Акушери описват реалната картина: Деца раждат деца

24 момичета под 14 г. са станали майки през 2015 година
Обновена: 28 яну 2016 07:23 | 28 яну 2016 07:23, Петя Славова
40
Акушери описват реалната картина: Деца раждат деца
Снимка: архив, Булфото

Над 830 са непълнолетните момичета, станали майки през изминалата година. От тях 24 са на възраст под 14 години, съобщи Дарик, позовавайки се на данни, представени от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Според статистиката, честотата на абортите и раждаемостта сред юношите нараства, пише в. "Труд".

"Това е реалната картина, която наблюдаваме в ежедневната си практика. През последните години, ние акушер-гинеколозите сме изправени пред един доста сериозен проблем, а именно – деца раждат деца", заяви началникът на Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската университетска болница доц. Д-р Екатерина Учикова.

Основният процент на родилките под 18-годишна възраст са от ромски произход или са момичета, живеещи в отдалечените райони на страната.

Още по темата

"За справяне с проблема е необходима общонационална програма или стратегия", смята доцент Учикова. Необходимо е изграждането на Центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, какъвто вече има в УМБАЛ "Св. Георги".

"Идеята е да се формира сексуално поведение и осъзнато родителство, което от своя страна ще доведе до намаляване на раждаемостта и по-добра сексуална култура", обясни доц. Учикова.

Откриването на центъра е с проект, финансиран изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. на стойност 357 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21 Това предложение е внасяно от Атака наколко пъти . Да ,ама не .Даже и не го допускат за обсъждане . Сакън . Традициите им били такива .
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-страшното е, че това се толерира дори, с мълчанието и бездействие на институциите. Защо това не се случва с такива размери в Швейцария например. Раждането на такава възраст е признак на това колко ниско е обществото ни и за какво падение става въпрос. А за детските надбавки, това не е решение. И майката - дете и бебето имат нужда от пари, храна...и спирането на детските надбавки няма да спре ражданията, защото дърпаме неправилният лост. Образование, ограмотяване, осъзнат избор.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, като не искате малолетни да раждат накарайте бабите, защото тези които трябва да раждат не искат !...,а да си внесеме всички са против. Направихме щъркелите безработни.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли статистика в колко от тези случай е алармирана полицията и има започнало поне разследване за посегателство върху непълнолетни или малолетни - не съм юрист и няма претенции, че използвам правилната терминология
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм сигурна , че ще стане по-добре дори да се забранят всякакви детски надбавки, тези, за които говорите са по-близо до животните, така че няма да спрат да се плодят, по-радикални мерки трябват.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предложение:Детски надбавки да не се изплащат на майките, а да се събират в специален фонд и да се дават на родителите накуп, когато децата им постъпят в университет.Резултат: Край на безконтролното раждане заради помощи и стимулиране на децата за качествено образование.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ашопара Цацаров си грухти доволно в кочинката, от него трябва да започнем.
16
1
 
23
 
! Отговори
ти под мен преди 8 години
На кво да се радаваме, бе т*ъпчо ?! На това че малообразовано, неграмотно, просто, криминално, аутсайдерско, НЕбългарско население се размножава за сметка на българите ?! Какво радостно намери в това, не мога да разбера...
15
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 8 години
Нямам думи! Къде е полицията, прокуратурата, детските организации и не знам още колко лапачи на пари?
14
1
 
3
 
! Отговори
Инвестор.бг преди 8 години
инвестираш в ... - получаваш ... !
13
1
 
12
 
! Отговори
гошо преди 8 години
химическа кастрация на непълнолетните деца които раждат а розителите и мъжете които са се гаврили с тях в затвора и да работят в мините а не да лежат по креватите
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 5 ПОДКРЕПЯМ!!! КИТАЙ ЗАТОВА И НАПРЕДНА. ОГРАНИЧИ РАЖДАЕМОСТТА СЪС ЗАКОН-САМО ПО 1 ДЕТЕ И ТОВА Е. НО АКО СИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ТО МОЖЕ И ВТОРО ДА РОДИШ ЩОТО Е ДОБЪР ГЕНОТИП(ДРУГОТО Е БОЖА РАБОТА НО ПОНЕ Е НЯКАКВА ГАРАНЦИЯ)
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кастрирайте ги и нещата ще се оправят.
10
3
 
25
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 8 години
България е обречена. Точката от която няма връщане е премината. Твърде късно е.Играта е загубена.Продадоха родината ни.
9
1
 
48
 
! Отговори
ОПЕРАТИВНО СКУЧЕН преди 8 години
И сега е момента да попитаме прокуратурата: Колко от "щастливите" татковци са в затвора?Защото всички знаем, че с*кс с малолетна и то под 14 г. е престъпление...До кога на определена етническа част от населението ще е "по-равна" от нас?Боже пази България или поне малкото, което е останало от нея!
8
2
 
10
 
! Отговори
Lero преди 8 години
830 за Пловдив или страната?
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За справяне с проблема не е необходима стратегия а просто упражняване на закона.
6
3
 
45
 
! Отговори
червена лампичка преди 8 години
В последните дни всички говорят за бежанската криза в Европа и как Старият континент е застрашен да се обезличи от мигрантите, но никой не обръща внимание на нашият демографски проблем, който е колосален ! Хора, ние сме напът да се претопим като нация, а процесът последните години се ускорява. След 50 години българите ще сме малцинство в собствената си държава, а след още толкова няма да ни има като етнос !
5
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се спрат всякакви помощи за деца!Единствено и само диференциално намаляване на данъците и не само ДОД, но ДДС, срещу представени справки от банките за покупки с дебитни карти. Имаш висше образование за всяко дете ти се намаляват данъците с 20%Имаш средно образование - за всяко дете ти се намаляват данъците с 10%.За останалите - да учат! Образованието е безплатно.И да се забранят всичките фондации, които плащат на ромите суми, достатъчин да се издържат - на ***.
4
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
решение има и то се казва абсолютно никакви помощи за такива ИЗОБЩО НЯКОГА и химическа кастрация за педофилите - ще престанат много бързо да раждат.