Над 1200 са опасните психичноболни у нас

Те са с увреждане на разсъдъка, нападат, чупят и трошат
Обновена: 30 яну 2016 12:10 | 30 яну 2016 08:01, Анисия Иванова
49
Над 1200 са опасните психичноболни у нас
Снимка: архив Булфото

12-те центъра по психично здраве у нас (бившите психодиспансери) водят списъци на особено опасните душевноболни българи. А във всяка от листите им има поне по 100 записани пациенти, съобщи за „Труд“ националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Центровете поддържали списъците, без да бъдат задължени от институциите, а за да разполагат с по-точна информация за особено тежко заболелите в региона. „Данните им обаче са в отделни регистри, не са интегрирани в единна национална система, което може да се случи само след политическо решение на управляващите“, каза още проф. Миланова.

Над 1200-те опасно болни са предимно с шизофрения, личностни разстройства и увреждане на разсъдъка след злоупотреба с психоактивни вещества, заради които нападат околните, чупят и трошат каквото им попадне.

"Даже и имената им да се обединят в единен списък, той трябва да върви с програми, подплатени с финансиране. Защото тези хора се нуждаят не само от лекарства, а от допълнителни грижи, различни терапии и подкрепа“, каза още проф. Миланова.

В Закона за здравето и до днес стои разписано да се създаде регистър на всички психичноболни у нас, но той все не се изгражда, защото в годините идеята не срещна достатъчно подкрепа в МЗ и у обществото. "Друг изход е, когато се изготви електронната здравна карта на всеки българин, наравно с другите заболявания в нея да се отбелязват и психичните. Но добре трябва да се прецени кой ще има достъп до тези данни“, посочи проф. Миланова.

На същото мнение е и д-р Теменужка Матева, управител на центъра за психично здраве в Русе - един от най-натоварените в страната. С линейка и полиция годишно в него докарват над 500 пациенти в тежко, остро и спешно състояние.

„Ето, тази сряда постъпи един психичноболен, който за минути изскубна камерите и кабелите от изолатора. Както налагат протоколите, за 2 часа той бе фиксиран и го успокоихме“, посочи Матева. Някои пациенти се успокоявали бързо - за около ден, но на други им трябвало и по 5 дни.

Освен психиатрите за душевноболните в центъра по психично здраве в Русе се грижат двама невролози, кардиолог, специалист по вътрешни болести, дерматолог и анестезиолог, каза д-р Матева по повод обявения план на центъра по обществено здраве и анализи да се оставят само по 5-10 легла в психодиспансерите, защото те не оказвали комплексно лечение. А останалите легла, които във всеки диспансер средно са по 125, да се пренасочвали към многопрофилни болници.

"Недопустимо е да се правят промени в структури, които работят добре. Не само това, ами нито питат нас, психиатрите, нито пациентите. А те и близките им са изключително доволни от грижите“, добави д-р Матева и покани екип от МЗ в центъра в Русе, за да види как се провежда лечението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е вярно това не е точния брой. Някъде към 7 милиона са но намаляват...да ние дето търпим всичко това наречено българска държава което пребивава в нашата хубава страна и безочливо възползвайки се я унищожава. Психично болни сме. Спрете да си пиете испокоителните и излезте не на протест а на бунт!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анисия, засрами се! преди 8 години
Чупят, нападат, трошат.....Това виждане е много старо. За да правят това трябва да са провокирани- а ти описваш нервни проблеми. не е задължително да са пс. болни. на ден се разминаваш с толкова хора с психози, които не са активирани. А тези същите ако ги верб. като т.. тогава няма да ги наричаш пс б. Въпрос на възприятие е. Реално много хора са счупили в живота си нещо още от малки, колко са упражнили насилие. Тези, които описваш са безобидни всравнение с хората, които мислят, че са здрави.
24
1
 
0
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
До BURZUMТоя не е психичноболен, а слабоумен. Има известна разлика :D
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко от тях са оставени от ТЕЛК-овете без инвалидна пенсия ! Без социални помощи, без нищо ! ТЕЛК-овете ги освидетелстват с 0 ( нула ) % процента увреждания. Да спрат да лъжат тези психиатри. В България има 72 000 шизофреници, а именно те при обостряне (пристъп) буйстват, а други имат уклон към самоубийство. Колко от тях и най-вече по-тежките случаи, които са лекувани в специализираните психиатрични заведения получават инвалидни пенсии. Пепито Москов да отговори, а не да говорят само глупости
22
2
 
12
 
! Отговори
Кики преди 8 години
+ 240 в Народното Събрание
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargСпокойно доктора те вика ела да ти сложи успокояващо
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казано е: Битието определя съзнанието. Човешката психика си има предел на издържливост. То и сводките на МВР го показват с пределна яснота всеки ден.
19
3
 
3
 
! Отговори
до 28 Шаренкова преди 8 години
Извинете, истинска жена ли сте или " евроатлантически трансик" ?
18
2
 
9
 
! Отговори
do 28 преди 8 години
До Шаренкова: Това е спискъкът на регистрираните. А *** не ги регистрират и са поне 1000 пъти повече, и са далеч по-опасни
17
2
 
8
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Ако бяхте написали 1 200 000 човека, щяхте да сте по-близо до истината... Ето, 28 коментар е типичен пример за душевноболен, който си въобразява, че е нормален.
16
2
 
4
 
! Отговори
до Шаренкова преди 8 години
Що за констатация? Ако си русофил си луд! Ако си русофоб си нормален! А който не е нито русофил нито русофоб,какъв е според Шаренкова?
15
18
 
3
 
! Отговори
Шаренкова преди 8 години
Това е списъка и точня брой на така наричаните руссофили у нас.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това,което сътвориха 240 депутати,цял легион луди не могат да го сътворят.Да унищожиш образованието,здравеопазването,армията,културата......това не е ли рушене?Не говорим ли за идентичен случай с тези 1200луди,които чупят и трошат?Само,че едните могат да бъдат спрени,другите не!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Йоан преди 8 години
Името ни е Легион, защото сме много. Бъдещето ни принадлежи. Психопати от всички страни, обединявайте се!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ОсманлиятаИ правилно са те затворили ! Точил си ятагана от обратната страна !?
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тия 1200 опасно психично болни познавам само един - министър Москов !
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1200??Нееее, 120 хиляди са най-малко.
9
2
 
9
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Аз пък миналия месец тъкмо си точих "ятагана" на терасата най-мирно и в съответствие с нашите традиции... взеха, че дойдоха двама корави момчета целите в бяло и ме сложиха в тапицирана стая! Кажете ми това нормална държава ли е. В Турция щяха да ми дадат награда какъв съм пич, а тука...
8
1
 
8
 
! Отговори
батист преди 8 години
Някои психиатри също са за лечение
7
0
 
7
 
! Отговори
Майка на биполярна преди 8 години
Майка на биполярна се зазида в една стая от апартамента и излиза от нова врата. Беше два пъти пребивана от дъщеря си, след като почина съпруга ѝ от инфаркт. Последици - счупени ребра, крак, смачкан слухов апарат, радиочасовник, телефон, отнета лична карта и пенсия. Задържаха биполярната 20 дни в Курило и пак си е у дома, щастлива и с много приятели във фейсбук, успешна наследница.