Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?

Образователният министър: Остава и ще пребъде робство
Обновена: 27 яну 2016 16:42 | 27 яну 2016 16:07,
336
Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?
Снимка: архив, Булфото

Ден след като стана ясно, че в учебниците може да пише съвместно съжителство вместо турско робство, просветният министър Тодор Танев застана зад определението робство. 

"Моето лично отношение е, че робство е имало", каза Танев и добави: "Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти".

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", каза още Танев.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

Той обясни и че има различни видове робство. 

"Индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство", беше категоричен още министърът. 

Той обясни, че преди две години, преди една също, Министерството на образованието е поискало от БАН, Великотърновския и Софийския университет да дадат научен отговор дали този период от време е робство. До момента отговор нямало. Танев даде да се разбере, че все пак предстои научна колегия скоро да даде определение.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът. 

Той припомни, че има и трети възможен термин - владичество. 

Министърът беше категоричен, че какъвто и термин да се въведе, няма да позволи нито едно дете да бъде наказано, ако използва "турско робство".

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", каза още Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТаняТи нали си рускиня, какво те занимават помасите?Глей си кадировците там.
196
3
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 8 години
Да! Ботев се е чувствал като роб в Османската империя и чувствата са изразени чрез стихотворенията му.Но това са ЧУВСТВА.Поетите предават чувствата чрез стихотворенията си. Вазов също е поет.Сега да бяха живи също щяха да се чувстват като роби в България.Но бащата на Ботев НЕ е бил роб, а свободен учител, който е изпратил сина си да учи в Русия, със парите на богатите " изедници" чорбаджии.Бащата на Вазов е също "чорбаджия"- богат търговец.Раковски, Каравелови-те са деца на богати "чорбаджии".
195
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастни националистически робски душици. Не мърсете Ботйова - той е и поет.Ако турско и балгарско село или махала си живеят мирно, или турчин и българин се разминат и се поздравят приятелски - това е съжителство.Ако турчинът ивади сабя на българина - това е престъпление и варварство, на коетосе отгонаря със сабя по главата. Но не е робство.Батак е опустошен от бългаи мохамедани от Тъмръш и Барутин, които са живеели бедно като животни и са трупали омраза към богатите села в равнината.
194
2
 
7
 
! Отговори
Таня преди 8 години
А онези помаците дето сами не знаят какви са - от какво са резултат, от силното желание на българите да станат ей така изведнъж мюсюлмани ли ? И вземаните насила мъжки български рожби ?
193
5
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Събирайте се в руските клубове бившите роби и бийте чела у земята пред иконата на Пукин.Това ви отива.Може и да си назначите полурусначета за началници.Няма нужда да пълните главите на децата с глупости, това не може да е държавна политика.
192
13
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
И защо да не може да се вдигне въстание без да е имало робство?Вдигнали са въстание за повече права.Откъде накъде ще учат децата ми, че са роби и че дължат всичко на някакви фашисти от Северна Азия?
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NEKA DA KAJE V CHAS PO ISTORIA NA BALGARIA CHE NE E IMALO TURSKO ROBSTVO TOZI KOITO E PISAL TOVA SEGA DA VIDIM KOLKO SHTE IMA TOGAVA KOGATO E UCHIL I DA VIDIM DALI SHTE ZAVARSHI OSNOVNOTO SI OBRAZOVANIE ETO TAKVIZ NI UPRAVLYAVAT DOKOGA I ZASHTO DA TARPA TAKIVA V T.R.A.P.A
190
14
 
4
 
! Отговори
булгар преди 8 години
Моите деди никога не са били роби и никога не са говорили за робство,само хора с робска психика могат да говорят че са били под робство
189
12
 
4
 
! Отговори
аз съм българче преди 8 години
Моите прадеди не са били роби.Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове. Сравнявам руското иго с османското съжителство:1. имат ли имот българите -турско ДА,руско НЕ2. имат ли пр
188
3
 
15
 
! Отговори
conservator преди 8 години
Ама естествено, че е било робство, да не е било турско гостуване.
187
8
 
4
 
! Отговори
Достоевски преди 8 години
. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, ***, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия и ще се бием за вярата на поробените! Как смеят! кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. Ами ние сме
186
0
 
12
 
! Отговори
23 преди 8 години
До Анонимене турците слуги на арабите и византийците сте били. а ти сигурен ли си, че си турчин? защото нито една кадъна не е минала босфора. ти си потурнак. не цапай с мръсната си уста паметта на Симеон Велики и Калоян Ромеоубиеца
185
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rob s dvuetajni domove ,toya ministur e za diarbekir,robi sa bili negrite
184
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
или си роб или не си.няма два варианта.всеки който знае значението на думата не е с промит мозък и познания по история знае че българите както и всички народности населяващи османската империя не са били роби.всъщност империята е била по толерантна към друго вярващи и малцинства които са се заселвали на нейна територия включително и по нашите земи бягайки от даваните ни за пример европейци и други доброжелатели.друг е въпроса с борбата за независимост и насилието но не става по друг начин.
183
7
 
7
 
! Отговори
каймак АМ преди 8 години
Ти прочете ли статията , Ленче ? Прочети я внимателно и виж , как господина на снимката , си противоречи , в рамките на няколко секунди , дори. Отначало е категоричен ,че робството си е робство. А после допълва ,че е имало няколко вида робство ???!? *** и разбери. А бе нормално е. Щом армия от крепостни селяни , тръгнали да освободят " робите " , какво друго да се очаква !
182
5
 
1
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До каймакАМ 245:А сети се как,ако има с какво!Инкогнито,затова Левски се е правил на рибар,въглещар,заптие..а баба Тонка го е криела,защото "свободно" е пътувал .Робство е имало,защото никой не е губил живота си защото не приема християнството,но не сложиш ли ***.........
181
10
 
4
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Явно, когато някои неща започнат да се говорят едно към едно , на някои българи им е трудничко да се освободят от про руската гравитация , за да почувстват нормалното земно притегляне. Ако беше робство , как Левски , Ботев , и други известни българи биха се движели , от Истанбул до Солун , от Букурещ до Охрид ? Аз пък твърдя ,че днешния българин , би трябвало да се чувства много по роб от тогавашния.
180
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робство не е имало.
179
3
 
4
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До Анонимен-222:Е,много си" умен",колкото едно мюсли.Ако сме прекланяли глави нямаше да има клане в Батак,Перущица......Априлско въстание,а бе щяхме и днес да 'СЪЖИТЕЛСТВАМЕ" и да гледаме след събарянето на руския самолет в Сирия как се седи с *** турски *** и в Европа, и в Русия.Мале страх!!!!Ха,ха,ха.....
178
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То хубу че е бил Тодор Живков, *** долен да ти смени името, че сега щяха да те бият всеки ден по парковете !