(Не)Патриотично!

На заспала нация не й трябва Балканджи Йово. Тя отдавна е дала Яна
Обновена: 27 яну 2016 13:30 | 27 яну 2016 13:22, Красимир Ангелов
203
(Не)Патриотично!
Снимка: Булфото

"- Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?
- Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!"

Така започва едно стихотворение, което знаем всички. И което скоро няма да се изучава. И което може би един ден ще бъде забравено. Едни са горди с него, защото показва непримиримостта на българския дух срещу поробителя. Други не го харесват – защото е архаично и изпълнено с някакъв национализъм, който няма място в XXI век. За трети пък то направо хич не е политкоректно, защото днес тези 5 века не са били турско робство, а османско присъствие. Извинете... сега модерното е "съжителство". А понятието "турска вяра"... не може сега така, какво ще си кажат нашите нови партньори?! Нали по думите на самия ни президент в България моделът на толерантността работи и е пример за цяла Европа. Няма да го разваляме с някакви архаични стихотворения, я!

И какъв е тоя див балкански субект Йово, който не дава плеймейтката Яна за "съжителство" с мирния гражданин от османски произход. Хич не е куул това.

Добри Чинтулов и той същата работа – някакъв юнак на коня, който зове с тръба "всички на оръжие". Оръжие срещу кого? Срещу тези, дето ще ни бранят небето скоро време ли?

Не, тук не е въпросът дали това или онова стихотворение ще се учи в пети, седми или десети клас. В МОН нали е пълно с експерти, те да преценят. Но е смешно да падат емблематични български произведения, само защото не звучали актуално в XXI век. Или пък защото художествената им стойност е със съмнителни качества. И най-вече – защото не са коректни към толерантното съвремие.

Но да оставим литературата на мира. Ще кажете – има толкова съвременни автори с прекрасни произведения, те Вазов тръгнали да учат. Или Ботев – с някакви излишни патоси. И без това учениците споменават Ботев или Вазов във Фейса само когато група наши съграждани (няма да казвам от какъв произход, защото никак няма да е коректно!) си правят снимки как показват средни пръсти срещу лицата на видните патриоти. Да видим историята, която омеква все повече и повече. Робство тук по нашите земи не е имало, това го разбрахме още преди 20 години. Появи се и доста по-точния термин присъствие – щото хората са дошли на нормален поход през 14 век и малко са се застояли. Е, може и повече от необходимото, но пък проблеми не сме имали. Така казват.  Проблемите ги създават такива като Паисий, Софроний Врачански, Георги Раковски, Каравелов, Левски, Ботев... Че будят блажено спящия народ, който си е бил много ок по време на присъствието – имал си е бизнесче, търговийка. Тук-таме е поработвал без пари на чорбаджията, ама времена... така е било. Българите просто са си били бригадири още по време на присъствието.

Днес вече терминът "присъствие", появил се незнайно как и незнайно откъде, е старомоден. Време е да се замени със "съжителство". И точно това съжителство е било нарушавано от диви субекти като тоя Йово по-горе. В крайна сметка за какво ни е този Балканджи Йово в съвремието? Днешният българин отдавна знае, че преклонена глава сабя не я сече. Герои не ни трябват, трябва ни една обща еднакво затъпяла маса.

И след като се появиха учени, които ни убеждаваха, че клането в Батак е мит, кои сме ние да твърдим, че е имало чуждо владичество, а не просто присъствие и съжителство? То излиза, че Освободителната война не е била никаква освободителна, а чиста окупация. Изобщо онези години са били един доста тежък и неприятен период за иначе толкова толерантното ни общество.

А тези средновековни диваци Тервел, Крум, Симеон, Самуил... Иван Шишман изобщо не трябва да се споменават. Първият – развалил екскурзията на хората още през 8 век. Нарушил основно човешко право – правото на придвижване. Ми Иван Шишман – абсолютен антиглобалист – отказал държавата му да стане член на Османския съюз. Така че заличете тази история – тя не създава толерантни хора. Хайде DJ, пускай "Джелем, джелем". Коя беше тая Яна?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: литератураистория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
4
 
! Отговори
До Исмаил преди 8 години
Исмаиле, турчин си и защитаващ турците,въпреки че според някои "капацитети" тогава е нямало турска държава, а Османска империя! А Турция,като държава я основава Кемал Ататюрк и затова е БАЩА НА ТУРЦИТЕ! А дали е било "робство или иго" или "съжителство" ,това са го написали хората ,които са живеели по онова време-Вазов,Ботев,З.Стоянов и много други!
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 161ИСМАИЛЕ. ПЪРВАТА КОНСТИТУЦИЯ Е ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА САН МАРИНО Е ПРЕЗ 1600. КАТО МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ОЩЕ ПО-ДРЕВНИ- ДР.АТИНА И СПАРТА...В РУСИЯ -1918. ТОВА НЕ ПОПРЕЧИ НА РУСКИЯ НАРОД ДА НИ ПОМОГНЕ В РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА. А ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ? НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ПОСМЯ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. АЛЕКСАНДЪР Е ИМАЛ СВОИ ПРОБЛЕМИ С ТУРЦИТЕ. НО ВЪПРЕКИ ТОВА КАТО Е РАЗБРАЛ ЗА ЗВЕРСТВАТА В БАТАК И т.н. СЕ СЪГЛАСИЛ ДА СПАСЯВА ХРИСТИЯНИ-БРАТУШКИ. ТАЗИ ДУМА Е ОТ АЛЕКСАНДЪР
133
1
 
6
 
! Отговори
Миличко преди 8 години
До ПешкоПропуснах: само в Плевенската епопея за избити 11 000 руски воини - почти колкото цялото българско опълчение.
132
1
 
5
 
! Отговори
Миличко преди 8 години
Миличко (в ср. род, щото не те знам кво си): с цялото ми уважение към българското опълчение, тези 12 000 души не са могли да имат решаваща роля във войната. Фактите: руската войска на Балканския п-в е била 276 000 души, а на Кавказкия фронт - 100 000 души.
131
0
 
3
 
! Отговори
Еми... преди 8 години
До KkkЕмииии, толкова ти е интелекта. Друго е да пише за Азис, Глория и т.н., нали?!
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИсмаилА ти знаеш ли кога убиха в САЩ Мартин Лутър Кинг - борец за права на *** в Америка? 1968 година! Права като да влизат в магазини и заведения за бели, децата им да учат в училища заедно с бели?
129
7
 
3
 
! Отговори
Кака ви преди 8 години
До Пешко 144А случайно да ти е минавало през ума, че голяма част от енергията на българското национално осъзнаване и възраждане, както и технологията на отглеждане и внос в България на просветители, будители и революционери не е една съгласувана и подкрепяна от руските имперски тайни служби операция по подготовка на населението на интересни за тях територии за деня "Х", когато там ще се озоват руски войски? Има значение как се отнася местното население към чужди войници, нали?
128
16
 
8
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Защо не пише в историята какво е станало например със с. Тъмръш и защо е заличено от картата на България????? Защо не пише за насилствената кръстилка с четите на ВМРО?НАЛИ ДЪРЖИТЕ НА ИСТИНАТА!!!Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отгова
127
8
 
5
 
! Отговори
Историята-Менте преди 8 години
На български пише едно на други езици съвсем друго , примерно на немски пише че не трябва се бъркат Българските турци с Помаците в България а на български съвсем обратно всички потурчени , тука мога само едно да ви кажа вземете и си наврете незнам къде Историята-Менте
126
9
 
9
 
! Отговори
ПСИХО-ТРАНС преди 8 години
Договора не е Освобождение , стига сте Манипулирали и Хипнотизирали целия Български народ с Руско-Комунистически Методи , няма Освобождение а сключен Санстефански мирен Договор между Русия и Османска Империя
125
0
 
12
 
! Отговори
Mitko преди 8 години
Предлагам на 'експертите' от МОН да напишат доклад-предложение до ЕС и ЕК да бъдат заличени от изучаване в СВЕТА на порнописатели като Шекспир,Бокачо,Данте,О.Уаилд,Гиотеи др.'лилипути' на слетовната литература
124
1
 
18
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 8 години
ТОЗИ МИНИСТЪР ОТНОВО ДОКАЗА, ЧЕ НЕ СТАВА, ВРЕДЕН Е ЗА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ ТУТАКСИ, КАКТО И ДОСТА ДРУГИ! ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТЕРМИНИТЕ-НАШИТЕ ПРАДЕДИ СА ГО КАЗАЛИ-РОБСТВО! В ПОДКРЕПА НА ТОВА Е И ПРОДАЖБАТА НА 3 МИЛИОНА РОБИ ОТ СУЛТАН СЮЛЕЙМАН /ОТ СЕРИАЛА/САМО ЗА ЕДИН КРАТЪК ПЕРИОД! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ РОБИ СА И ОТ БИВША БЪЛГАРИЯ! ИСТИНАТА Е БИЛА МНОГО ПО-СТРАШНА ОТ ТОВА КОЕТО ЗНАЕМ!
123
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА СВАЛИМ ВАНЯ КАСТРЕВА!!! ТОВА Е ! НЯМА ДРУГО, ПРАВИМ ПОДПИСКА И Я МАХАТ, АКО НЕ- НА УЛИЦАТА И ПРОТЕСТ ДО ДУПКА
122
0
 
25
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Историята ни няма да бъде забравена докато има българи. А за тия експерти от МОН, които са готови да заменят "Под Игото" с "Робинзон Крузо" наистина трябва да се помисли какво заслужават. Левски ни е завещал идеала за чиста и свята република, в която всички ще живеят свободно ако те познаят закона български - това е пътя.
121
1
 
21
 
! Отговори
граничар преди 8 години
Дайте съвет как да го пребия този който се подиграва с геройте загинали за свободата на днешните *** нямам думи да изкажа своето възмущение от простотийте на МОН НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ДА СЛЯЗАТ НА ЗЕМЯТА .
120
1
 
28
 
! Отговори
Архаичен преди 8 години
Под Игото- не звучи модерно! Вече да се казва "В съвместното съжителство". Жалко за героите-мъченици от Батак!
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво
118
2
 
41
 
! Отговори
аС преди 8 години
Моите уважения към автора на статията - ***! Дай, Боже повече такива българи! Родината ни има нужда от нови будители, нови водачи , дори луди глави като Бачо Киро , Бенковски , Караджата !
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Pop Krastio PredatelТака е било, така и ще бъде!"Свестните у нас смятат за луди ... "Племето си е племе - интересите на "големите" - техни интереси.В племето винаги се намират "добри хора", да разбиват племето отвътре по различни за добри пари. Или просто за да се подмажат.Болно и долно!
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хубава статия!Не ми харесва обаче особенната активност на 1 човек в коментарите.Моля ви - оставете и други да се изказват по темата, вас вече ви разбрахме.Разбираме, че имате свободно време, но все пак това не е блог.Благодаря