70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти

МВР праща покани на собствениците им да подадат документи за нови
13
70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти
Снимка: Булфото, архив

70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти. Проблемът е с безсрочните документи, които са били издадени на хората, навършили 58 години и повече в периода 1 септември 1999 г. до 31 май 2000 година. МВР вече е предприело стъпки, те да бъдат подменени безплатно с нови, пише "Монитор“.

Причината за гафа, станал тогава, е думата „безсрочна“, която е изписана на пластиката, обясниха от вътрешното министерство. Съвременните машини за електронно разчитане по летищата, а също и в институции като банки и болници, не могат да я разпознаят, тъй като са настроени да работят с цифри и така системата отхвърля личната карта като невалидна.

При други пък била вместо думата „безсрочна“ била изписана само година 2015, без да има ден и месец, което също се явявало проблем. Затова от вътрешното ведомство разпращат в момента покани на всички притежатели на такива карти, с които ги уведомяват, че напълно безплатно могат да подменят старите си документи с нови, така че да нямат пречки при използването им.

В същите тези покани се посочва и че вече са постъпили сигнали за проблеми в страната и в чужбина с въпросните документи. Много хора се оплакали, че софтуерът на някои световни авиокомпании ги отхвърлял от електронните си регистри. Освен това имало нотариуси и банкови институции, които също смятат картата за невалидна, след като собственикът й напише в графа "валидна до“ - "безсрочна“.

"Работим по отстраняването на този проблем. Цифрата 70 000 не е малка, но част от тези хора вече са подменили документите си с нови. Други пък за съжаление са починали. Въпреки това обаче правим всичко възможно, за да решим това недоразумение в най-кратки срокове, така че хората спокойно да могат да използват документите си“, обясниха от МВР.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЙ,ПИСАЧИТЕ НА СТАТИИ ПИШЕТЕ ГРАМОТНО-НЕ СА "ДЕФЕКТНИ".
АЗ ИМАМ ТАКАВА ОТ 17.09.2012 И СЪМ ПРЕКОСЯВАЛА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАНИЦИ МНОГО ПЪТИ БЕЗ ПРОБЛЕМ,В БАНКИ СЪМ ОТКРИВАЛА СМЕТКИ И АДРЕСНИ РЕГИСТРАЦИИ СА МИ ПРАВИЛИ.
ГРЕШКА Е САМО,ЧЕ ДАТАТА НА ИЗДАВАНЕ Е НА ГЪРБА,А indefiniteГО ПИШЕ ОТПРЕД-БЪЛГАРСКА РАБОТА...
САМО ВЕДНАЖ НА АВСТРИЙСКО-ГЕРМАНСКАТА ГРАНИЦА ИМАХ ПРОБЛЕМ,ЗАЩОТО ОТ ОКОЛО 10 ГЕРМАНСКИ ГРАНИЧАРИ,ЯВНО НИКОЙ НЕ ЗНАЕШЕ АНГЛИЙСКИ,А ДУМАТА И НА НЕМСКИ Е ПОЧТИ СЪЩАТА.
9
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Простотиите на правителството нямат край.Не се умориха и това е .
8
2
 
8
 
! Отговори
Хъммм преди 2 години
Че нали бяха доживотни пенсионерските карти!?
Освен това , нали същото това МВР им ги е издало дефектни - да им ги подменят без пари
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цифрата 50000?!?! Няма да се научат неграмотниците, че това е ЧИСЛО!!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление!... не, че може би половината от тези 70 хиляди са починали, а че от МВР-то трябва да върнат разликата от парите в бюджет.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до някой
Първо: ти от Луната ли падаш, че да не си виждал джипки с надпис Гранична полиция по пътищата н а страната, които спират МПС и искат не само шофьорската книжка на шофьора, а и личните карти на всички в МПС-то?????
Второ- моята карта е повредена и заради това ще ми искат 50 лева- един вид глоба.
Трето: така и така когато ми изтече срока на картата те ще ми искат тия 50 лева глоба заради повредена карта, защо да им ги давам сега? От какъв зор?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята карта е пукната леко до средата от 5 години и гранична полиция на няколко пъти ми казва да си я сменя защото иначе акт от 50 лева....вече 5 години си бича с картата- минавам и през банката с нея...нямам проблеми. Само ако реша да минавам границата, няма да ме пуснат, а аз нямам и намерение да излизам в близките 5 години извън граница, а тогава срокът й изтича и ще си я подменя с нова. За к'во да давам сега 50 лева за нова?! Я си е.ете майката ве!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е , "заводът" трябва да има гарантирана печалба.Безсрочните карти ще станат едногодишни.Няма такава територия !! ИД има по ясни правила!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта не са чиповете а отново да ни смъкнат от гърба колкото се може повече пари!!!
1
0
 
30
 
! Отговори
май не е така преди 2 години
Май не са дефектни личните им карти , а целта е да ги накачулят и тях с чипове, иначе няма как да стане, и няма да могат да бъдат под контрол, ше ги изпуснат !!!!