Българинът – страхлив и(ли) безразличен към насилието

Всеки четвърти смята, че сме напълно апатични към страданието на другите
Обновена: 27 яну 2016 18:13 | 27 яну 2016 17:52, Красимир Ангелов
77
Българинът – страхлив и(ли) безразличен към насилието
Снимка: Булфото

Случаят със смъртта на 18-годишният Тодор от Враца за пореден път повдигна въпроса за насилието на улицата и борбата с него. Дори да оставим настрана въпроса кой кого и колко е бил, шокиращ остава фактът, че на боя е имало доста свидетели, които просто са наблюдавали и снимали трагедията на улицата.

Само преди ден пък шофьор нападна с бокс шофьор на автобус в София. Пред погледа на десетки пътници. Още пресен е случаят в началото на месеца, когато тинейджър преби брутално пътник в автобус в Бургас заради направена забележка към гаджето му. Отново пред хората, пътуващи в автобуса.

Безразличен ли е българинът към насилието по улиците? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели преди седмица.

Очаквано анкетата, в която гласуваха близо 2040 души, събра доста полярни мнения.

Мнозинстовото от отговорилите – 34%, смятат, че българинът не е безразличен, но се страхува какво би му се случило, ако се намеси в разгорял се конфликт на улицата.

Други 30% също изказват подобно мнение, като споделят, че насилието напълно е завладяло улицата у нас и сам човек без подкрепа не може да направи нищо в такъв критичен момент.

Не липсват и тези, които са крайно критични към поведението на българина, защото според тях той е напълно апатичен и не помага на човек в беда. Това смята почти всеки четвърти, отговорил в анкетата ни – 24%.

Едва 5% са тези, които са твърде убедени, че българинът е състрадателен и помага винаги, когато може. А щом не го е направил в тези случаи, значи явно не е имало как.

7% от останалите пък са категорични, че от единични случаи не може да се правят заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Жоро Мафиата преди 8 години
Редактора да намали филмите като Транспортер
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се очаква да направя ако някой влезе в автобуса и с бокс започне да бие шофьора? Освен да се обадя на полицията и на бърза помощ /което хората са направили/.
49
0
 
4
 
! Отговори
MAKED0N преди 8 години
Gragjanite ne se straslivi ima i hrabri megu niv no nekoi se samo nabljuduvaci zaradi toa sto se bez nikakvo ORUZJE A SITE KRIMINALCI SE NAORUZANI. Sekoj graganin ima pravo na oruzje barem eden pistol a osobeno zenite. DRUGO ke bese 7 ili 8,9 gragani vo momentot gi izvlecat revolverite. Ni eden kriminalec nema sansi . ORUZJETO VO RACE NA GRAGANITE , ORUZJETO SMIRUVA KRIMINALCI. Arno ama ova ne mu odgovara na politicarite i tie vodat smetka samo za svoja bezbednost. ZNACI KRIVI SE TIE.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората се страхуват! Законите ни са безумни. Тук се страхуваме дори да се защитим, когато ни нападат, защото според съда ни изведнъж престъпникът се трансформира в жертва. Някой може да влезе в дома ти и да опита да те заколи, но ако ти го нараниш по някакъв начин жална ти майка. Винаги ние сме потърпевшите и за съжаление не се борим срещу това.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сме апатични, но съдебната ни система работи, все едно че защитава престъпниците. Има регистрирани и пуснати убийци по улиците, осъждани по 11 пъти на по 30 години с излежани присъди, изнасилвачи с условни. Всички знаят, че полицията няма да ни помогне, съдът няма да ги осъди. Чувстваме се незащитени и уязвими. Чужденците се намесват, защото знаят, че имат цялятя система зад гърба си, а ние нямаме нищо.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът , не е че ако се намеси ще го съдят за нападение (най-вероятно така ще стане с ненормалната ни съдебна система) , а е че в други държави , този който ще се намеси е наясно , че и други ще се намесят , вярва в справедливоста и полицията и също така другаде най-много да изяде няколко тупаници , докато тук има реална опасност да те наръгат или пребият до смърт , само защото си скочил да защитиш някой , защото е пълно с престъпници и ненормалници по улиците ни , НЯМА ГОЛЕМИ ПРИСЪДИ.
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Проблемът е, че ако някой се намеси ще го съдят за нападение. Може и в затвор да го вкарат. Дори ако се защитаваш може ти да излезеш виновен."Оправдание за мързел и бездействие винаги се намира. Стой отстрани и гледай сеир. Това е нещото, което лиспа на българите - смелостта.
44
1
 
13
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Естествено, че българите сме страхливи. Просто така сме си свикнали още от времето на 500 годишното съжителство с турците. Нали знаеш - мирна главица сабя не я сече. Та и до ден днешен сме си с робския манталитет - радваме се на чужното нещастие, защото самите ние сме толкова нещастни и мисълта, че има някой по-зле от нас ни кара да се чувстваме добре.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е, че ако някой се намеси ще го съдят за нападение. Може и в затвор да го вкарат. Дори ако се защитаваш може ти да излезеш виновен. Има нещо в начина, по който се правят/тълкуват законите. В България нямаш право реално да се защитаваш. Ако те нападат с голи ръце, трябва така да се защитаваш, ако е с хладно оръжие трябва да си максимум с такова. За намесване в спречкване на други ще те разчекнат от простотии, та може и да поседиш на топло.
42
0
 
11
 
! Отговори
Babavitrankina преди 8 години
Уви, законите у нас са направени така, че ако се намесиш а/ при побой; б/ при припаднал човек; в/ ако си свидетел на каквото и да било друго нарушение на закона, то ТИ ще си виновен! Туй то, де казваше баба. Защо да ме мъкнат по съдилища 2-3 години? Рибата се е вмирисала откъм главата отдавна ....
41
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До "Ха,ха,хаааааааа" - На такива като тебе им се иска България да е нищо, но няма да го бъде. България е най-старата държава в Европа и съществува преди още фесове като теб да са знаели, на кой ага да се кланят. Ще ги изчистим продажниците, но най напред народа трябва да се въоръжи. Само въоръжения народ може да бъде свободен.
40
3
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
БЪЛГАРИЯ ---Е САМО ЕДНО ИЗОСТАНАЛО И БЕДНО СЕЛО.....В ЕС...!Ще направя всичко , за децата си .....ЗА ДА ГО НАПУСНАТ И СЕ ОБРАЗОВАТ ПО ЕВРОПЕЙСКИ!АКО ИСКАТ ПОСЛЕ----ДА СЕ ВРЪЩАТ!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен. Когато раждаш деца, просто даваш живот. От там нататък е висша форма на егоизъм да мислиш, че го правиш за себе си! Просто трябва да направиш така, че този живот да има смисъл. А като правиш Нищо, щото просто така ти изнася, живееш в сегашна България и не очакваш нищо смислено!
38
2
 
5
 
! Отговори
КОЕ "НАСИЛИЕ&qu преди 8 години
КОГАТО ДВАМА СЕ БИЯТ .....НИКОГА НЕ СЕ МЕСЯ !!!НЕ СЪМ, и НЕ МОГА ДА БЪДА "СЪДНИК" -------НИТО ЖЕЛАЯ ДА ВОДЯ "ЧУЖДИ ВОЙНИ"!!!!ВОЮВАМ САМ !!ВОДЯ САМО "ЛИЧНИ ВОЙНИ"-----ЗА ДРУГИТЕ СИ ИМА.... "ПОЛИТИЦИ"...!!!!!!!
37
2
 
4
 
! Отговори
Валя преди 8 години
ВЕрно е! Не съм. Тя и мама така ми казваше "Какво искаш от момчето? Нали не те бие!" То човек 'кво да иска повече!!! Така хубаво е да переш чорапи, ***, да раждаш децата му, щото гените са му невероятни, да го буташ, белким стане бизнесмен и после ... О, боже залюбил млада мацка! Е, кога да му остане за нещо Велико? То толкова им е капацитета! Sorry, ама истината е такава. Не се заяждам, просто констатирам. А колко хубаво би било, ако....
36
11
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
"НЯМА ТУРСО РОБСТВО"...И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО....!!!!!!!!!!БЪЛГАРИТЕ ---НЕ МОГАТ ДА СЕ УПРАВЛЯВАТ И ВЛАДЕЯТ!ДНЕШНИЯ ДЕН----Е ПРЯКОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО!ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ГИ УПРАВЛЯВА -----ЗАЩОТО НИКОГА НЕ МОГАТ ДА ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ!НАЦИЯТА СЕ ЗАПАЗВА ---БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОСМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО и СУЛТАНА!..дори Априлското въстание ---е платено с руски пари....ха,ха,хаааааааааааа...
35
2
 
3
 
! Отговори
Валя преди 8 години
Не бягам по тъч линията. Просто от работа в къщи. Преди време един таксиметров шофьор каза нещо, много умно, което и мен ме изуми. Че трябва жените да скочат и тогава мъжете им няма как да не скочат да ги защитят. Т.е. ще трябва да направят това, което трябва да направят по принцип. А няма как жените да скочат като ги заливате с хиляди задължения или ги пращате по моловете, за да са фешън! Въпрос на избор, нали?
34
0
 
7
 
! Отговори
kl преди 8 години
главния на турските заптиета казва на левски ;-можех да пратя 300 заптиета да те пазят по пътя, но пратих само 3ма та барем твоите скочат и те отърват,не го направиха видиш ли за кого си тръгнал да мреш; дали е вярно това като цяло незнам, но е факт че бг за 2ри път пада под турско робство и никои от народа не му пука(продажниците в парламента не ги броя) кого после ще чакаме пак да ни освободи и пак след500год. ли , и както е тръгнало ще имали кого да освобождават българи ли , *** ли
33
0
 
4
 
! Отговори
Валя преди 8 години
Krom, ако онези, за които стоим прави на 2-ри юни мислеха така, дали Вас и мен щеше да ни има? Някой изобщо мисли ли за това, което оставя зад себе си или може би ще остави? А именно отрочетата! По-добре да ивестираме в цици, коли други екстри, с които да се продадат или убият, отколкото да им дадем правилния пример. Чудя се какво толкова интересно има във Вашия живот. Защото аз просто умирам от скука от това, което се случва наоколо. Наистина нищо лично. Просто този идиотизъм години наред...
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина по традиция се репчи само на по-слаби. Преценява те по дрехите, колата и решава дали ще прави мизерия.