Учи мама, за да... мизерстваш с две висши

Сирак инвалид кара месеца със 130 лв., приятели му носят храна
26 яну 2016 10:30,
121
Учи мама, за да... мизерстваш с две висши
Димитър с дипломите си. Снимка: "Монитор"

"Не съм отчаян. Ако съм отчаян, трябва да ходя да ровя по кошовете. Няма да се предам. Има някои хора, които, като ме разберат в какво положение съм, си мислят, че могат да ме унижават. Може и по-зле да стана, но духом няма да падна".

34-годишният Димитър Василев говори с лека усмивка, въпреки крайната мизерия, в която живее. Изоставен е веднага след раждането, но е успял да изучи и висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Допреди около две години е работил на граждански договор и е успявал някак си да се издържа. В момента, в най-големите студове, се е свил в мазе в кооперация зад Духовната семинария и се опитва да изкара месеца с инвалидната си пенсия от 130 лева.

Историята на Димитър е и обичайна, често срещана, но и не съвсем. Още по време на бремеността си майката е пиела лекарства, за да абортира, но бебето е оцеляло.

Димитър е роден с увреждания на ръцете, но и физическите му недъзи не могат да го сломят.

Той не е загубил чувството си за хумор, въпреки студа, глада и липсата на пари. Шегува се сам със себе си и благодари на Бога, че въпреки опитите да бъде махнат, лекарствата не са увредили психиката и мозъка му.

"Добре, че разсъдъкът ми е запазен, че на какви неща съм се нагледал по домовете, не е истина", казва младият мъж пред "Монитор".

От Ардино, където е роден, попада в Дом за деца без родители в селата Широка лъка и Стойките, а после е бил и в Чепеларе. Учил в училище в Смолян. След това сменя още няколко социални заведения, но успява да попадне на свестен директор в средното училище. Успява да завърши Икономическия техникум в Смолян, където се дипломирал по специалността "Мениджмънт и хотелиерство". След това дошъл в Пловдив, където записал висше образование в Университета по хранителни технологии.

Показва две дипломи за висше образование. Първата специалност е "Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати", по която е успял да се дипломира като бакалавър инженер с успех "Много добър" 5.

Второто приложение към дипломата му за висше образование е магистър по специалността "Компютърни системи и технологии".

Дипломите му обаче стоят непотребни. Никой работодател не го иска, казва Димитър. Изпращал е на много фирми автобиографията си, но абсолютно никой не му се е обадил дори за интервю. Предполага, че причина може да е външният му вид.

"Още като видят снимката на CV-то и съм дотам. Абсолютно никой не се интересува какво мога да върша и какво знам. Ще съм доволен дори на граждански договор някъде, за да мога да си стъпя на краката", казва младият въж.

Той успява да оцелява благодарение на приятелите и съучениците си. Един от тях му е предоставил стаичка в приземния етаж на кооперацията, в която живее, като ангажимент на сирака е само да си плаща тока и консумативите. Друг от бившите му съученици през ден му носи храна и буркани със зимнина, а трети успяват да му осигурят поне по един компютър за ремонт в месеца, за да може Митака, както те го наричат, да си купи поне хляб.

"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хора!? В целия свят е прието че към СВ-то, тоест автобиографията Ви е задължително да има прикрепена снимка.Пълна Ганьовщина...
71
4
 
1
 
! Отговори
До USA преди 8 години
Ама нали са кравари без ценности, това твоето е пропаганда и размива нормалние възприятия на преавославието. (Написаното е иронично)
70
1
 
33
 
! Отговори
USA преди 8 години
Сбъркана държава-а тук в Щатите никакви снимки и дата на раждане не се искат в резюмето и никой не те пита какво си завършил а колко опит имаш и какво можеш да правиш.
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е и да го вземат в някоя фирма, ще го спукат от работа без заплата и най-много да се разболее още повече. Частниците не дават високи заплати, по-добре е ако може да се уреди депутат или евро депутат и сам да си гласува заплатата.
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадърни с диплома,кадърни без диплома,некадърни с диплома и некадърни без диплома!За първите и последните всичко е ясно!Кадърните без диплома все някак се оправят!Проблемът на БГ са НЕКАДЪРНИЦИТЕ С ДИПЛОМА ! А те са в президентството,министерския съвет и министерствата,ръководствата на политическите партии и в Позорищата на представителите на международно организираните престъпни групировки у нас и ЕС !
67
5
 
25
 
! Отговори
Горскио преди 8 години
Не го наемат, защото е индвалид. Назначат ли го веднъж, никога не могат да го уволнят. Българското законодателство възпрепятства тези хора да си намерят работа.
66
0
 
23
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Да завършиш Хранително- вкусовия и да не можеш да намериш работа? Абе... толкова ли квалифицирана работна ръка има в тази България бе? Абе какво се случва в тази страна бре? Изглеждал така, изглеждал иначе- какво значение има, важно е какво знае, какво може, какъв ентусиазъм има за работа...
65
5
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
масово се учи "вишу" по специалности без почти никаква перспектива за работа, само и само да има някаква диплома. Да не говорим, че също така масово се "пускат" нагоре студенти, които даже нямат елементарни познания по правопис и пунктуация примерно. Всеки мислещ за бъдещето си човек може да провери в интернет какво и къде се търси и да реши какво трябва да учи, за да си намери работа. Отделно, като завършиш - никой не е длъжен да те наеме на работа веднага с 2000 евро заплата, без опит.
64
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Димитър не е най-зле и много хора са по-образовани от Димитър, но нямат работа и даже и жилище в София или са фалирали с огромни кредити. Обявите за работа са ментета, не съдържат заплата или търсят евтина работна ръка.
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nasulziha mi se ochite za tova che negovite suychenici mu pomagat kakto mogat...tova e veliko dobro delo...taka v Devnya edno prekrasno semeistvo pomognaha na Emo po podoben put,sega Emo ima semeistvo i e shtastliv ima i rabota..slava na Boga za takiva hora,koito pomagat!
62
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безработицата сред висшистите в България е под 3%. Сами си направете изводите дали да вярвате на такива провокативни заглавия. Иначе е факт, че държавата не прави нищо, за да подпомогне реализацията на такива хора, но такива генерализации като в заглавието са супер вредни.
61
3
 
9
 
! Отговори
Well, Well, Well преди 8 години
И аз съм сирак, аз даже нямам висше образование, работя на 6 и уча. От човек зависи да си продаде труда, да продаде себе си така да се каже. Да се предостави на правилното място, да направи добро впечътление. Ако реши да си намери работа, ще си намери работа. В Софиа работа има. Две висши са повече от без висше!!!! I rest my case.
60
6
 
16
 
! Отговори
_ преди 8 години
Доста е странно човек със способности в ИТ да не може да си намери работа, да не кажа невероятно. Точно в тази сфера е пълно с всякакви странни птици и на никой не му пука как изглеждат, стига да вършат работа.Та ми се струва, че няма пълната информация в тая статия.
59
1
 
3
 
! Отговори
Роки преди 8 години
До АнонименДа си сложи малко силикон и ботокс, маникюр и разните му там екстенъни .Пък може и без диплома...А това с взимането на последните на килограм от опит ли го знаеш, щото аз като я взех моята диплома - такива "на кило" нямаше - гаранция .
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато има човек основа трябва да направи конструкция върху нея.При повечето от нас това става по естествен начин с подкрепа на околните и с времето, и си намираме собствения път.При него поради мизерията и липса на достатъчно подкрепа конструкция се изгражда много бавно.Примерно учене на английски в този случай е важно ако се ориентира към IT - или наличието на Интернет да се ориентира в каква посока да се усъвършенствува и съответствено да го прави.И тогава да дойдат и финансовите резултати
57
1
 
50
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Т.нар. български бизнес не търси кадърни хора,иначе защо ще искат снимка когато си изпращаш СV-то.Даже някои искат и в цял ръст.В Вългария много се робува на външния вид,а не на качествата.Не всички имат манекенски размери и приличат на Ален Делон и не е необходимо.Но иначе бизнеса само реве за кадри-назначават по външен вид,после не вървели нещата.Дано има останали нормални работодатели,за да подадат ръка на момчето.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образованието си е образование независимо дали другите ти го признават.От статията се вижда че благодарение на познанията си този човек изкарва някои лев допълнително и е в състояние да направи икономия в разходите на храната пак благодарение на познанията.Но на този етап не може да превърне тези познания в стабилен доход.Но това не променя факта че той има стабилна основа на която да стъпи .Ако я нямаше вече лошо наистина няма шансове.
55
0
 
13
 
! Отговори
телк преди 8 години
мда и не е само този с 130 лв пенсия , десетки хиляди са ...
54
1
 
36
 
! Отговори
Az преди 8 години
добре де, напишете един телефон, човек ако може и иска да помогне как да го намери този човек
53
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не става само с диплома, трябва и акъл. То ако ставаше само с диплома, аз още утре мога да си купя 10, ама каква файда.