пирогов" пред БНР.

Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология обясни, че всеки ден дарената кръв влиза в специални лаборатории, в които се изследва. Кръводарителите могат лесно да научат резултатите си чрез цифров код на сайта на центъра. Кръв не се прелива преди нейното диагностициане, категорична беше Динкова.

"Пациентите изпитват на гърба си нормативната база", коментира д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

"Тази специалност е изключително недолюбвана от цялото съсловие, а без нея не може", алармира още д-р Андреев.

По думите му няма добро обучение на студентите, които трябва да знаят, че кръвта не идва от "Плод и зеленчук".

"Центровете имат информация помежду си, но трябва да могат свободно да обменят кръв и кръвни съставки", подчерта той.

Според него вече се обсъждат промени в нормативната база в министерството на здравеопазването.

Той призова за мащабна кампания за доброволно кръводаряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
Докато даваха 10 дни за кръводаряване не можеше да се дореди човек да даде кръв.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнете наборната военна служба. Допълнителните дни отпуск са изключително силен стимул за младите момчета да дарят кръв.
10
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Абе, тарикат ли си, какъв си, плащал ли си 4 банки по 200 лв. за да спасят живота на човек, когото обичаш! Тук става въпрос, че има хора, които ДАРЯВАТ КРЪВ, ако изобщо разбираш какво значи това, и тази кръв поради някакъв абсурд бива унищожавана, а други хора плащат луди пари...
9
1
 
5
 
! Отговори
потърпевша преди 8 години
ОТИВАЙКИ В УМБАЛ СВ.АННА/БИВША ОКРЪЖНА БОЛНИЦА/СОФИЯ ОЩЕ НА ПОРТАЛА ТЕ ПОСРЕЩАТ *** ЕКСЕМПЛЯРИ КОИТО ПРЕДЛАГАТ КРЪВ.ТАРИФАТА Е МЕЖДУ 100 И 200ЛВ.
8
2
 
13
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Който иска нека дарява, но нека има и стандартен ценоразпис със справедливи цени за тези които искат да им се заплати. А не както е сега от това да се възползват индо-европейците чрез търговия на кръв на черно. Единствената причина това да не се прави е че не искат да осигурат алтернативен източник на доходи за хората които иначе ако им се заплаща биха редовно давали кръв.
7
9
 
15
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Кръводаряването трябва да се заплаща, както всичко останало. Органите на починал роднина трябва да се заплащат. Не може да се очаква хората само да даряват докато от тези операции лекарите изкарват големи суми. Приходите трябва да се разпределят и между хората осигуряващи кръвта или органите. Това е все едно един автомобилен сервиз да очаква да му даряват всички резервни части за поправка на пострадал автомобил защото така му е по-лесно да прави бизнеса си.
6
0
 
19
 
! Отговори
абсурд преди 8 години
Има възможност за обмен на органи между страни в Европа - няма възможност за обмен на кръв между центрове в България! Поредният български абсурд!!! За нещастие аз го изпитах на гърба си и платих висока цена, не в пари...
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръводаряването е изключително важно. Какво им е необходимо, за да имат единна система за обмен? Някоя софтуерна фирма не може ли да им подари някаква версия, която да им върши работа? Или пари от някоя европрограма? И без това няма достатъчно кръводарители. Срамота е да се хвърля кръв.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До колкото зная, кръвта се обработва в регионалните центрове и се взема от София. И нашите я търгуват яко навъм и незная къде другаде. Няма да забравя как един мотоциклетист катастрофира миналата година. И болниците ревяха , че нямало кръв за него понеже бил рядка група. Чрез медиите с акция за спасяването му кръвният център бе залят с кръв за него. Работниците там едвам смогнаха да я обработят и се възмущаваха, защото всъщност кръв си имах за него. Системата е продажна и скапана това е.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръвта не тече от кранче някой трябва да легне и да я даде но кой като Българина стана сомтук и егоист.
2
0
 
26
 
! Отговори
Обслужен преди 8 години
Първи закон на БеГе администрацията гласи: ако сърдитата тетка на гишето не го вижда на монитора - значи нещото НЕ СЪЩЕСТВУВА! Точка по въпроса.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но пък могат да си купят бележка от "индийците" - по стотачка на листче.