Учи мама, за да... мизерстваш с две висши

Сирак инвалид кара месеца със 130 лв., приятели му носят храна
26 яну 2016 10:30,
121
Учи мама, за да... мизерстваш с две висши
Димитър с дипломите си. Снимка: "Монитор"

"Не съм отчаян. Ако съм отчаян, трябва да ходя да ровя по кошовете. Няма да се предам. Има някои хора, които, като ме разберат в какво положение съм, си мислят, че могат да ме унижават. Може и по-зле да стана, но духом няма да падна".

34-годишният Димитър Василев говори с лека усмивка, въпреки крайната мизерия, в която живее. Изоставен е веднага след раждането, но е успял да изучи и висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Допреди около две години е работил на граждански договор и е успявал някак си да се издържа. В момента, в най-големите студове, се е свил в мазе в кооперация зад Духовната семинария и се опитва да изкара месеца с инвалидната си пенсия от 130 лева.

Историята на Димитър е и обичайна, често срещана, но и не съвсем. Още по време на бремеността си майката е пиела лекарства, за да абортира, но бебето е оцеляло.

Димитър е роден с увреждания на ръцете, но и физическите му недъзи не могат да го сломят.

Той не е загубил чувството си за хумор, въпреки студа, глада и липсата на пари. Шегува се сам със себе си и благодари на Бога, че въпреки опитите да бъде махнат, лекарствата не са увредили психиката и мозъка му.

"Добре, че разсъдъкът ми е запазен, че на какви неща съм се нагледал по домовете, не е истина", казва младият мъж пред "Монитор".

От Ардино, където е роден, попада в Дом за деца без родители в селата Широка лъка и Стойките, а после е бил и в Чепеларе. Учил в училище в Смолян. След това сменя още няколко социални заведения, но успява да попадне на свестен директор в средното училище. Успява да завърши Икономическия техникум в Смолян, където се дипломирал по специалността "Мениджмънт и хотелиерство". След това дошъл в Пловдив, където записал висше образование в Университета по хранителни технологии.

Показва две дипломи за висше образование. Първата специалност е "Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати", по която е успял да се дипломира като бакалавър инженер с успех "Много добър" 5.

Второто приложение към дипломата му за висше образование е магистър по специалността "Компютърни системи и технологии".

Дипломите му обаче стоят непотребни. Никой работодател не го иска, казва Димитър. Изпращал е на много фирми автобиографията си, но абсолютно никой не му се е обадил дори за интервю. Предполага, че причина може да е външният му вид.

"Още като видят снимката на CV-то и съм дотам. Абсолютно никой не се интересува какво мога да върша и какво знам. Ще съм доволен дори на граждански договор някъде, за да мога да си стъпя на краката", казва младият въж.

Той успява да оцелява благодарение на приятелите и съучениците си. Един от тях му е предоставил стаичка в приземния етаж на кооперацията, в която живее, като ангажимент на сирака е само да си плаща тока и консумативите. Друг от бившите му съученици през ден му носи храна и буркани със зимнина, а трети успяват да му осигурят поне по един компютър за ремонт в месеца, за да може Митака, както те го наричат, да си купи поне хляб.

"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Такива заглавия грам не са забавни и духовити. Те и иначе не са, но така съвсем
31
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Бойко вчера се хвалеше как икономиката нараснала с процента за година. Бойко сигурен съм че незнаеш как живеят българите
30
0
 
10
 
! Отговори
Златко преди 8 години
Ами нищо му няма на заглавието, както се вижда прави рейтинг на статията. Както някой отбеляза по долу в нашата медия няма нищо социално и най-важното за нас е рейтинга, т.е парите.
29
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 31Абе не знам аз познавам хора които започнаха и то не във фирмите на баща им. Глупостите може да си ги говориш колкото искаш.
28
4
 
22
 
! Отговори
ффс преди 8 години
Никога никой работодател не го е интересувало каква или колко дипломи имаш, всичко което искат да имаш е СТАЖ !!! Някога може и да е имало значение, когато сме имали производство и икономика, но това е в миналото...работете да трупате стаж, дипломите никой не ги гледа
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искам Димитър да се обижда защо не знам долното дали ще се отнесе за него или не. Но имах един съсед също с две висши образования от УНСС и човека искаше да почне директно като мениджър или управител във фирма, е няма как да стане, ако фирмата не е бащати. Предлагаха му работа без управленски функции и отказваше заради високото си его. Сега е общ работник понеже няма на къде вече.
26
1
 
14
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
До Петьо-ЕврейБате,турай по някоя запетайка чат-пат !!! Ей така ,за декорация...Че си скаран с правописа...
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше кафяв от дом с две образования и без работа, щеше да е медийна звезда. Обаче нали е един от нас, НИКОЙ нищо не прави. Да съди държавата в Страсбург. Те са поели ангажимент да се грижат за "най-слабите" си поданници. Какъв ЕС, какви пет лева. В едно министерство ли не могат да го назначат на работа да им подържа компютрите дори..... Просто не искат. Това е истината. Има мамини некадърници назначени за нищо неправене с привилегии на държавен служител.
24
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инвалидите в България са хората, за които не се говори, тях не ги дават по телевизията, не пишат за тях по списанията, за тях няма помощ, стимул и възможности. Никой не се грижи за тези хора, срам и позор за държавата ни и управляващите. СРАМ, СРАМ, СРАМ, после тука по форумите разни "последователи" на политическите партии се надплюват, за какво бе хора, каква файда, положението става все по-отчайващо, а по ТВ кмет нае**л 16 год.проститу**а, Николета си показала п**ката и т.н ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!!!
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминал 2!
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей затова, ей затова всеки де що има душа,интелект и две здрави ръце избяга от България. То е непоносимо. "Студените чужденци" не гледат на хората с увреждания по този долен начин като в България. Особено пък при него психиката и интелекта не са засегнати. Няма ли една гражданска организация която наистина да помага, а не само да смуче от разни фондове или cороcоидства по медиите??Държавата да даде по голям процент да се внасят данъци директно към такива организации, болници, спорт.
21
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавието е ужасно просташко. Сменете го.
20
12
 
7
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 8 години
Това доказва само едно че и пет виши акъл няма да ти дадът!!!!! а в българия без него ще гладуваш защото държава има но само за бокати хора и чиновници жалко е но истината е такава!!!
19
3
 
67
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Абе златко, не мислиш ли че изтърканото клише "учи мама..." не е удачно в случая? Човека няма и не е имал майка.
18
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шокиран съм, че с "магистър по Компютърни системи и технологии" никой не го иска. Нали нямало IT специалисти бе ? Ето ви един...
17
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така, на човека му трябва работа, а и съвсем не е единственият в това положение. По цял ден плюем тези, които за нищо не стават, размножават се и чакат помощи, а колко такива кадърни хора мизерстват! Дано някой работодател прочете статията.
16
1
 
21
 
! Отговори
До 3 и 5 преди 8 години
Вие пък! Това не е медия дори с грам социална анагжираност. Тук е важно да имат рейтинг и да печелят от реклами. Също да изтрият неудобните за тях мнения като това.
15
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора като него не се нуждаят от пари или подаяния, а от някой, който да им помогне да си оформят правилно CV-то! Момчето има добро образование и може да се издържа само! Фирмите получават по 100-тина CV-та и ако не успееш да им хванеш окото няма как да те вземат. Парите, храната и стаичка в мазето не са помощ! Помогнете му да си намери работа, той сам ще се справи!
14
0
 
52
 
! Отговори
младен преди 8 години
Е гледам на снимката съвсем нормален си изглежда. Не е модел ама си изглежда съвсем нормално. Дано да успее да намери работа.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо въобще си слага снимка на CV-то? Барман ли иска да става? Ако наистина има магистратура по КСТ и си разбира от работата, ИТ фирмите ще го лапнат абсолютно без значение как изглежда.