Съвременната литература ще накара учениците да мислят!

Писателят Алек Попов: Част от промените на МОН са логични
27 яну 2016 15:52, Анисия Иванова
7
Съвременната литература ще накара учениците да мислят!
Снимка: Bulgaria On Air

Съвременната литература в учебните програми трябва да бъде много по-широко застъпена, за да насърчава учениците да четат и осмислят прочетеното. Това мнение сподели писателят Алек Попов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него някои от разместванията в програмите по литература са логични. "Българската литература не е чак толкова голяма, не разполагаме с безкраен списък на автори", поясни той, като подчерта, че това се дължи на късния период на литературното възраждане в България.

Друга специфика на изучаваните от учениците български произведения е идеологическата натовареност на периодите, в които са били написани.

"Излизаме от един много дълъг период на тоталитаризъм, когато важното беше да се накарат хората да мислят по един определен начин. Това продължи и след промените, когато този период не беше осмислен и след това преподаден правилно. За да се разберат някои произведения, учениците трябва първо да имат познания върху периода, в който са били написани", поясни Попов.

По думите му не ниските заплати в сектора на образованието са основният проблем, заради който се допускат пропуски в преподаването в часовете по литература. Той изрази увереност, че учителите сами трябва да събуждат интереса на младите читатели, като разширяват кръгозора им с произведения от съвременни автори. Като пример за такива практики писателят посочи училищата в европейските държави, където редовно се организирали срещи на учениците със съвременни автори.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.