Скандалът с ваксините хранил сектата "родители"

И Мирослав Ненков смята, че историята "Пентаксим" е политическа
26 яну 2016 09:37,
76
Скандалът с ваксините хранил сектата "родители"
Снимка: архив Reuters

Скандалът с ваксините е чисто политически и налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата, настоя бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

"Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество за много опасни болести", коментира той пред bTV.

Още по темата

Две фирми произвеждат тези ваксини, те планират производството за 4-5 години напред. В техните планове нас ни няма, защото нашият Закон за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а, отчете Ненков.

Има някакъв вариант в сегашното ни законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно, допълни той.

"Нашите народни избраници трябва да намерят начин за ваксините с която и да е от двете фирми да се сключи рамково споразумение за следващите 3 години", препоръча Ненков.

Той изтъкна, че другите държави си планират разходи за ваксини за години напред. Фирмите могат да правят каквото си искат, защото са само две, заяви Ненков.

Той препоръча на родителите, на които им предстои ваксиниране на дете, да го направят задължително.

"Има вариант да се намери друга ваксина, да не е притеснителната турска ваксина, дори ако трябва да се плати от джоба", обясни той, като отбеляза, че сумата не е непосилна.

"Когато е такъв залогът, парите нямат никакво значение, защото полиомиелитът много по-скъпо се лекува", заключи Мирослав Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
очевадно преди 8 години
Пише Мade France защото си е произведена в ЕС и точно във Франция.Доказа го Валя Ахчиева като показа писмо от "Санофи" Всичко извън тези факти е злонамерено ,незнайно с какви намерения.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе на флакончето на "турската" ваксина що пише Made in France? Само на картонената опаковка пише някакви неща на турски, и иглата е малко по-дебела, явно и тя е правена в турция. Ама карай, и без това още преди месец турските свършиха, сега пак се слагат френските.
54
0
 
3
 
! Отговори
условия преди 8 години
Добрата страна на демокрацията са отворените граници и пътуванията ,които пък от друга страна създават условия благоприятстващи обменянето на инфекции...Ваксинациите са задължителни.Преди 20 гос в България се прилагаха живи ваксини с щамове с понижена болестотворност.Понасотящем остана една жива и това е с патента на България - срещу туберкулоза ,която държава с модерна медицина като Турция е приела без нашенските злободневия.
53
0
 
3
 
! Отговори
ползите преди 8 години
От ваксинациите са доказано ефикасни чрез най- солидния критерии - времето- 150 години. ◘ Ваксините премахнаха едрата шарка (1980 г.), от която умираха около 5 милиона души годишно. ◘ Ваксините отстраниха полиомиелита в Европа (2002 г.) и спасиха 5 милиона души от парализа по света. ◘ Целта на Европейските страни-членки на СЗО е елиминацията на морбили и рубеола до 2010 г.
52
0
 
3
 
! Отговори
Внушенияяяяя преди 8 години
Живака е забранен н ЕС дори за измервателните уреди като термометрите и др.Така ,че едва ли във европейските продукти го има.Хвърлените в пространството изкавания не са потвърдени ,няма доказателства а само мълва създаваща тревожност у наивниците вярващи на негативни твърдения!
51
2
 
2
 
! Отговори
Кафър преди 8 години
Нещо в цялата работа с ваксините не е наред. Защо се използва живак и алуминий които са силно токсични а не например цинк и сребро които са полезни? Има данни за сериозни съмнения поне що се отнася до грипните ваксини, че се използват като оръжие за масово поразяване на световното население. Трябва внимателно да се изследва въпроса и да не се доверява тази работа на световната фармация. Загрижените родители не са секта, знаете ли колко им е трудно да вземат такива решения горките!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до аноимен 58Прокуратурат не казва че е опасна - защото не я е изследвала - и няма начин да го каже без това!Което не значи че е казала че не е опасна!!!Без експериза от независим международно признат орган - никой не е ауторизиран да го каже! Нито Москов, нито Прокуратурата. До тук - по документи ваксината е НЕГОДНА!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до аноимен 58Ще ме разплачеш! Не казваш дали ще се боцнеш с Китайско 'Санофи' или Турско за което фирмта Санофи официално казва че не може да гарантира и носи отговорност???И въпреки това че може да се разреши с една 'експериза' - от която Москов явно се страхува и избягва(!) - аз не се боцкам както и децата ми, така че по скоро ми е интересен криминалния елемент - кой е взел парите и как? И защо цялото правителство е готово да го покрие?PS. Всеки принтер може да напечата САНОФИ!
48
0
 
2
 
! Отговори
до аноимен 58 преди 8 години
*** не съм ,но нещастен относително Да,защото да се спекулира и да се нагнетява страх у стотици хора е нечовешко. Да се трупат дивиденти от това е вероломство.Прокуратурата ЯСНО отбеляза ,че ваксината не е опасна ,но няма изискуемия пакет от документи. Това беше справедлива оценка.А Логото на "Санофи" е гарант за качество и освен това изходните продукти са френско производство. И риска от тежки заболявания при децата ни е в пъти по -висок без ваксинацията???
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 55 и 56Ако за теб 'логото' е достатъчно - то Китайците само 'оригинални' неща произвеждат!!! Ще се боцнеш ли с една китайска ваксина с логото 'Санофи'??? И "Санофи" made in Turkey ли е в календара?Глупости бълваш за лабораторията и съда - всеки който си плати (и в този случай на първо място трябва да е Москов а не някой друг) получава резулта и толкова! Ако аз си платя - кой ще ме съди??? Нещастен *** - поне да ти бяха дали свестни опорни точки.
46
1
 
2
 
! Отговори
До 55 и 56 преди 8 години
Всяка експертиза се прави от този ,който оспорва нещо си! Съответно се заплаща от поискалия я.А в неутрална и стойностна лаборатория таксите за консумативи са с космически цени и когато се окаже ,че е перфектна юристите и на "Санофи" и от Турция спокойно могат да дадат българската страна под съдВаксината Пентаксим с логото на "Санофи" от години е в имунизационния календар на България.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До и още до 51"но самата ваксина е в имунизационния ни календар" - имаш предвид че Турсакта ваксина я има в календара - и следователно е разрешена или?Има тип ваксина - и тя трябва да отговаря на определени условия - независимо къде е произведена или внесена. Турската - не отговаря не тези условия. А че "СлаБа богу" няма увредени деца - не се знае още! Дано Слава Богу няма!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 51 по внимателноА защо министърчето със светнал поглед не я подложи на такъв анализ - за да няма съмнение? Такъв анализ още няма - а и да излезе надали някой ще му повярва вече. И защо трябваше да лъже няколкократно и да сменя версиите? Историята смърди от всякъде. Дори и да са идеални ваксините - са нарушени купчина закони - и който ги е нарушил, министър или не трябва да отговаря! Защото иначе тези на които ще им иска пръстови отпечатъци след някой месец - ще имат право да лъжат също!
43
2
 
4
 
! Отговори
и още до 51 преди 8 години
"Твой цитат:ЗА ДА БЪДЕ ОТРОВЕНО ДЕТЕТО ТИ. ВЪПРОСНИТЕ ТУРСКИ ВАСКИНИ СА НИ ПОДАРЕНИ! ТЕ ЗА ЗАБРАНЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС. ПРОКУРАТУРАТА ГИ СПИРА, ЗНАЧИ ИМА ЗАЩО. "1. твърдението "забранени в ЕС" е категорично не вярно. 2. В България няма разрешително от Агенцията,но самата ваксина е в имунизационния ни календар3. Най- важното .....няма отровено или увредено детенце от поставените около 90% от тази ваксина.И Слаба Богу!
42
3
 
5
 
! Отговори
51 по внимателно преди 8 години
с "фактите" -5-валентната никога не е била 3 -валентна!Наистина се закупуваше преди 6-7 години от богатите родители,но след това влезе в задължителния календар и е безплатна за всички български деца.Въпроса ми е ,защо противниците на ваксината с продукти и логото на "Санофи " не я подложиха на стойностна експертиза в неутрална чуждестранна лаборатория , а се заровиха в бумагите2??
41
5
 
6
 
! Отговори
777 преди 8 години
КОЙ ЩЕ АРЕСТУВА МОСКОВ !?! НЕ ЗАМАЗВАЙТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО! КАЖЕТЕ НА КОЛКО ДЕЦА СА СЛОЖЕНИ ТЕЗИ ВАКСИНИ!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА НЯКОЙ ОЩЕ ДА НЕ МУ Е ЯСНО, ЧЕ ИМА ВАКСИНИ И ВАКСИНИ???2008Г. ТАЗИ ВАКСИНА БЕШЕ 3-ВАЛЕНТНА И СЕ ЗАКУПУВАШЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СРЕЩУ 60ЛВ.РАЗБИРА СЕ, ЧЕ БЕШЕ ОТ ХУБАВИТЕ! ТО ОСТАВАШЕ И ДА СИ ПЛАТИШ, ЗА ДА БЪДЕ ОТРОВЕНО ДЕТЕТО ТИ. ВЪПРОСНИТЕ ТУРСКИ ВАСКИНИ СА НИ ПОДАРЕНИ! ТЕ ЗА ЗАБРАНЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС. ПРОКУРАТУРАТА ГИ СПИРА, ЗНАЧИ ИМА ЗАЩО. ПО ПРИНЦИП САМИ ПО СЕБЕ СИ ВАКСИНИТЕ ВИНАГИ СА ОПАСНИ. ТОВА Е НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА, НО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ ЗА ПРОИЗХОДА И КАЧЕСТВОТО!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен47,,...Умен,чаровен...",ама моля ви,до кога,ще прехвърляте сексуалните си фантазии върху политиците? Не случайно основният избирател на ГЕРБ,е застаряващата домакиня.
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно нагласен политически скандал. Вбесени са, че всички харесват Москов. Умен, чаровен, действащ. Много от лекарите също го нападат защото действията му са насочени срещу възможностите да се искат пари от пациентите. Всеки, който се опитва да работи за хората и засяга интереси, веднага се намират многознайници, на които им плащат, за да плюят и злепоставят.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът винаги е:-,,Кой взе парите?"