Църквата почита Св. Трифон, наречен от народа Зарезан

Християните отбелязват началото на пролетния сезон
1 фев 2016 08:22, Златко Желев
11
Църквата почита Св. Трифон, наречен от народа Зарезан
Снимка: Bulgaria ON AIR

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба.

По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват.

Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Мурат преди 2 години
Честит празник на всички именници на здраве!!!!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върви с пълна сила войната срещу православието.Ето днес ни натрапват ,,Трифон" след две седмици ,,Валентин".Кой ли е той?В старите календари го нямаше.Остава да ни направят официални празници ,,Благодарността " и ,,Независимостта" и тогава ще цъфнем и ще вържем.Народът хич не се съобразява с управниците пък и те не го питат.Волът си върви по старата бразда и не му пука.
2
5
 
2
 
! Отговори
Девил преди 2 години
Да беше мирно седял, без да се занима с глупости - щеше да е жив и до днес!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1

Не ти хващам идеята пич, какво искаш да кажеш ?