Уф, че мирише... Не си ти, когато си пиян!

За пристрастяването, чашката с приятели и нуждата от помощ
26 яну 2016 18:00,
14
Уф, че мирише... Не си ти, когато си пиян!
Снимка: Архив Reuters

Почти всеки човек пие алкохол. Но наистина ли е нормално да пием традиционната чашка вечер? Къде е границата между пристрастяването и кога трябва да се потърси помощ. Проблемът с алкохолизма личен ли е или обществен? На тези въпроси потърси отговорите екипът на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Психологът и фамилен терапевт Милена Ненкова обясни, че всеки е зависим от нещо - телевизията, храната, кафето, алкохола, цигарите.

"Всички тези неща ни правят някаква услуга. Най-често те ни разсейват от това, което се случва вътре в нас. Ние извършваме това, за да не чувстваме", обясни специалистът.

Милена Ненкова смята, че обикновено зависимите хора са от дисфункционални семейства. Разводът, насилието или смъртта на родител в ранна детска възраст са предпоставка, обясни психологът.

Специалистът допълни и че зависимостта маскира други проблеми.

"Когато в семейството има зависим, цялото семейство се структурира около този човек", отбеляза Милена Ненкова. Тя уточни и че в България е нормална употребата на алкохол.

"Алкохолът е достъпен. Вечерната доза е съвсем в реда на нещата. Но хората почват да търсят вече подкрепа в по-ранна фаза на проблема", добави Милена Ненкова.

По думите й най-важно е зависимият човек да признае, че има проблем. Минимумът на лечението е две години.

А къде консумацията на алкохол е най-голяма? Какви са причините за алкохолизма и как може той да бъде предотвратен? Вижте във видеото на предаването "ДНЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
8
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
Алкохола не трябва да присъства ежеднедневно. От време на време на време и с мярка и не чист твърд алкохол. Няколко чаши червено вино от дъжд на вятър или половин чаша водка смесена с плодов сок, фанта или нещо подобно. Ежедневното пиене показва, че човек се мъчи да забрави и отстрани от себе си душевна болка която изпитва, но това е опасно защото може да доведе до съществени проблеми с алкохолизма. По-добре е да си намери занимателно хоби с което да прекарва времето си.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко си има мярка.. даже и чиките
6
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Бря затова ли пияниците бъркат телефоните чудя се понякога някои да не са призобили с пиенето в теленор интересно ми е кви ли лъжи тръска тоя дисководещ горкия тои от пиенето
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По темата за алкохола се доверявам единствено на Достоевски...Наздраве!
4
7
 
6
 
! Отговори
бай Минч преди 8 години
Язе пием от 12 годишен,а последно време от сутрин.Чернио ми дроб пее на умрело,приличам на 49 чичи,а съм на 28,обаче па кво ми е благооооо...............
3
3
 
12
 
! Отговори
Фьодор Михайлович преди 8 години
Казвам ви един разумен доводизпробван е от от мен самия.Липсата на повод не е повод,който да ме кара да не пия.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, колко често и какво количество е гранично, за да кажем, че имаме проблем? Щото така е доста общо - пиеш, значи си алкохолик.
1
2
 
18
 
! Отговори
... преди 8 години
А?