Пием повече розе и бяло вино за сметка на червеното

Винената култура на българина се покачва, радва се експерт
1 фев 2016 09:07,
9
Пием повече розе и бяло вино за сметка на червеното
Снимка: Reuters. архив

Консумацията на бяло вино и розе расте все повече у нас за сметка на червеното вино. България традиционно се смята да производител и консуматор на червено вино, но в момента на вътрешния пазар продажбите на бяло и червено вино са почти изравнени.

Според Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), търсенето на вино у нас расте. Розето пък, което преди 10 г. имаше нулев пазарен дял, сега заема 15 на сто от продажбите на вино у нас. "Тази тенденция обаче не е характерна само за нашите ширини, а се наблюдава във всички пазари на вино във света", отбелязва Радев пред вестник "Стандарт".

Според него другият фактор, който през последните години оказва силно влияние върху пазара на вино у нас, е растящото количество на вносните вина. "Много от родните ресторанти и някои от специализираните магазини предлагат голям подбор от вносни вина", посочва Радев. Българинът като цяло обаче обича да пие родни вина. Най-голямо у нас е търсенето на вината от средния ценови сегмент - от 7 лв. до 10 лв.

"Понятието "хубаво вино" е доста субективно. За да открием "своето" вино сред останалите, трябва да опитваме различни вина", съветва Радев. Що се отнася до качеството на родните вина, той посочва, че повечето от производителите ни вече имат собствени лозови насаждения и имат възможност да контролират качеството на суровината от лозето до бутилирането, което е гаранция за пълна проследимост на продукта.

Въпреки позитивните тенденции обаче консумацията на нелегалния алкохол в страната се отразява и на пазара на виното. Повече от половината гроздова реколта се преработва извън винените предприятия и то не за семейна консумация, както е по закон, а за да бъде продадена на пазара. Има много домашни вина, които се продават край пътя", казва Радослав Радев.

"Производството на ракия изисква технологично изправно оборудване и професионални умения. Нелегалното производство често се замаскира под етикета "домашна ракия". Ако правиш ракия, за да я продаваш, тя не е домашна. Това е престъпен бизнес", категоричен е шефът на НЛВК. Той посочва, че българинът пие повече вино, отколкото ракия. "Това също е сред световните тенденции в начина на хранене и на употребата на напитки. Дори с поколенията и с промяната в начина на живот спада консумацията на спиртни напитки. Но за България ракията е традиционен продукт", казва Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Бизнесмена на народа преди 8 години
Бизнеса определя цените и качеството. Каквото се произведе, винаги се разпродава. За 7 лв, за 10 лв. колкото е необходимо, толкова струва.
2
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 8 години
А знаете ли, че има сто народни песни за червено вино и само една за бяло и в нея се пее: "Ех, бело вино бело, що не си червено!"?
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък смесвам бяло с червено домашно и става да си! Наздраве!