Учи мама, за да... мизерстваш с две висши

Сирак инвалид кара месеца със 130 лв., приятели му носят храна
26 яну 2016 10:30,
121
Учи мама, за да... мизерстваш с две висши
Димитър с дипломите си. Снимка: "Монитор"

"Не съм отчаян. Ако съм отчаян, трябва да ходя да ровя по кошовете. Няма да се предам. Има някои хора, които, като ме разберат в какво положение съм, си мислят, че могат да ме унижават. Може и по-зле да стана, но духом няма да падна".

34-годишният Димитър Василев говори с лека усмивка, въпреки крайната мизерия, в която живее. Изоставен е веднага след раждането, но е успял да изучи и висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Допреди около две години е работил на граждански договор и е успявал някак си да се издържа. В момента, в най-големите студове, се е свил в мазе в кооперация зад Духовната семинария и се опитва да изкара месеца с инвалидната си пенсия от 130 лева.

Историята на Димитър е и обичайна, често срещана, но и не съвсем. Още по време на бремеността си майката е пиела лекарства, за да абортира, но бебето е оцеляло.

Димитър е роден с увреждания на ръцете, но и физическите му недъзи не могат да го сломят.

Той не е загубил чувството си за хумор, въпреки студа, глада и липсата на пари. Шегува се сам със себе си и благодари на Бога, че въпреки опитите да бъде махнат, лекарствата не са увредили психиката и мозъка му.

"Добре, че разсъдъкът ми е запазен, че на какви неща съм се нагледал по домовете, не е истина", казва младият мъж пред "Монитор".

От Ардино, където е роден, попада в Дом за деца без родители в селата Широка лъка и Стойките, а после е бил и в Чепеларе. Учил в училище в Смолян. След това сменя още няколко социални заведения, но успява да попадне на свестен директор в средното училище. Успява да завърши Икономическия техникум в Смолян, където се дипломирал по специалността "Мениджмънт и хотелиерство". След това дошъл в Пловдив, където записал висше образование в Университета по хранителни технологии.

Показва две дипломи за висше образование. Първата специалност е "Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати", по която е успял да се дипломира като бакалавър инженер с успех "Много добър" 5.

Второто приложение към дипломата му за висше образование е магистър по специалността "Компютърни системи и технологии".

Дипломите му обаче стоят непотребни. Никой работодател не го иска, казва Димитър. Изпращал е на много фирми автобиографията си, но абсолютно никой не му се е обадил дори за интервю. Предполага, че причина може да е външният му вид.

"Още като видят снимката на CV-то и съм дотам. Абсолютно никой не се интересува какво мога да върша и какво знам. Ще съм доволен дори на граждански договор някъде, за да мога да си стъпя на краката", казва младият въж.

Той успява да оцелява благодарение на приятелите и съучениците си. Един от тях му е предоставил стаичка в приземния етаж на кооперацията, в която живее, като ангажимент на сирака е само да си плаща тока и консумативите. Друг от бившите му съученици през ден му носи храна и буркани със зимнина, а трети успяват да му осигурят поне по един компютър за ремонт в месеца, за да може Митака, както те го наричат, да си купи поне хляб.

"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
27
 
! Отговори
Dbthntmm преди 8 години
Чумата да тръшне всички гадни алчни политици.
51
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учете за знание а не за диплома! Дипломите в България ги продава мафията ! Същата мафия, използвайки държавни ръкавици рекетира народа . Мизерията е свързана с България а не с образованието.
50
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората едно не можаха да разберат - образванието не е качество. Има много други много по-ценни качества, които гарантират усех, но образованието не е сред тях. Понякога помага, но в много случаи по-скоро дори пречи.Има неща като предприемчивост, изобретателност, мислене извън рамките и т.н., които са много по-ценни от хартишката на университета, особено ако говорим за България. В САЩ например хартишката на Харвард може и да значи нещо.
49
5
 
19
 
! Отговори
10 преди 8 години
Образователната ни система е пародия! НЕ на училището, ДА на образованието!!! Училището е загуба на време, място за индоктринация! В самообразоването е истината!
48
8
 
27
 
! Отговори
The one преди 8 години
Жалка българска действителност...Радвам се, че децата ми ще се изучат и реализират извън целия този абсурд....
47
1
 
19
 
! Отговори
елена преди 8 години
До АнонименИНТЕРЕСНО МИ Е КАК И С КАКВО Е ПЛАЩАЛО ТОВА БЕДНО МОМЧЕ??? ЗА БЕДНИТЕ НЯМА ПЛАЩАНЕ,УЧАТ ДО ОТКАТ,А ОТ ТАКИВА БОГАТИ К,,,,,,,,И ТИП"ПЛАЩА" НЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА!!!!
46
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаем ,че у нас принципа е кой те изпраща ,а не кой си и какво можеш.
45
1
 
48
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Какво его бе, човек?! Каква фирма на бащата?! Той няма родители, живее в мазе, в което приятел го е пуснал, студува, мизерства, какво его, какви ги плещиш?
44
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента нещата са такива,че за компютърен специалист,може спокойно да си седи в къщи и да работи за хора по целия свят.Има сайтове с дребни поръчки,има една камара възможности за правене на сайтове дистанционно, хиляди възможности за обработка на снимки,собствени мобилни приложения.Дори за фирми, които са на другия край на света.Просто трябва малко упорство в началото.Не е нужно да си подадеш носа извън вратата на жилището. Да му се помогне с по-читав лаптоп и да му пуснат интернет от приятели
43
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто българския работодател бяга като дявал от тамян от хора с процент инвалидност, щото първо няма как да го експлоатират, второ - има право на повече платен отпуск от тези без инвалидност. Няма значение дали си трудно подвижен, незрящ, със затруднен слух или диабетик, в повечето случаи работодателите се правят, че те няма и не си кандидатствал... Там е проблема, не в дипломите на човека. А колкото до заглавието - Днес.бг направо продъниха дъното!!!
42
2
 
12
 
! Отговори
бургазлия преди 8 години
Сития на гладния не вярва.При всяка реформа правят съкращения и и дори в преходното правителство поради голям врой чантажии спрямо полицаите на терен превиждаха някой от длъжностите да се заемат от младежи в неравностойно положение.Отново се заговори за реформа но това хуманно предложение се отхвърля от МВР понеже е от преходното правителство.Дай боже да дойде и добър ден във всеки дом с подобен проблем.Утре на ПРОТЕСТА ДА ГО ПОСТАВИМ.Димитър и останалите да подкрепим.
41
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип самоцелното трупане на дипломи без покритие е глупост, но явно тук случаят не е такъв. А според мен той би бил доволен и да го назначат и на длъжност, която не изисква висше, само и само да се издържа и живее нормално. А за заглавието казаха - гнусно е!
40
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че има две дипломи, не означава че е умен и кадъренВ България има 54 университета, които се борят за прием на студенти. В повечето от тях и магаре да влезе, ще завършиЛично съм бил свидетел как турски студент взима диплома от наш университет, без дори да знае български език. На въпроса ми как е взел изпитите, той ми отговори - плаща
39
0
 
15
 
! Отговори
оф преди 8 години
а калфен иска да праща всичкипинвалиди на работа ... ето ви нагледния пирмер какво ни чака ако останем без мижавите 130лева, честно казано мнооооооооого се съмнявам дори след тази статия ама дано се анмери свестен работодател да помогне на човека
38
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** корпоративни яйчари (HR) са игнорирали тоя човек по снимка. Една *** кифла ще си намери лесно работа. Но ако си инвалид, спукана ти е работата.
37
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
ПРИ СИЛНА РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА ЩЕ ИМА И СОЛИДНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАБОТА И ЗА ТРУДОУСТРОЕНИ , АМА НЯМА РАБОТА , ПРОСТО - ХОРАТА СА ИЗЛИШНИ, ЦЕЛТА Е ДА ИМ СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ. НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА САМО НА ИЗНОС НА ПШЕНИЦА И ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ, АМИ - НАПРАВЕТЕ ТАКА , ЧЕ ДА СЕ ПРЕРАБОТВА ТАЗИ ПШЕНИЦА НА ДРУГИ ХРАНИ , ФУРАЖИ , МЕСО , МЛЯКО, ВСЯКАКВИ ХРАТНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ , ПОМИСЛЕТЕ ЗА ТОВА - ЧЕ В ЕДИН МОМЕНТ ГОРА НЯМА ДА СОТАНЕ И НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЕ СЕЧЕ, КРАДЕ И ИЗНАСЯ...
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политицитуе със сигурност нямат представа, как живеят инвалидите и пенсионерите, но пък винаги се грижат ман**лите да живеят добре!
35
2
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ , ЧЕ САМОЦЕЛНОТО УЧЕНЕ НЯМА СМИСЪЛ , ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В БГ Е ТОТАЛНО ДЕВАЛВИРАЛО , НЕ МОЖЕ В ДЪРЖАВА - 6 МИЛИОНА ДА ИМА 60 УНИВЕРСИТЕТА И ДА БЪЛВАТ ПО 120 000 ВИСШИСТИ ГОДИШНО, ПО 2 ПРОФЕСОРИ НА ДЕН... ТОВА Е ПЪЛЕН АБСУРД. ПРИ ЛИПСАТА НА РЕАЛНО РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА. ТУКА ВСИЧКО СЕ КРЕПИ НА ЕДНИ ПАРИ , КОИТО СИ СМЕНЯТ СОБСТВЕНИКА ВЪВ ВИД НА АКЦИЗИ , ДДС И Т.Н. БАНКИТЕ ТАКА СА НИ ЗАКЛЕЩИЛИ , НЯМА КРЕДИТИРАНЕ , НЯМА НОРМАЛНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА, НЯМА НОРМАЛНА ИКОНОМИКА...
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
точно това заглавие дали е подходящо за случая на този човек?!някой иска да му се преисмее или дали му помогне
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтите на хората се събраха в една: да си намерят работа !