Акушери описват реалната картина: Деца раждат деца

24 момичета под 14 г. са станали майки през 2015 година
Обновена: 28 яну 2016 07:23 | 28 яну 2016 07:23, Петя Славова
40
Акушери описват реалната картина: Деца раждат деца
Снимка: архив, Булфото

Над 830 са непълнолетните момичета, станали майки през изминалата година. От тях 24 са на възраст под 14 години, съобщи Дарик, позовавайки се на данни, представени от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Според статистиката, честотата на абортите и раждаемостта сред юношите нараства, пише в. "Труд".

"Това е реалната картина, която наблюдаваме в ежедневната си практика. През последните години, ние акушер-гинеколозите сме изправени пред един доста сериозен проблем, а именно – деца раждат деца", заяви началникът на Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската университетска болница доц. Д-р Екатерина Учикова.

Основният процент на родилките под 18-годишна възраст са от ромски произход или са момичета, живеещи в отдалечените райони на страната.

Още по темата

"За справяне с проблема е необходима общонационална програма или стратегия", смята доцент Учикова. Необходимо е изграждането на Центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, какъвто вече има в УМБАЛ "Св. Георги".

"Идеята е да се формира сексуално поведение и осъзнато родителство, което от своя страна ще доведе до намаляване на раждаемостта и по-добра сексуална култура", обясни доц. Учикова.

Откриването на центъра е с проект, финансиран изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. на стойност 357 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
71
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 8 години
При тотална демографска криза се води политика на безконтролно плодене на аутсайдери и ***, чийто деца полово съзрели , започват да се плодят и да се възползват от социалната система. Това е параграф 22 и на никой не му пука, че това са *** тежащи и изсмукващи системно огрони средства и създаващи илитерати, крими слоеве в обществото.
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а сега всички техни родители в затвора
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и им се плаща, политика трябва тук - за образование, но не, кой да се намеси