Съвременната литература ще накара учениците да мислят!

Писателят Алек Попов: Част от промените на МОН са логични
27 яну 2016 15:52, Анисия Иванова
7
Съвременната литература ще накара учениците да мислят!
Снимка: Bulgaria On Air

Съвременната литература в учебните програми трябва да бъде много по-широко застъпена, за да насърчава учениците да четат и осмислят прочетеното. Това мнение сподели писателят Алек Попов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него някои от разместванията в програмите по литература са логични. "Българската литература не е чак толкова голяма, не разполагаме с безкраен списък на автори", поясни той, като подчерта, че това се дължи на късния период на литературното възраждане в България.

Друга специфика на изучаваните от учениците български произведения е идеологическата натовареност на периодите, в които са били написани.

"Излизаме от един много дълъг период на тоталитаризъм, когато важното беше да се накарат хората да мислят по един определен начин. Това продължи и след промените, когато този период не беше осмислен и след това преподаден правилно. За да се разберат някои произведения, учениците трябва първо да имат познания върху периода, в който са били написани", поясни Попов.

По думите му не ниските заплати в сектора на образованието са основният проблем, заради който се допускат пропуски в преподаването в часовете по литература. Той изрази увереност, че учителите сами трябва да събуждат интереса на младите читатели, като разширяват кръгозора им с произведения от съвременни автори. Като пример за такива практики писателят посочи училищата в европейските държави, където редовно се организирали срещи на учениците със съвременни автори.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

1744 гледания   |  Още видео


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Трябва да се изучава творчеството на големия съвременен български поет неоциник проф. Бедуин Сухарев включително и прозата му.
3
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Ха, моля ви се, те не искат да четат, вие искате да мислят!!!
2
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Коя съвременна литература? 50 нюанса сиво?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът по принцип не може да мисли. Дай му да се захласва.