В ЕС няма нови двигатели за МиГ 29, признаха от ВВС

Дори да има в някоя фирма, трябва да се ремонтират
Обновена: 29 яну 2016 07:09 | 29 яну 2016 07:08, Веселина Йорданова
74
В ЕС няма нови двигатели за МиГ 29, признаха от ВВС
Снимка: архив, БулФото

Ние от ръководството на Военновъздушните сили не знаем в коя страна на Европейския съюз има нови неизползвани двигатели за МиГ-29, каза вчера командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев. Военният министър Николай Ненчев обяви, че ще даде 55 млн. лв. за неупотребявани двигатели за този тип, но те няма да бъдат купени от Русия.

Експертите от ВВС поясниха, че дори някъде да има такива, както и да са съхранявани през годините, те ще трябва да минат основен ремонт. Това щяло да оскъпи и да забави доставката им.

Ръководството на армията най-вероятно е открило някоя частна фирма, която преди години е купила от Русия двигатели за МиГ-29 за търговия, но поради някакви причини те не са били изтъргувани, пише "Труд".

Ген.-майор Радев обясни, че нарушаването на въздушното ни пространство от страна на руски самолети е намаляло. Той обаче смята, че няма принцип в това - има моменти на много инциденти и периоди без никакви проблеми.

През 2015 г. родните ВВС са се изправили пред такива предизвикателства като недостиг на ресурси, изтичащ технически ресурс на авиационната техника, напускане на подготвен състав и свръхнатовареност.

Липсата на яснота за ресурсната осигуреност е превърнала планирането на летателната подготовка за 2015 г. в истинско предизвикателство. Особено през второто полугодие се е засилила тенденцията за напускане по собствено желание от всички категории военнослужещи, което застрашава приемствеността.

Ген.-майор Радев не скри притеснението си, че готовият от 2014 г. инвестиционен проект за придобиване на нов основен боен самолет все още не е внесен в Министерския съвет. Това според него драстично намалява възможността за сключване на договор през тази година и усвояване на отпуснатите чрез държавния бюджет 80 млн. лв. Командирът на ВВС няма необходимата информация за актуалното състояние на проекта.

Тази година ще бъде белязана с риска от полети с авиационна техника с удължен ресурс. Въпреки осигуреното целево финансиране доставки и ремонти могат да се очакват най-рано в началото на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
28
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Наближава 8 часа а още няма нищо за Путин.Днес ВГ не се излагайте.Изнервяте ме вече.
4
2
 
29
 
! Отговори
gtf преди 8 години
аз да попитам - турция колко пъти е нарушавала въздушното ни пространство ?
3
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
А пък аз си мисля, че под формата на некакав странен НАТО- патриотизъм се крие не нужна посредническо комисионна сделка и пак се киха на Русия. " готови сме да дадем 55 милиона, само да не копуваме от .. ";
2
1
 
26
 
! Отговори
ейййййй преди 8 години
Май и военния министър ще трябва да си стяга торбичката!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема страшно ВЕРВАЙТЕ МИ